Τρίτη 1 Απριλίου 2025

30 Μάρτη 1952: Η εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη



Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.
Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.
Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.
Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα.
Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη.
Γ. Ρίτσος, «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο»

Στις 30 Μαρτίου του 1952, στις 4.12 το πρωί εκτελείται ο Νίκος Μπελογιάννης, μαζί με τους συντρόφους του Δημήτρη Μπάτση, Νίκο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη. Η δίκη που οδήγησε στην εκτέλεσή του έμεινε στην ιστορία ως η «δίκη του Μπελογιάννη» και προκάλεσε μεγάλες και διεθνείς αντιδράσεις, μιας και αποτελούσε χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη σκληρότητα του μετεμφυλιακού καθεστώτος. Διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων ζήτησαν τη μη εκτέλεση της απόφασης. Ανάμεσα τους ο Ντε Γκόλ, ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ, ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Τσάρλι Τσάπλιν.

ΗΠΑ! Ο Σάντερς και η Οκάσιο-Κορτές ηγούνται της λαϊκής αντίδρασης στον Τραμπ

Ογερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και η βουλευτής της Νέας Υόρκης Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές συγκεντρώνουν τεράστια πλήθη με σκοπό την αναμόρφωση του Δημοκρατικού κόμματος και τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Ο Μπέρνι Σάντερς μπορεί να μην είναι υποψήφιος για την προεδρία, αλλά οι συγκεντρώσεις του προσελκύουν μεγαλύτερα πλήθη από ό,τι όταν διεκδικούσε τον Λευκό Οίκο. Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει το μήνυμα του. «Το ίδιο ισχύει για το χαρακτηριστικό του παρουσιαστικό, με τα λευκά του μαλλιά και τον δυναμικό τόνο της φωνής του, γράφει ο Guardian.
Οι προειδοποιήσεις του για μια κυβέρνηση πλήρως ελεγχόμενη από την οικονομική ελίτ δεν είναι πλέον θεωρητικές. «Για χρόνια μιλούσα για την έννοια της ολιγαρχίας ως μία αφηρημένη απειλή», δήλωσε ο Σάντερς σε συνέντευξη του μετά από μία κοινή συγκέντρωση με την Κορτές στην Αριζόνα.
Ο Βερμοντιανός γερουσιαστής αναφέρθηκε στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, όταν οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο – ο Έλον Μασκ, ο Τζεφ Μπέζος και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ – κάθονταν ακριβώς μπροστά από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης.
Η εικόνα αυτή, όπως επισήμανε, ήταν μια ξεκάθαρη και σοκαριστική επίδειξη δύναμης και επιρροής της οικονομικής ελίτ πάνω στις πολιτικές αποφάσεις. «Πρέπει να είσαι τυφλός για να μην δεις ότι έχουμε μία κυβέρνηση των δισεκατομμυριούχων, για τους δισεκατομμυριούχους, από τους δισεκατομμυριούχους», σημείωσε με έμφαση.
Η αυξανόμενη λαϊκή οργή

Οργή Καρά κατά Αρχιεπισκόπου Αμερικής


Ο Καρά ενοχλήθηκε και για την επανειλημμένη χρησιμοποίηση από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, του όρου «Οικουμενικός» για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος

ΟΤούρκος δημοσιογράφος Ερόλ Καρά, που θεωρείται «εκπρόσωπος» του αναθεωρητικού δόγματος της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» ζήτησε σήμερα την ακύρωση του τουρκικού διαβατηρίου του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και την απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία, της οποίας είναι υπήκοος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Kanal 23, ο Καρά κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για «αντι-τουρκικό παραλήρημα» στη διάρκεια του λαμπρού εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, στον Λευκό Οίκο, υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που πραγματοποιήθηκε πριν μία βδομάδα.

Αργεντινή: H εξεγερμένη Μνήμη της Παταγονίας στο στόχαστρο του «τρελού προέδρου με το αλυσοπρίονο»



Η 24η Μαρτίου δεν είναι τυχαία. Ούτε είναι τυχαίο ότι αυτή τη μέρα ο Χαβιέρ Μιλέι γκρέμισε το μνημείο της «εξεγερμένης γης της Παταγονίας».
«Η εξέγερση στην Παταγονία»

Στην Αργεντινή, η 24η Μαρτίου δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία. Είναι η Εθνική Ημέρα Μνήμης για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη. Μια σημαδιακή ημερομηνία που ανακαλεί την μαύρη επέτειο της επιβολής του αμερικανοκίνητου στρατιωτικού πραξικόπηματος του 1976.Μια Ημέρα Μνήμης και για τις πολλές εκατοντάδες εργατών γης που δολοφονήθηκαν από την αστυνομική και στρατιωτική καταστολή ενάντια στην εξέγερση, η οποία ξέσπασε στα 1920-22 στις επαρχίες και τις πόλεις της Παταγονίας.

Εκεί, στο νοτιότερο άκρο της Λατινικής Αμερικής γράφτηκε πριν από ένα αιώνα, μια από τις πλέον αξιομνημόνευτες και αιματοβαμμένες σελίδες στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας αλλά και ολόκληρης της ηπείρου. Ήταν τότε που έπειτα από την παγκόσμια πτώση των τιμών του μαλλιού και την επακόλουθη κρίση, οι χιλιάδες εργάτες στην κτηνοτροφία -κυρίως Χιλιανοί αλλά και Ευρωπαίοι μετανάστες- που εργάζονταν υπό το καθεστώς στυγνής εκμετάλλευσης, ξεσηκώθηκαν ενάντια στην περαιτέρω επιδείνωση των ήδη εξαθλιωμένων συνθηκών όρων δουλειάς και διαβίωσης τους. Μια εξέγερση από της γης τους κολασμένους που απαντήθηκε με μια κρατική σφαγή, για την οποία ο συγγραφέας και ιστορικός Μπρους Τσάτουιν είχε γράψει:

Στην κόψη του πολέμου - Η Κίνα περικυκλώνει με 19 πλοία και δεκάδες μαχητικά την ΤαϊΣτην κόψη του πολέμου - Η Κίνα περικυκλώνει με 19 πλοία και δεκάδες μαχητικά την Ταϊβάν - Πεκίνο: «Παράσιτο ο πρόεδρός σας»βάν - Πεκίνο: «Παράσιτο ο πρόεδρός σας»


Το Πεκίνο υποστηρίζει πως οι ασκήσεις αυτές αποσκοπούν στο να σταλεί μήνυμα «αυστηρής προειδοποίησης και δυναμικής αποτροπής» στους αυτονομιστές της Ταϊβάν.

Σε πλήρη στρατιωτικό αποκλεισμό της Ταϊβάν με ισχυρότατες αεροπορικές, ναυτικές και πυραυλικές δυνάμεις προχώρησε από νωρίς το πρωί και στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης η Κίνα, η οποία θέλει να στείλει ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα κατά οποιασδήποτε κίνησης αυτονομίας.
Μάλιστα σε μια πρωτοφανή λεκτική κλιμάκωση, το Πεκίνο αποκάλεσε «παράσιτο» τον πρόεδρο της Ταϊβάν, Lai Ching-te, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλέσει την Κίνα «ξένη εχθρική δύναμη».
Απέναντι στην κινεζική στρατιωτική «θηλιά», η Ταϊβάν έστειλε τα δικά της πολεμικά πλοία ως απάντηση στα κινεζικά που προσέγγιζαν τις ακτές της ενώ έθεσε σε απόλυτο συναγερμό τις στρατιωτικές της δυνάμεις.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειας της και έχει απειλήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν ότι δεν θα διστάσει να κάνει χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχο της.

Πλακιάς: Η υπόθεση για τα Τέμπη έχει πάρει τροπή που δεν αρέσει σε κάποιες οικογένειες- Καλύτερα σε μια δίκη με όλα τα στοιχεία, παρά με ελλιπή στοιχεία.



Μιλώντας στην εκπομπή «Εδώ» του One με τον Σταμάτη Ζαχαρό, ο κ. Πλακιάς, που έχασε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του, επεσήμανε ότι από την αρχή ήταν αντίθετος στην όποια πολιτικοποίηση της τραγωδίας. «Εμείς είμαστε εδώ για να βρούμε τη Δικαιοσύνη και το δίκιο των ανθρώπων μας», είπε αρχικά.

Σχολιάζοντας την πρόσκληση πρώην υπουργού Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση για τα Τέμπη, εξέφρασε την απορία του γιατί «βγάζουν πάλι μπροστά τον Χρήστο Σπίρτζη» και «γιατί κάνουν προσπάθεια αθωοποίησής του» όπως είπε, συνδέοντάς το με τις φήμες περί νέου φορέα στην Κεντροαριστερά:

«Ο κ. Σπίρτζης είναι από τους κύριους υπεύθυνους τα δύο πρώτα χρόνια για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο κ. Σπίρτζης είναι να μη μιλάει. Η ευθύνη του κ. Σπίρτζη είναι ανάλογη με του κ. Καραμανλή» είπε χαρακτηριστικά.

Oι φάρσες της Πρωταπριλιάς παντού στον κόσμο.


Αναπαράσταση από τη Γιορτή των τρελών της 1η Απριλίου via Youtube

Και γιατί οι φάρσες της Πρωταπριλιάς παντού στον κόσμοΗ γιορτή των τρελών, η ημέρα των Αγίων Αθώων, το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. [videos]

Καλή Πρωταπριλιά! Είναι γνωστή για το γεγονός ότι δίνει στους ανθρώπους το ελεύθερο να κάνουν φάρσες στους συντρόφους, τους φίλους, τα μέλη της οικογένειας και τους συναδέλφους τους.

Η ημέρα θεωρείται ως μια ευκαιρία να ξεγελάσουμε τους πιο εύπιστους και να τους κάνουμε να πιστέψουν τα πιο παράξενα πράγματα.

Ποια είναι όμως η προέλευση αυτής της ημέρας και πώς γιορτάζουν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη γιορτή της ανοησίας;

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε: