Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 240.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΩΣ TO ‘15 ΑΞΙΩΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ!


ΜΥΘΟΣ ΟΙ 150.000 «ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ» - Ο ΥΠ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 200.000! 


Νέα πρωτοφανή και απαράδεκτη αξίωση να απολυθούν εντός 3ετίας 240.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, προβάλει η τρόικα! Η τεραστίων διαστάσεων πολιτική απάτη της τρικομματικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Α. Σαμαρά, αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο! Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, οιαπολύσεις ως το τέλος του 2015, τις οποίες βαφτίζουν «αποχωρήσεις», «εφεδρείες» ή «συνταξιοδοτική ωρίμανση», θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 150.000 και θα φτάσουν τις 200.000! Οι «κόκκινες διαχωριστικές γραμμές» που επικαλούνται συχνά-πυκνά ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ.Κουβέλης, δεν είναι τίποτα παραπάνω από πυροτεχνήματα παραπλάνησης καιαποπροσανατολισμού!



Η απαίτηση της τρόικας για απολύσεις εδράζεται στην «προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου», και αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω απολύσεων, δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν θα βγουν στη σύνταξη αλλά στην ανεργία! Το μερίδιο μιας ενδεχόμενης εφεδρείαςστο πλαίσιο των επικείμενων μέτρων ύψους 11,9 δισ. θα ήταν της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με αυτό που απαιτεί η τρόικα. Η τρόικα ζητεί το μερίδιο της μείωσης από το δημόσιο τομέα να φτάσει περί το 1 δισ. ευρώ, πράγμα που, αν μεταφραστεί σε απολύσεις, συνεπάγεταιμείωση των υπαλλήλων κατά 50.000 έως το τέλος του 2012!

Στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδουν κατηγορηματικά τις φήμες που διαδίδουν τα ΜΜΕ του κατεστημένου περί παραίτησης του Α. Μανιτακή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ετέθη ποτέ τέτοιο ζήτημα, δεν υπήρξε και ούτε υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο».Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου, το 2015 ο στόχος των 150.000 θα ξεπεραστεί κατά πολύ, αφού το ΥΔΜΗΔ εκτιμά ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μειωθούν τελικά σε αριθμό που θα φτάνει μεταξύ των 175.000 και 200.000.



Οπως γίνεται κατανοητό, αν αυτό συμβεί θα διαρραγεί πλήρως ο ήδη βαριά «πληγωμένος» κοινωνικός ιστός, με σοβαρότατες και άμεσες επιπτώσεις και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα όπως επισημαίνει η Task Force, από την άλλη, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει πια το Δημόσιο.

Αναφορικά και με αυτή τη «διάσταση απόψεων» με την τρόικα, από την πλευρά της Task Force επισημάνθηκε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει συμφωνία μόνο με την τρόικα αλλά έχει και με την ίδια, η οποία είναι επίσης διακρατική και έχει την ίδια βαρύτητα.

Σε επίπεδο δομών πάντως, με γοργά βήματα προχωρά η διοικητική μεταρρύθμιση. Ηδη, έχει ολοκληρωθεί πλήρως σε τρία υπουργεία και θα ολοκληρωθεί παντού έως το τέλος του έτους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο στο ΥΔΜΗΔ η μείωση των δομών (υπηρεσιών, διευθύνσεων κ.λπ.) είναι της τάξεως του 60%.

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ανοιχτά είναι όλα τα θέματα που περιέχονται στο e-mail της τρόικας που στάλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο ζητούνταν η μείωση αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα, η θεσμοθέτηση εξαήμερης εργάσιμης εβδομάδας, καθώς επίσης και μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας με αποδέσμευση του χρόνου εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Εργασίας και συζήτησε τις τεχνικές, οργανωτικές και νομοθετικές πτυχές των μέτρων για τα εργασιακά, που έχουν τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Η τρόικα, όπως επαναβεβαιώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες στην προχθεσινή συνάντηση των επικεφαλής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επιμένει να κοπούν κι άλλο οι αποζημιώσεις, ενώ ζητεί να μειωθεί περαιτέρω και ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση από έξι σε τρεις μήνες.

Στα θέματα που έχουν τεθεί περιλαμβάνεται και το θέμα της αύξησης των ημερών εργασίας σε έξι ημέρες.

Η τρόικα, με βάση αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από εργοδοτικούς φορείς, ζητεί να αρθούν περιοριστικές ρυθμίσεις που έχουν θεσπισθεί με το πενθήμερο και το ωράριο εργασίας και επιμένει σε ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με βάση τις ανάγκες της παραγωγής

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απαιτήσεις είναι ο εργοδότης να αλλάζει το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου αλλά και τις μέρες εργασίας του, ενώ σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται και το Σαββατοκύριακο, καθώς και να μην απαιτείται ενημέρωση του ΣΕΠΕ για τις αλλαγές στις βάρδιες εργασίας.

Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ενημερώθηκε και για τη νομοθετική ρύθμιση που έχει αναλάβει να προωθήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τον επαναπροσδιορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων και τη δεσμευτικότητα που αυτή θα έχει.

Επίσης, ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που γίνονται για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την προοπτική οι εργοδοτικές εισφορές να μειωθούν συνολικά 5% μέχρι το τέλος του 2013. Στη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάσθηκαν και θέματα που αφορούν στα διάφορα επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων και των πολυτεκνικών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας, καθώς και για τις δρομολογούμενες διαδικασίες σύνδεσης των μηχανογραφικών συστημάτων ΙΚΑ - ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συζήτησης και τα χρονοδιαγράμματα θα συζητηθούν στη νέα συνάντηση που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.

http://www.iskra.gr