Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

υστηροποίηση των ποινών ρατσιστικής βίας προωθεί ο Ρουπακιώτης


Ρύθμιση για την αυστηροποίηση των ποινών στις περιπτώσεις ρατσιστικής βίας προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης. «Οι πράξεις της Χρυσής Αυγής προσβάλλουν παραδοσιακές αρχές δικαίου και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης νεοφασιστικών πρακτικών στη χώρα», τόνισε ο Αντώνης Ρουπακιώτης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος «όταν κάποιοι λειτουργούν ως υποκατάστατα του κράτους». Η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει ποινή μεγαλύτερη των τριών χρόνων, ενώ θα υπάρχει και περιορισμός στη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπή της.
Οι πράξεις τις Χρυσής Αυγής «προσβάλλουν τις παραδοσιακές αρχές δικαίου, καταλύεται η συνοχή της κοινωνίας και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις αναπτύσσονται νεοφασιστικές ιδέες που εκμεταλλεύονται τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του φαινομένου και να γίνει μία πανεθνική προσπάθεια απομόνωσης των νεοφασιστικών στοιχείων. Υπάρχει μέγιστος κίνδυνος για την πολιτεία και τη δημοκρατία», τόνισε.

Επιπλέον ο Αντώνης Ρουπακιώτης ανακοίνωσε την προώθηση μεθόδου γεωεντοπισμού κρατουμένων ή υποδίκων ή καταδίκων, με τη χρήση συστήματος εντοπισμού (βραχιόλι), σημειώνοντας πως επιτροπή του υπουργείου επεξεργάζεται το πλαίσιο εφαρμογής της, δηλαδή σε ποιους θα εφαρμόζεται, εάν θα καθιερωθεί μόνο για τους αδειούχους ή και σε όσους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, καθώς και ποιος θα αναλαμβάνει το κόστος αγοράς τους. Παράλληλα ανακοίνωσε τη διαγραφή των πειθαρχικών ποινών των κρατουμένων, αλλά και αλλαγές στη χορήγηση αδειών.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η «διαφορετική μεταχείριση ως προς τη χορήγηση αδειών που ισχύει σήμερα, πέραν της δημιουργίας αισθήματος αδικίας, εγείρει θέματα συνταγματικότητας ως προς την ισότητα και την αναλογικότητα της μεταχείρισης».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, την οποία χαρακτήρισε «πάρα πολύ κακή», επισήμανε πως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατασκευή νέων σωφρονιστικών καταστημάτων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει η νέα φυλακή στην Αγία Χανίων στην οποία θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι της παλαιάς φυλακής στην εν λόγω περιοχή, όπως επίσης θα μεταφερθούν και κρατούμενοι από άλλες φυλακές. Ακόμη, θα λειτουργήσουν δύο νέες πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας, ενώ προς λειτουργία είναι και το σωφρονιστικό κατάστημα στο Νικηφόρο Δράμας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σήμερα στους 12.479, ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών είναι στις 9.300.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ακόμα την αυστηροποίηση των ποινών για εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι θα καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη ακόμα και στην περίπτωση που αποδεικνύουν ότι είναι τοξικομανείς.

Η αποποινικοποίηση μένει τελικά στα χαρτιά. Η χρήση ναρκωτικών μετατρέπεται σε πταίσμα, όταν γίνεται σε ιδιωτικό χώρο, και σε πλημμέλημα όταν γίνεται σε δημόσιο χώρο.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης ανακοίνωσε πως θα δοθεί άμεση προτεραιότητα στην εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων άνω των 150.000 ευρώ, σε διάστημα μηνών.

Επίσης επεκτείνεται η εφαρμογή του νόμου για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων (πρώην υπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών, αιρετών κ.λπ.) στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων ακόμα και στον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, και υπαλλήλων κρατικών τραπεζών.

Για τα περιβόητα «φακελάκια» σε γιατρούς, εφοριακούς κ.λπ. θα είναι υποχρεωτική πλέον (και όχι όπως είναι τώρα δυνητική) η επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκόμισαν από την παράνομη συναλλαγή.

Τέλος σχετικά με τους μισθούς των δικαστών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανάφερε πως στα κατώτατα κλιμάκια «συμμερίζεται την άποψη ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω μειώσεις», εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δικαστές δηλώνουν «και οι ίδιοι πως θα συμμετάσχουν στις θυσίες του ελληνικού λαού».
tvxs.gr