Με την θετική ψήφο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η Δημοκρατική Αριστερά, που είχε εκφράσει ενστάσεις ψήφισε υπέρ μετά την δέσμευση που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης θα περάσουν από τη Βουλή με νόμο, και εντάσσοντάς το στη διαδικασία για εξασφάλιση της δόσης των 31 δισ. ευρώ που αναμένεται τον Νοέμβριο.
Δριμεία κριτική δέχθηκε ωστόσο το νομοσχέδιο από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που μίλησαν για άλλη μία «στήριξη των τραπεζιτών», ενώ τα Ταμεία που επίσης υπέστησαν τεράστιες απώλειες από το PSI αφέθηκαν στο έλεός τους.
Έντονη ήταν η κόντρα και για το ΤΤ και την Αγροτική ακόμη και από βουλευτές κομμάτων που στήριξαν το νομοσχέδιο. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Οδυσσέας Βουδούρης, εξέφρασε τις αμφιβολίες του περί την μη βιωσιμότητα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «σηκώσαμε κίτρινη κάρτα για την παραχώρηση της ΑΤΕ – και σηκώνουμε κόκκινη κάρτα για το ΤΤ εάν επαναληφθεί το ίδιο».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε και το θέμα της συμφωνίας με τη Siemens με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Π.Λαφαζάνη, να καταθέτει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για την διάταξη που ρυθμίζει αναδρομικά την συμφωνία Δημοσίου- Siemens. Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο (Πέμπτη).
Όλα τα ζητήματα αξιολογούνται, συμπεριλαμβανόμενου και εκείνου της ζημίας των μικροομολογιούχων από το PSI, επεσήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε ό,τι αφορά την δυνατότητα προσφυγής των συνεταιριστικών τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο υπουργός διευκρίνισε πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται τα νομικά και λογιστικά ζητήματα που προκύπτουν».
Ο κ. Σταϊκούρας, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα μιλώντας για την αλλαγή στάσης των Ευρωπαϊων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα και την πρόοδο που σημειώνεται στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Επικαλέστηκε θετικά δείγματα επαναφοράς των δημοσιονομικών στοιχείων στους στόχους, ανακοινώνοντας πως τον Αύγουστο, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά κατά την τελευταία διετία, πλεόνασμα 850 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, με το πρωτογενές έλλειμμα να έχει μειωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2012, έναντι 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Μειωμένες εμφανίζονται κατά 17,8% και οι πρωτογενείς δαπάνες του Αυγούστου σε σχέση με πέρυσι, ενώ το έλλειμμα είναι αντίστοιχα μειωμένο κατά 34%.
Ακόμη κ. Σταϊκούρας επέμεινε πως το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι, ο οποίος- όπως είπε- αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνης, υποστήριξε πως η ανακεφαλαιοποίηση τω τραπεζών συνιστά «στήριξη των τραπεζιτών» και πως «διενεργείται φωτογραφικά για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, αλλά όχι για τα ταμεία, ή τα φυσικά πρόσωπα».
Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση πως δεν έθεσε στον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «το ζήτημα της ληστείας 1 δισ. ευρώ που υπέστη η χώρα, από την πληρωμή ομολόγου 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, η οποία το είχε αγοράσει στο 70% της αξίας του».
Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Κώστας Μαρκόπουλος επεσήμανε πως οι τράπεζες έχουν λάβει 203 δισ. ευρώ σε ενίσχυση και εγγυήσεις, χωρίς να εξασφαλίζεται η ρευστότητα στην πραγματική αγορά ή η αποφυγή νέας ενίσχυσής τους του χρόνου.
«Το νομοσχέδιο αποτελεί κρίκο γενίκευσης της συνολικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζετε, με ανακεφαλαιοποίηση για τις τράπεζες και αξιοποίηση της απώλειας των δισ. των ασφαλιστικών ταμείων για νέα αντεργατικά μέτρα» παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Νίκος Καραθανασόπουλοςτου ΚΚΕ.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Γερμενής υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν νομοθετεί προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων πολιτών, αλλά εκτελεί με τυπολατρία τις εντολές του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, των διεθνών τοκογλύφων και οικονομικών φόρουμ».
Παρέμβαση Απ.Κακλαμάνη για την ΑΤΕ
Σημειώνεται τέλος και η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να διερευνήσει καταγγελίες περί επένδυσης δισεκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της Αγροτικής Τράπεζας σε αμερικανικό οίκο, με συνέπεια να καταλήξουν σε λογαριασμό off shore εταιρείας στα νησιά Κεϊμάν.
«Όταν ο διοικητής της ΑΤΕ, ο κος Πανταλάκης, ήρθε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, ζητούσαμε τη διερεύνηση αυτού του θέματος. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, δύο φορές η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο» ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, υποστήριξε επίσης πως «οι τραπεζίτες, μαζί με τα μέσα ενημέρωσης, ελέγχουν τη χώρα επί είκοσι ολόκληρα χρόνια: αναδεικνύουν πολιτικούς, και στήνουν στο απόσπασμα πολιτικούς που δεν σκύβουν το κεφάλι: Δυστυχώς, βλέπω βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, σαν υποπόδια των ποδών διαφόρων δημοσιογράφων που ασχολούνται με τις δημόσιες σχέσεις εταιρειών αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ