Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Αλέξης Τσίπρας - Αλεξανδρούπολη: Παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παραγωγική ανασυγκρότηση


Ομιλία του προέδρου της κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπουλη

Φίλες και φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα σας, ανταποκρινόμενος στην υπόσχεση που έδωσε στη συνάντησή μου με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας του Νομού, που με επισκέφτηκαν στη Βουλή για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη επένδυση εξόρυξης χρυσού.
Αγαπητοί φίλοι, το μήνυμα που δίνει η παρουσία μου σήμερα μαζί σας για να κουβεντιάσουμε τους εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης του τόπου σας, είναι ότι όλοι όσοι εναντιωνόμαστε σε πειρατικές επενδύσεις που λεηλατούν το περιβάλλον, τους φυσικούς και υλικούς πόρους, δεν είμαστε εχθροί της ανάπτυξης.
Αντιθέτως, είμαστε εχθροί της καταστροφής.
Η ανάπτυξη δεν είναι συνώνυμο της καταστροφής.
Η ανάπτυξη είναι το αντίθετο της καταστροφής, όταν γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με σχεδιασμό την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του ανθρώπινου δυναμικού και έχει στόχο τη διαρκή κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Αυτή την ανάπτυξη εμείς σχεδιάζουμε.

Αυτήν την ανάπτυξη οραματιζόμαστε.

Και αυτή η ανάπτυξη δε περνά ούτε μέσα από τα μνημόνια που στόχο έχουν να μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία χρέους στους δανειστές της, ούτε από τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που θέλουν εργαζόμενους με μισθούς Βουλγαρίας, ούτε από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και τη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Έχουμε τη τύχη να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Χρόνια ολόκληρα, όμως, χαραμίζαμε τις δυνατότητές του, αφήναμε αναξιοποίητες τις δυνατότητές του, δεν είχαμε σχέδιο παρά μόνο για όσα η διαπλοκή της οικονομικής με τη πολιτική εξουσία, βάφτιζε ως ανάπτυξη για να επωφεληθεί της υπεραξίας εργολαβιών που στοίχιζαν στο ελληνικό δημόσιο τις περισσότερες φορές τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο από ότι στοίχιζαν αντίστοιχα έργα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αυτή η διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, αφού ξεκοκάλισε όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όλους τους αναπτυξιακούς πόρους, πόροι που δικαιούνταν ο ελληνικός λαός και που έδινε από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός, και τα ξεκοκάλισε όλα αυτά χωρίς να αφήσει πίσω στοιχειώδεις αναπτυξιακές υποδομές που θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν τώρα στη περίοδο της κρίσης. Αυτή λοιπόν η ίδια διαπλοκή, οι ίδιοι σχεδόν άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τρόπους, σε συνεργασία με ξένα αρπαχτικά, να επωφεληθεί και την περίοδο της κρίσης.

Και η κυβέρνηση, το ίδιο πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα, που την έριξε στα βράχια συνεχίζει να εργάζεται, να δουλεύει για χάριν αυτής της διαπλοκής.

Για χάρη της ντόπιας αλλά και της ξένης διαπλοκής τώρα.

Για χάρη των εγχώριων νταβατζήδων –για να θυμηθώ μια έκφραση που κάποτε είχε ενοχλήσει πολλούς- αλλά και των διεθνών αποικιοκρατών, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μια χώρα τριτοκοσμική, όπου έρχονται και με αντάλλαγμα χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, θέλουν να απομυζήσουν το πλούτο της χώρας, τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, αφήνοντας πίσω τους τα ρημάδια της περιβαλλοντικής καταστροφής και τα ερείπια της οικονομικής λεηλασίας.

Αυτή ακριβώς είναι η ιστορία του χρυσού και στη Χαλκιδική και εδώ στη Θράκη. Η ιστορία, η διαχρονική αυτή υπόθεση της διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Και τώρα της συνεργασίας της ντόπιας διαπλοκής με την ξένη διαπλοκή.

Με αντίτιμο κάποιες ελάχιστες και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας έρχονται να καταστρέψουν τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δυνατότητες μια ολόκληρης περιοχής.

Έρχονται να λεηλατήσουν, να κερδοσκοπήσουν και να φύγουν.

Μας λένε πολλοί ότι αυτό απαιτεί η ανάπτυξη.

Ας μας πούνε όμως, γιατί δε κάνουν το ίδιο και στις δικές τους ανεπτυγμένες χώρες; Γιατί δεν έχετε δει τα τελευταία χρόνια σε κάποια από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες τέτοιου είδους επενδύσεις.

Γιατί δε κάνουν το ίδιο και στο τόπο τους;

Γιατί όπου στον πλανήτη υπάρχει εξόρυξη χρυσού και συσσωρεύονται οι χρυσοθήρες, το περιβάλλον καταστρέφεται και οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και αγωνίζονται για να σώσουν το τόπο τους και τη ζωή των παιδιών τους;

Και κυρίως γιατί πίστεψαν ότι στην Ελλάδα το πειραματόζωο ο ελληνικός λαός, γιατί για πειραματόζωο μας έχουν, δεν θα αντιδράσει σ΄ αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή, γιατί πίστεψαν ότι οι Θρακιώτες θα δεχθούν να μολυνθεί ο τόπος τους, τα νερά τους, ο αέρας που αναπνέουν, χωρίς να αντιδράσουν. Ότι δεν θα διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του τόπου τους;

Προφανώς ίσως αυτό να το πίστεψαν γιατί το εδώ πολιτικό προσωπικό που έριξε τη χώρα στα βράχια και που συνεχίζει να μας κυβερνά, τους διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα σαν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι μια μέση ευρωπαϊκή χώρα, αλλά είναι σαν «μπανανία».

Είναι σαν τις δύσμοιρες Αφρικανικές χώρες, όπου πηγαίνουν οι μεγάλες πολυεθνικές και τις λεηλατούν, όπως οι πολυεθνικές του πετρελαίου στη Νιγηρία ή οι πολυεθνικές της εξόρυξης χρυσού, οι ίδιες πολυεθνικές σε άλλες αφρικανικές χώρες.

Αν όμως αυτό είναι το όραμα του κυρίου Σαμαρά για την ανάπτυξη, αν το όραμά του είναι να μας κάνει Αφρική, τότε να μην συζητάμε για ευρωπαϊκό κεκτημένο, να ζητήσει να φύγουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενταχθούμε στην Ένωση Αφρικανικών Κρατών.

Αλλά, επειδή δεν θέλω να αδικώ τις αφρικανικές χώρες, να σας πω ότι ακόμα και εκεί, τουλάχιστον κάποιοι νόμοι λειτουργούν, ενώ εδώ δεν λειτουργούν. Ακόμη και στη Νιγηρία, οι υπαίτιοι της κυβέρνησης που είχαν δωροδοκηθεί από τη Siemens, γιατί η Siemens δεν δωροδοκεί μόνο στην Ελλάδα, δικάστηκαν, κάθισαν στο σκαμνί, στην τριτοκοσμική αφρικανική Νιγηρία

Εδώ δεν έκατσε ποτέ κανείς τους. Γιατί φρόντισαν να κουκουλώσουν αυτή την υπόθεση του σκανδάλου.

Και φαντάζομαι ότι ακόμη και στη τελευταία Αφρικανική χώρα δεν θα υπήρχε περίπτωση να βγάζουν στο σφυρί τον πιο κερδοφόρο δημόσιο οργανισμό σε περίοδο κρίσης, όπως κάνουν εδώ με τον ΟΠΑΠ, και να γίνονται δεκτοί στο διαγωνισμό επενδυτές που δεν έχουν καταθέσει παρά 1000 ευρώ.

Και θέλουν με 1000 ευρώ εγγύηση θέλουν να πάρουν από το δημόσιο έναν οργανισμό που κερδίζει 800 εκατομμύρια το χρόνο, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σημερινής αθηναϊκής εφημερίδας

Πείτε μου αλήθεια σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε ένα τέτοιο δημοσίευμα, το οποίο θα ήταν αληθινό –ελπίζω να διαψευστεί σήμερα- σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε ένα τέτοιο σκάνδαλο και δεν θα είχαμε την ευθιξία και την παραίτηση ενός έστω υπουργού;.. Για να μην σας πω ότι εκεί θα έπεφταν κυβερνήσεις.

Ή πείτε μου σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα γινόταν ένα τέτοιο σκάνδαλο και δεν θα αναλάμβανε η δικαιοσύνη τουλάχιστον να καθίσει στο σκαμνί αυτούς που έκαναν δεκτές τέτοιες προσφορές, τους υπεύθυνους του Ταμείου Αξιοποίησης …. Περιουσίας του Δημοσίου, που δεν είναι άλλο από Ταμείο λεηλασίας της Δημόσιας περιουσίας.. Που εμποδίζουν επενδύσεις προκειμένου να ξεπουλήσουν όσο-όσο το δημόσιο πλούτο της χώρας.

Πριν από 15 μέρες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε 10 μέρες θα τελειώσει η υπόθεση της επένδυσης χρυσού στη Θράκη.

Προχθές, και κάτω από το βάρος και την πίεση των δικών σας αγώνων, της τοπικής κοινωνίας –και θέλω να τονίσω ότι το στοιχείο που κάνει ξεχωριστό το δικό σας αγώνα είναι η ενότητα, η αρραγής ενότητα πέρα και έξω από πολιτικές διαφοροποιήσεις και ιδεολογικές διαφορές. Γιατί ο αέρας που θα αναπνέουν τα παιδιά σας, το νερό που θα πίνουν δεν θα έχει το χρώμα των πολιτικών σας προτιμήσεων.

Χάρη λοιπόν σ΄ αυτή την ενότητα και στο ισχυρό μήνυμα που εκπέμψατε, που εξέπεμψαν οι εκπρόσωποί σας που ήρθαν στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, αυτό το τελεσίγραφο που έδωσε ο πρωθυπουργός πριν 15 μέρες, ότι σε 10 μέρες θα έχει τελειώσει η υπόθεση του χρυσού στη Θράκη, ήταν ένα κούφιο τελεσίγραφο. Και μάθαμε –έτσι τουλάχιστον άφησαν να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου- ότι αναβάλλεται προς το παρόν το χρονοδιάγραμμα των 10 ημερών

Εμείς τους διαμηνύουμε, μην τολμήσετε να το ξανασκεφτείτε.

Αφήστε τις σκέψεις, τα όνειρα και τις ορέξεις σας στα συρτάρια και στα μαξιλάρια σας γιατί ο λαός της Θράκης δε πρόκειται να υποκύψει.

Ο λαός της Θράκης πέτυχε την πρώτη μεγάλη νίκη. Δεν είναι νίκη οριστική, δεν πρέπει να εφησυχάζετε, αλλά είναι μια νίκη. Και χρειαζόμαστε σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή νίκες, για να παίρνουν παράδειγμα κι αυτοί που αγωνίζονται στη Χαλκιδική, αλλά και όλοι όσοι αγωνίζονται σε όλη την Ελλάδα για μια καλύτερη προοπτική γι αυτό τον τόπο.

Φίλες και φίλοι,

Η απαίτησή μας να εγκαταλειφθούν τα σχέδια λεηλασίας της Θράκης μέσα από την εξόρυξη του Χρυσού, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε και δεν έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη στη περιοχή.

Το αντίθετο.

Από την προηγούμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το δικό του Εθνικό Σχέδιο για την Αναπτυξιακή και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Και αυτό το σχέδιο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη Θράκη, τόσο γιατί είναι μια ιστορική και ευαίσθητη ακριτική περιοχή όσο όμως και για τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Στόχοι της διαδικασίας παραγωγικής ανασυγκρότησης της Θράκης στο πρόγραμμά μας είναι:

Να δημιουργηθεί πρώτα μία ασπίδα προστασίας της κοινωνίας μπροστά σε αυτή την τρομακτική ανθρωπιστική κρίση.

Να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στη μείωση της ανεργίας.

Να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στην υγεία και την κοινωνική προστασία.

Γνωρίζω ότι βρίσκομαι σε μία περιφέρεια που υπάρχει έκρηξη της ανεργίας, αποβιομηχάνιση, μετανάστευση, νέα μετανάστευση μετά το μεγάλο κύμα μετανάστευσης της δεκαετίας του ΄50, τώρα ένα διαφορετικό κύμα που αφορά νέους επιστήμονες αυτή τη φορά, όχι ανειδίκευτους εργάτες. Και υπάρχει και φτώχεια. Ας μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας.

Αυτή είναι η νέα μεγάλη απειλή, κυρίως για όσους μένουν στα αστικά κέντρα. Αλλά όσο μένουν αναξιοποίητες και οι δυνατότητες της υπαίθρου, η φτώχεια θα διευρύνεται.

Ξέρετε καλύτερα από εμένα τι σημαίνει πάνω από το 60% των πολιτών στις δικές σας περιοχές να βρίσκονται σε ένα τέτοιο καθεστώς υποαπασχόλησης, ανεργίας, αλλά επιτρέψτε μου κι ένα νέο όρο, ενεργειακής φτώχειας. Ένας νέος όρος. Σύμφωνα με έρευνες και στατιστικές, ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει πια τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες για να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ ή τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ. Και φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει όταν εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποιηθούν αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες και ανέβουν και άλλο οι τιμές στα τιμολόγια.

Οι βασικές αρχές της δικής μας πρότασης είναι :

Η Ενίσχυση δραστηριοτήτων με αυξανόμενη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές, όπως και εκείνων των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην υποκατάσταση εισαγωγών.

Η Στήριξη δραστηριοτήτων με ισχυρή διακλαδικότητα.

Η Επικέντρωση σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, που θα συμβάλλουν άμεσα στη μείωση της ανεργίας.

Η Προτεραιότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Η Ενίσχυση των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Στήριξη της δημόσιας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με την ενθάρρυνση παραγωγικών και καινοτόμων συνεταιρισμών.

Όσον αφορά δε τους παραγωγικούς τομείς, που εμείς εστιάζουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση, διακρίνουμε τον αγροτοδιατροφικό τομέα, όπου μπορεί, κατά την άποψή μας, να αποτελέσει βασικό μοχλό συνολικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της περιοχής.

Τον τουριστικό τομέα, μέσα όμως από ένα ριζικά διαφορετικό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.

Τον ενεργειακό τομέα, με ενίσχυση τόσο των μικρών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσο όμως και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υγροποίησης φυσικού αερίου.

Δεν αποκλείουμε τις διακρατικές συμφωνίες, τις αναγκαίες διακρατικές συμφωνίες και την προσέλκυση επενδυτών στον ενεργειακό τομέα, μέσα όμως από τη συνέργια και την κοινοπραξία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα με ιδιωτικά κεφάλαια, που θα γίνεται πάντα με όρους επωφελείς προς το δημόσιο συμφέρον. Και με βασικό στόχο την ενεργειακή επάρκεια της Θράκη και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, την καταπολέμηση δηλαδή της αδυναμίας των πολιτών να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Τέλος στους τομείς της βιομηχανίας, των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας, με έμφαση στην ανάπτυξη των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με παροχή κινήτρων για τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, με ταυτόχρονη διασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης και ρύθμισης χρεών.

Δική μας εκτίμηση είναι πως και το φορολογικό καθεστώς αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και αναδιανομής.

Αποτελεί ένα ακόμα πεδίο στο οποίο η δική μας πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη συγκρούεται με την στρατηγική της τρόικας, της τρόικας εξωτερικού αλλά και εσωτερικού.

Το φορολογικό σύστημα πρέπει να αναδιανέμει εισοδήματα, δεν πρέπει να απαλλάσσει τον πλούτο. Το φορολογικό σύστημα πρέπει να παίρνει απ΄ αυτούς που έχουν, όχι να φορολογεί τη φτώχεια, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η δική μας πρόταση είναι η δημιουργία περιουσιολογίου ώστε να μπορούμε, σύμφωνα με το Σύνταγμα που λέει να φορολογείται ο καθένας με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα, να παίρνουμε για το δημόσιο ταμείο απ΄ αυτούς που έχουν και όχι απ΄ αυτούς που δεν έχουν. Η δική μας πρόταση είναι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του πόθεν έσχες και το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Η δική μας πρόταση είναι χαμηλός ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, για να καταργηθεί επιτέλους αυτό το εξωφρενικό 23% ΦΠΑ στην εστίαση.

Γιατί αν όλα αυτά δεν γίνουν, όλες οι εξαγγελίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι λόγια του αέρα. Αν αυτά δεν γίνουν, χωρίς όμως να στερηθεί το κράτος, η πολιτεία τη δυνατότητα να συλλέγει φόρους, να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, ναι, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα μ΄ αυτό το σύστημα της άγριας φορολογίας, της φοροασυλίας, της φοροαπαλλαγής των εχόντων και κατεχόντων και ταυτόχρονα με σκληρή λιτότητα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.


Φίλες και φίλοι,

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να προσθέσει νέα δεδομένα στο κατ΄ εξοχήν ανταγωνιστικό τρίπτυχο της Ελληνικής οικονομίας που είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός και οι εξαγωγές.

Και αυτό, κατά την άποψή μας, μπορεί να γίνει προς τρεις κατευθύνσεις:

Νέοι εξαγωγικοί κλάδοι ή βελτίωση των υπαρχόντων, Αυτό απαιτεί σχεδιασμό, σχεδιασμό που θα αντιλαμβάνεται τις νέες συνθήκες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια αγορά, εύστοχες δηλαδή κινήσεις

Ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς, και προσπάθεια

υποκατάστασης εισαγωγών από ντόπια προϊόντα, όπου αυτό είναι εφικτό.



Χρειάζεται αναζήτηση νέων αγορών, με υψηλότερη παραγωγικότητα σε παλιούς και νέους κλάδους.

Χρειάζεται ενίσχυση των διασυνδέσεων στις τοπικές οικονομίες, χρειάζεται ενίσχυση της εγχώριας αγοράς.

Χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία, που σήμερα τα έχουμε παραδώσει σε ιδιώτες, έχοντας εκχωρήσει τις τράπεζες σε ιδιώτες. Άρα χρειαζόμαστε ξανά δημόσια τράπεζα για την αγροτική ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε τράπεζες δημόσιες ειδικού σκοπού, που θα ενισχύουν τις συνεταιρισμούς, που θα ενισχύουν τη μικρομεσαία επιχείρηση και που δεν θα έχουν ως στόχο την κερδοσκοπία, βγάζοντας διαρκώς στον πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία, ζητώντας από ανθρώπους που σήμερα έχουν μείνει δύο και τρία χρόνια άνεργοι να ξεπληρώσουν χρέη δυσβάστακτα που έγιναν σε άλλες εποχές.

Χρειάζεται λοιπόν ενίσχυση του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, ρύθμιση χρεών, ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας που θα καλύπτει κάθε δυνατή μορφή δραστηριοποίησης.

Ενίσχυση των συνεταιριστικών μορφών παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών που θα διαχέονται σε όλο και μεγαλύτερο εύρος.

Η γεωργία, η ενέργεια, η ποιοτική διατροφή, η μεταποίηση μικρής κλίμακας, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι τομείς όπου η κοινωνική οικονομία μπορεί να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μοντέλο.



Αν θέλουμε να σχεδιάσουμε σε στέρεες βάσεις τη νέα Ελλάδα τη μεταμνημονιακή εποχή θα πρέπει να ξεχάσουμε το παλιό παραγωγικό μοντέλο. Ας υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί διαγράφαμε με μαγικό ραβδί όλο το χρέος που έχει δημιουργήσει. Αν γυρνάγαμε στο παλιό παραγωγικό μοντέλο, αν δηλαδή συνεχίζαμε να λειτουργούμε όπως ήμασταν το 2008, το 2007, το 2006, δεν θα πετυχαίναμε πολλά. Πολύ γρήγορα θα ξαναγυρνάγαμε στα ελλείμματα, πολύ γρήγορα θα ξαναγυρνάγαμε στις καταναλωτικές φούσκες, δεν θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε μια προοπτική γι αυτόν τον τόπο.



Και δεν χρειάζεται να πάτε μακριά. Δείτε τι έγινε στον τόπο σας τα χρόνια της ανάπτυξης, όπου μπορούσαν να δημιουργηθούν κάποιες προϋποθέσεις.



4 κοινοτικά πλαίσια και 4 διαδοχικές ΚΑΠ χαμένες.

Το 50% των πόρων κατευθύνθηκε κυρίως σε έργα υποδομής σε ότι αφορά τις μεταφορές, εκεί ήθελαν να τα κατευθύνουν οι εθνικοί μας εργολάβοι.

Ελάχιστοι πόροι διατέθηκαν ώστε να αξιοποιηθεί το πλούσιο υδάτινο δυναμικό της περιοχής σας σε αναγκαία αρδευτικά έργα, σε φράγματα, σε ταμιευτήρες και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας ή στην ανάπτυξη αναγκαίων αναδασμών.



Η αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης μπορεί να αποκτήσει δυναμική, μόνο αν βασιστεί στο πλούσιο ενδογενές αναπτυξιακό δυναμικό και στα ανταγωνιστικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχή.



Η βασική της προοπτική, κατά την άποψή μας, βρίσκεται στην αξιοποίηση:

•του πλούτο των φυσικών της πόρων,

•του ανθρώπινου δυναμικού,

•των ιδιαίτερα πλούσιων υδροβιότοπων, αυτό είναι ένα μοναδικό στοιχείο για την ευρύτερη περιοχή,

•των ενεργειακών αποθεμάτων και του ορυκτού πλούτου που διαθέτει, δεν είναι μόνο ο χρυσός. Υπάρχουν δυνατότητες για ήπια αξιοποίηση μεταλλευμάτων

•της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χρειάζεται μία ριζικά διαφορετική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα και τον αγροτουρισμό.

Με βασικούς στόχους αυτής της στρατηγικής την προώθηση

α) των προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στη διατροφική επάρκεια της χώρας, ώστε να μπορούν να βρίσκουν άμεσα δυνατότητα πρόσβασης στη ζήτηση της αγοράς, και

β) σε νέα δυναμικά προϊόντα που θα είναι ανταγωνιστικά και εξαγώγιμα.



•Ενδεικτικά: Παραγωγή ζάχαρης με στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας- Σε μια περίοδο που ανεβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι τιμές των προϊόντων διατροφής και η τιμή της ζάχαρης, εμείς εδώ στην Ελλάδα αποφασίσαμε να κλείσουμε, να διαλύσουμε την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και να αγοράζουμε ζάχαρη από το εξωτερικό. Τα προϊόντα καπνού, σύγχρονα προϊόντα από βαμβάκι, προϊόντα οινοποιίας, προϊόντα κερασιού.

•Ενδυνάμωση και ενίσχυση της Κτηνοτροφίας στην περιοχή.

•Αναζήτηση συνεργειών με άλλους τομείς, όπως γεωθερμία (Αλεξανδρούπολη, Σάπες, Ξάνθη), αλλά και με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.

•Υλοποίηση των βασικών έργων υποδομών, που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, που θα βοηθήσουν την καλλιέργεια.

•Η αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ στην κατεύθυνση της στήριξης αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στην περιοχή.

•Η εξασφάλιση πόρων για μεγαλύτερους ρυθμούς στους αναδασμούς στην περιοχή, αλλά και η στήριξη της ενημέρωσης των αγροτών, της οικονομικής στήριξής τους πάνω απ΄όλα. Γιατί ένα από τα βασικά προβλήματα και αιτήματα των αγροτών στις τελευταίες τους κινητοποιήσεις δεν ήταν να πάρουν κάποια επιδότηση, όπως άλλες εποχές που το αίτημα ήταν, περισσότερα κιλά, περισσότερα λεφτά. Το αίτημα ήταν να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κάτω από το κόστος, αλλά να μπορούν να μείνουν στα χωράφια τους. Κι αυτό απαιτεί εργαλεία για τη ρευστότητα στον αγρότη. Καλλιεργητική κάρτα για το πρώτο βήμα σ΄ αυτή την κατεύθυνση, μέσα βεβαίως από μια δημόσια τράπεζα που θα μπορεί να ενισχύει την παραγωγική δραστηριότητα.

•Η περιοχή είναι μοναδική γιατί συνδυάζει βουνό, πεδιάδα, θάλασσα

Η δημιουργία ιχθυοκαλλιεργειών εκμεταλλευόμενοι τα γλυκά νερά του ΔΕΛΤΑ του Έβρου πρέπει να είναι μια πρώτη προτεραιότητα, όπως και

•Ενίσχυση της μελισσοκομίας



Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποιώντας περιοχές μοναδικού κάλλους στη Θράκη, τους δύο ποταμούς και το ΔΕΛΤΑ τους, τα βουνά και τις παραθαλάσσιες περιοχές.



Η ενίσχυση των πόρων του παραθαλάσσιου τουρισμού με αιχμές τα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου, μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με όλα όσα είπαμε προηγούμενα στη διαμόρφωση εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της περιοχής αποτελεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα μπορούσε μέσα από έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό –και εκεί ας έρθουν επενδυτές, ας έρθουν οι Καναδοί επενδυτές να επενδύσουν στο λιμάνι. Θα τους υποδεχτούμε και θα τους καλοδεχτούμε. Όχι όμως τον χρυσό, να μολύνουν τα νερά της περιοχής, να μολύνουν τον αέρα της, να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Η ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε να αποφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη τόσο για τη μεταφορά πρώτων υλών για τη τροφοδότηση βιομηχανιών όσο όμως και ως εμπορικού αλλά και επιβατικού διαμετακομιστικού κέντρου που θα συνδέει τη Βαλκανική και με σιδηροδρομική σύνδεση μέσω Μπουργκάς και τη Βαλτική με το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο θάλασσα.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου, όχι η εκποίηση του αεροδρομίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με πτήσεις από και προς την Ευρώπη, από και προς τη Ρωσία, τη Μόσχα και την Αγ.Πετρούπολη, θα μπορούσε να μετατρέψει τη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη σε έναν ιδιαίτερο προορισμό, αξιοποιώντας κυρίως και τη γειτνίαση με το διεθνή τουριστικό προορισμό της Κωνσταντινούπολης.

Η Αξιοποίηση της ενέργειας σε όλους τους τομείς. Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.

Η δημιουργία παραγωγικής μονάδας ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης, ώστε αυτή μαζί με τη μονάδα της Κομοτηνής να μπορέσουν να λειτουργήσουν έτσι ώστε να προωθήσουν ένα σχέδιο τηλεθέρμανσης για τις δύο μεγάλες πόλεις που θα μειώσει το κόστος της ενέργειας για χιλιάδες πολίτες.

Η Ανάπτυξη της Έρευνας και της καινοτομίας.

Η ύπαρξη δύο Εκπαιδευτικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων του Δ.Π.Θ. και του Τ.Ε.Ι. μέσω της έρευνας και της καινοτομίας που μπορούν αυτά να παράγουν, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να στηριχθούν νέα πρότυπα καινοτόμα πειραματικά εργαστήρια, αλλά να στηριχθούν και κλάδοι της Αγροτικής Πολιτικής και της Ανάπτυξης του Εναλλακτικού Τουρισμού στη Θράκη.

Τέλος Χρειάζεται μια βιώσιμη πολιτική στη Μεταποίηση.

Η εκτεταμένη αποβιομηχάνιση απαιτεί την αναδιάρθρωση του Δευτερογενούς Τομέα, με σχεδιασμό να συνδεθεί με την παραγωγική διαδικασία του Πρωτογενούς Τομέα. Μόνο έτσι σχεδιάζεις με προοπτική, όταν αξιοποιείς τις παραγωγικές δυνατότητες ενός τόπου. Όχι επενδύσεις για τις επενδύσεις, αλλά επενδύσεις που θα έχουν μια διαρκή κοινωνική ανταποδοτικότητα. Να αξιοποιούν τις δυνατότητες και τους πόρους της περιοχής και της τοπικής κοινωνίας.

Να αξιοποιηθούν λοιπόν τα πλεονεκτήματα της περιοχής σε κλάδους που αποτελούν πηγή εσόδων για την περιοχή. Τα καπνά, τα μάρμαρα μπορούν να αποτελέσουν και ένα εξαγωγικό πεδίο για τη χώρα,

Να ενταχθούν μονάδες παραγωγής του Δευτερογενούς Τομέα σε δίκτυα συνεργασίας, ιδιαίτερα μονάδων που σχετίζονται με τη μεταποίηση προϊόντων και την καθετοποίηση.

Φίλες και φίλοι,

Θα μπορούσα να μιλάω πολύ για τις δυνατότητες που έχει αυτός ο ευλογημένος τόπος. Θέλω κλείνοντας να σας πω ότι η Θράκη πρέπει να αξιοποιηθεί όχι μόνο γιατί έχει αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, αλλά και γιατί είναι ένας τόπος με ιστορία και με μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Είναι ένας ακριτικός τόπος. Οφείλουμε λοιπόν αυτή την ευαισθησία να μη την δείχνουμε μόνο στα λόγια, αλλά να τη δείχνουμε στην πράξη. Όχι με σχέδια ενίσχυσης και επιδοτήσεις όπως στο παρελθόν, που έπαιρναν κάποιοι αετονύχηδες τις επιδοτήσεις, έφτιαχναν παραγωγικές μονάδες και μέσα σε μια νύχτα, χωρίς να το καταλάβει κανείς, τις μετέφεραν στη γειτονική Βουλγαρία, έχοντας πάρει τα χρήματα και κερδίζοντας στο χρηματιστήριο. Αλλά με πόρους που θα δοθούν με σχέδιο, με αξιοποίηση και προοπτική.

Αγαπητοί φίλοι,

Γνωρίζω ότι πολλά απ΄ όσα σας είπα μπορεί να αποτελούν κοινό τόπο για παραγωγικούς φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, κινήσεις πολιτών που αγωνίζονται στην τοπική σας κοινωνία. Όμως έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Προσπαθούμε σήμερα να ανοίξουμε τον πολιτικό διάλογο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επίσημο τρόπο να καταθέτει μια εναλλακτική αναπτυξιακή πρόταση για τη Θράκη απέναντι στις επενδυτικές προτάσεις λεηλασίας.

Εμείς έχουμε όραμα, έχουμε σχέδιο για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης.

Και μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμη που έχουμε αν ενώσουμε δυνάμεις, αντισταθούμε σ΄ αυτή τη λαίλαπα και την καταστροφή του μνημονίου και αν θελήσουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που μας οδήγησαν ως εδώ.

Πιστεύουμε βαθιά ότι αυτός ο λαός και αυτός ο τόπος μπορεί να απελευθερώσει τεράστια δημιουργική ενέργεια. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξαναχτίσουμε σε στέρεα θεμέλια μια διαφορετική προοπτική για τον τόπο μας.

Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, αρκεί να μην αποδεχτούμε τη μοίρα μας, να μην αποδεχτούμε ότι αυτός ο τόπος θα μετατραπεί σε μια αποικία χρέους, να μην αποδεχτούμε ότι εμείς και οι επόμενες γενιές να ζήσουμε υποτελείς σε νέους αποικιοκράτες. Να πάρουμε δύναμη από την ιστορία μας, από τους αγώνες μας, από την πίστη μας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Είμαι εδώ, όχι μόνο για να σας μιλήσω αλλά και για να σας ακούσω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν άλλωστε αυτό που είναι, αν δεν αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας, της κοινωνίας των πολιτών, της κοινωνίας των επιστημονικών φορέων, αν δεν αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του κόσμου της εργασίας.

Θέλω να ακούσω τις δικές σας θέσεις, τις δικές σας προτάσεις, τη δική σας κριτική στις δικές μας προτάσεις και να σας πω ένα μπράβο. Με την επιτυχία να ακυρώσετε έστω προς ώρας τα σχέδια γι αυτή την επένδυση λεηλασίας, πετύχατε κάτι που κι εσείς ακόμα δεν το έχετε καταλάβει. Αποτελείτε ένα παράδειγμα για έναν ολόκληρο λαό που ζει στα όρια της απογοήτευσης και της απόγνωσης. Και το παράδειγμα είναι ότι χαμένοι αγώνες είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται. Συνεχίστε….

Σας ευχαριστώ.

*Ευχαριστούμε τον Γιώργο Πανταζίδη που μας έστειλε τη φωτογραφία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου