Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

BEPPE GRILLO: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ!

«Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ DE FACTO ΗΔΗ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ!»

ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ο GRILLO ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟΣΥΝΤΙΘΕΤΑΙ

Φόβο στις κυρίαρχες πολιτικο-οικονομικές ελίτ της ΕΕ φαίνεται να προκαλεί η συνέντευξη του επικεφαλής του κόμματος των «Πέντε Αστέρων», πραγματικού νικητή των ιταλικών εκλογών Beppe Grillo στην γερμανική εφημερίδα Handelblatt, η οποία φιλοξενείται στο σημερινό της φύλο. Σε αυτή αναφέρει ότι η Ιταλία είναι de facto ήδη εκτός ευρώ, ενώ απειλεί και με την διενέργεια διαδικτυακού δημοψηφίσματος ώστε να αποφασισθεί η παραμονή ή όχι της χώρας του στην ευρωζώνη!

Ο Beppe Grillo δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν πιστεύει στην παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη:



«De facto η Ιταλία είναι ήδη εκτός ευρώ», λέει στην συνέντευξή του και ισχυρίζεται ότι και τα κράτη τηςΒόρειας Ευρώπης θα κρατήσουν την Ιταλία στην ευρωζώνη μόνο για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, ώστε «να αποσυρθούν οι επενδύσεις των τραπεζών τους από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Μετά θα μας αφήσουν να πέσουμε σαν μια καυτή πατάτα».

Ο Grillo δεν διστάζει για τους λόγους αυτούς συνταχθεί με έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Δηλώνει όμως ότι δεν προτίθεται να αποφασίσει μόνος του κάτι τέτοιο, αλλά θα κάνει online-δημοψήφισμα για το ευρώ, όπως ακριβώς και για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Όλα αυτά, όπως λέει, είναι θέματα για τα οποία παραγνωρίσθηκε το Σύνταγμα της Ιταλίας.

Στη συνέντευξή του ο Beppe Grillo εξαπολύει σφοδρή επίθεση και στον Mario Monti, τον οποίο χαρακτηρίζει «σύνδικο πτώχευσης στο όνομα των τραπεζών». Αντί να κάνει περικοπές στους πιο ευκατάστατους και στον κρατικό μηχανισμό αύξησε την φορολογία στους πολίτες.

Παρόλα αυτά ο ανερχόμενος αστέρας της ιταλικής πολιτικής δεν αυτοχαρακτηρίζεται αντιευρωπαίος:

«Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να φοβάται», ισχυρίζεται και απαιτεί αλλαγή πορείας, καθώς και «περισσότερη δημοκρατία». Δεν παραλείπει να δώσει μάλιστα στο κόμμα του ιστορικές διαστάσεις παρομοιάζοντάς το με την «γαλλική επανάσταση δίχως την γκιλοτίνα». Τονίζει ακόμα ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα «σχέδιο Β» και την καλεί να αναρωτηθεί τι απέγινε, γιατί δεν διαθέτει μια κοινή πολιτική για την πληροφορία, την φορολογία και τη μετανάστευση. Και κυρίως:

«Γιατί μόνο η Γερμανία πλούτισε;».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ «ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Νέα δημοσκόπηση φέρει στη δεύτερη θέση το "Κίνημα των 5 Αστέρων" με παράλληλη αύξηση των ποσοστών των, γεγονός που αναδεικνύει το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο σε σημαντικό παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις, εν όψει, μάλιστα, και των διεργασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης, εντολήγια τον οποίο έχει λάβει ο Λ. Μπερσάνι.


Ειδικότερα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για το RAI 3 το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει ποσοστό 28,7% έναντι 28,5% του συνασπισμού που ηγείται ο Μπερλουσκόνι. Το κόμμα του Μάριο Μόντι συγκεντρώνει ποσοστό 10,6%, ενώ πρώτη πολιτική δύναμη στην Ιταλία παραμένει ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με ποσοστό 29,9%.

Σχετικά με τα κόμματα η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos δείχνει πως το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων»βρίσκεται στην πρώτη θέση με το 28,7% και ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Μπερσάνι με 27,1% και ο Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Μπερλουσκόνι με 21,6%.

Εντύπωση προκαλεί πως στο ερώτημα «ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό» το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) «δείχνει» τον κεντροαριστερό 38χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Ακολουθούν, με 16% έκαστος, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Μπερσάνι και ο κεντροδεξιός Μπερλουσκόνι.

Την ίδια στιγμή το πολιτικό αδιέξοδο βαθαίνει με του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που έχει λάβει εντολή, να αδυνατεί μέχρι σήμερα να βρει τη «χρυσή τομή» και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς ο Μπέπε Γκρίλο εξακολουθεί να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας. «Δεν στηρίζουμε κεντροαριστερή κυβέρνηση. Οι εναλλακτικές είναι δύο: ή δικό μας κυβερνητικό σχήμα ή νέα προσφυγή στις κάλπες», διαμηνύει το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Ο «διάδοχος» του Μπερσάνι, Ματέο Ρέντσι προβλέπει νέα προσφυγή στις κάλπες, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τονίζει πως θα πρέπει άμεσα να σχηματίσει λειτουργική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε περίπτωση που ο Μπερσάνι αποτύχει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε είναι πιθανό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τις πολιτικές εξελίξεις καθώς «τρέχει» σε δικαστήρια και νοσοκομεία. Η δίκη για το ροζ σκάνδαλο «Ρούμπι-Γκέιτ» ξεκίνησε ενώ το δικαστήριο της Νάπολης αποφάσισε την άμεση παραπομπή σε δίκη του Μπερλουσκόνι με την κατηγορία της διαφθοράς.

Η υπόθεση αφορά τον χρηματισμό του γερουσιαστή Σέρτζιο Ντε Γκρεγκόριο με 3 εκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2007, ο οποίος κατέθεσε στην εισαγγελία πως πριν από έξι χρόνια, χρηματίστηκε από τον Μπερλουσκόνι για να εγκαταλείψει το κεντροαριστερό κόμμα Ιταλία των Αξιών και να στηρίξει την κεντροδεξιά συμμαχία του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) στην γερουσία, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Ο Καβαλιέρε παραμένει όμως στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε στο Μιλάνο με «οφθαλμολογικά προβλήματα», ενώ φέρετε να «εμφάνισε και υπέρταση». Τέλος ο Μάριο Μόντι προσπαθεί να συνέλθει από την εκλογική συντριβή αν και πλέον στην Ιταλία το κεφάλαιο του πρώην τεχνοκράτη πρωθυπουργού φαίνεται πως έχει κλείσει.

Το ιταλικό δημόσιο στην πρώτη δημοπρασία ομολόγων μετά την υποβάθμιση από τον οίκο Fitchαντιμετώπισε «υποτονική ζήτηση» όπως αναφέρει το Reuters επισημαίνοντας πως η απόδοση ήταν η υψηλότερα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Ιταλία πούλησε τριετή και 15ετή ομόλογα 5,3 δις ευρώ. «Πρόκειται για μια αδύναμη δημοπρασία» δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο αναλυτής, σημειώνοντας πως «ενδέχεται οι επενδυτές να έχουν τρομάξει από τη συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία».

http://www.iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου