Τα λεγόμενα προγράμματα κατάρτισης αποτελούν εδώ και χρόνια μια μέθοδο τεχνητής μείωσης της ανεργίας και ταυτόχρονα μια μέθοδο μεταφοράς κοινωνικών πόρων από την επιδότηση των ανέργων στα ταμεία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Πολλές φορές στο (προ μνημονίου) παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε τέτοια προγράμματα, με τα οποία οι καπιταλιστές «ξεπουπούλιασαν» τον ΟΑΕΔ. Αυτό που συμβαίνει, όμως, τώρα δεν έχει προηγούμενο. Εκμεταλλευόμενοι την έκρηξη της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, που το επίσημο ποσοστό έχει ξεπεράσει το 60%, κυβέρνηση και καπιταλιστές στήνουν ένα δουλεμπόριο νέων εργαζόμενων, καταργώντας ακόμα και τους τυπικούς ελέγχους που ίσχυαν παλιότερα, έτσι που αυτοί οι νέοι να μεταβληθούν σε πραγματικούς σύγχρονους δούλους στα καπιταλιστικά κάτεργα. Είναι χαρακτηριστική ακόμη και η ορολογία που χρησιμοποιείται. Παλιότερα μιλούσαν για «απασχολήσιμους», τώρα μιλούν για «ωφελούμενους»! Πρέπει να εμπεδοθεί η συνείδηση στους νέους ότι τους κάνουν και χάρη.
Το σχετικό πρόγραμμα ονομάζεται «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Ανεργους Νέους έως 29 ετών» και όπως αναφέρεται απευθύνεται σε 15.000 ανέργους νέους απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και σε 20.000 ανέργους νέους απόφοιτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ηδη, ανακοινώθηκε το πρώτο «πακέτο» με 10.000 νέους (2.000 απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ και 8.000 απόφοιτους δευτεροβάθμιας/μεταδευτεροβάθμιας), που θα κατευθυνθούν στα κάτεργα των τουριστικών επιχειρήσεων, βασικά των μεγαλοξενοδόχων.
Τη διαχείριση του προγράμματος αναλαμβάνουν ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) , δηλαδή το συνδικάτο των καπιταλιστών του τουρισμού, και η ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων), δηλαδή το συνδικάτο των μάνατζερ! Το δεύτερο συνδικάτο θα έχει υποτίθεται ελεγκτικό ρόλο για την τήρηση της νομιμότητας! Θα φάνε ένα σκασμό λεφτά για να συνεργαστούν με τους καπιταλιστές του τουρισμού στο δουλεμπόριο νέων εργαζόμενων, ενώ αποκλείεται κάθε δημόσιος φορέας από το ελεγκτικό έργο (ούτε τους τύπους δεν κρατούν πια).
Οι άνεργοι νέοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν 80 ώρες «εκπαίδευση» και 500 ώρες «πρακτική άσκηση». Την «εκπαίδευση» θα την κάνουν τα γνωστά ΚΕΚ (θα εισπράξουν 1.100 ευρώ το κεφάλι), αλλά αυτή μπορεί να γίνει και στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αν διαθέτει τον σχετικό χώρο (φωτογραφία για τα ξενοδοχεία). Η λεγόμενη «πρακτική άσκηση» των 500 ωρών μπορεί να πιάσει ένα πεντάμηνο. Θα εκτιμηθεί το γεγονός αν η επιχείρηση προσλάβει τον «εκπαιδευθέντα» και «ασκηθέντα» μετά την περίοδο της «εκπαίδευσης» και της «πρακτικής άσκησης». Σ’ αυτή την περίπτωση (αν υπογραφεί σύμβαση έξι μηνών), ο «εκπαιδευτής» θα πάρει 1.400 ευρώ (αντί για 1.100), γιατί θα έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Αυτό είναι κλείσιμο του ματιού στους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ να κάνουν καλά το δουλεμπόριο και να ξεσκαρτάρουν νέους με τρόπο που να μπουν στο πρόγραμμα όχι όποιοι κι όποιοι άνεργοι, αλλά εκείνοι που έχουν τα προσόντα που χρειάζονται οι συγκεκριμένοι καπιταλιστές.
Δεν χρειάζεται παρά ελάχιστη γνώση της αγοράς εργασίας για να καταλάβει κάποιος ότι χιλιάδες νέοι θα μετατραπούν σε σκλάβους, προσφέροντας ολημερίς εργασία στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Οι καπιταλιστές, μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιους θα πάρουν, βάσει της γνώσης ξένων γλωσσών και άλλων προσόντων (π.χ. απόφοιτοι σχολών με τουριστικό αντικείμενο). Μπορείτε να φανταστείτε την εικόνα ενός νέου που έχει σπουδάσει μάγειρας και πάει για «εκπαίδευση» και «πρακτική άσκηση» σε ένα ξενοδοχείο. Υποτίθεται ότι αν η «εκπαίδευσή του» καταλάβει όλο το πεντάμηνο, αυτός θα πρέπει να «ασκείται» τέσσερις ώρες την ημέρα επί 25 μέρες το μήνα. Υπάρχει περίπτωση να τηρηθεί αυτό; Υπάρχει περίπτωση να μην είναι στην κουζίνα όλη μέρα, προσπαθώντας να δείξει καλή διαγωγή, μπας και τον κρατήσουν κάνα μήνα ακόμα ή μπας και τον πάρουν και την επόμενη σεζόν; Μήπως δε θα δουλεύει όλη μέρα μια νέα με γνώση ξένων γλωσσών, που θα πάει για «πρακτική άσκηση» σε μια μεγάλη εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων και θα τη βάλουν να παραδίδει αυτοκίνητα σ’ ένα αεροδρόμιο;
Το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο έτσι που να αναγκάσει τον άνεργο νέο να δεχτεί το καθεστώς δουλείας με την ελπίδα ότι μπορεί να εξασφαλίσει κάποια δουλειά, έστω και εποχική.
Και τι θα πληρωθεί ο άνεργος που θα μπει στο πρόγραμμα; 400 ευρώ για την «κατάρτιση» των 80 ωρών και 2.300 ευρώ (απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή 2.000 ευρώ (απόφοιτοι δευτεροβάθμιας/μεταδευτεροβάθμιας) για την «πρακτική άσκηση». Δηλαδή, από 400 μέχρι 460 ευρώ το μήνα!
πηγή: Κόντρα
praxis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου