Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Λειψία το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στην Λειψία πραγματοποιείται απόψε το ιδρυτικό συνέδριο της «Προοδευτικής Συμμαχίας», με την συμμετοχή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Alliance – PA) δημιουργείται με πρωτοβουλία του SPD ως μία συμμαχία σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων η οποία θα λειτουργεί ως το «αντίπαλον δέος» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

H συγκρότηση της PA ανακοινώθηκε στη Ρώμη, στις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου. Η πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει κραδασμούς, καθώς η Προοδευτική Συμμαχία δημιουργείται εκ παραλλήλου με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.



Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ) Γιώργος Παπανδρέου και ο γενικός γραμματέας της Λουίς Αγιάλα απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς όλα τα κόμματα της Διεθνούς, του SPD συμπεριλαμβανομένου, απαντώντας σε όλες τις κατηγορίες που έχει διατυπώσει το γερμανικό κόμμα εναντίον της Οργάνωσης και κάνουν λόγο για απόπειρα «διαίρεσης του διεθνούς προοδευτικού κινήματος».


Ο κ. Παπανδρέου προσκλήθηκε να παραστεί στην επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυση του SPD με την ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού και όχι του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και δεν μετέβη στη Λειψία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετέχει και στο εγχείρημα της «Προοδευτικής Συμμαχίας».

«Δεν είναι ανταγωνιστική της ΣΔ»

«Η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι οργανισμός ανταγωνιστικός προς άλλους, όπως για παράδειγμα η Σοσιαλιστική Διεθνής», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στο ιδρυτικό συνέδριο της Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στην PA, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ένα «δίκτυο κομμάτων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων σοσιαλιστικών, προοδευτικών, δημοκρατικών, εργατικών, σε όλες τις ηπείρους» και σημείωσε ότι «εμείς ως ΠΑΣΟΚ και ως Έλληνες έχουμε υποχρέωση να μετέχουμε παντού, για να μπορούμε να προβάλλουμε τις απόψεις μας και τα εθνικά συμφέροντα και να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στη διαμόρφωση ευνοϊκών συσχετισμών για τις ιδέες μας, αλλά και για την πατρίδα μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες διαλύουν, με την κίνησή τους αυτή, την Σοσιαλιστική Διεθνή, όπως τους κατηγόρησε ο πρόεδρος της ΣΔ Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι «κανένα από τα κόμματα που μετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει διασπαστική διάθεση» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως εγγυητής της καλής σχέσης όλων των διεθνών προσπαθειών, από την άποψη αυτή και στο μέτρο των δυνατοτήτων» του.

«Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις στιγμιαίες εντάσεις και διαφωνίες. Σημασία έχει να είμαστε ενωμένοι και δικτυωμένοι οι Σοσιαλιστές, οι Δημοκράτες, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Προοδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Γιατί οι συσχετισμοί διεθνώς και ιδίως στην Ευρώπη είναι, δυστυχώς, πολιτικά συντηρητικοί και οικονομικά νεοφιλελεύθεροι και έχουμε υποχρέωση να τους αλλάξουμε, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους λαούς μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ομιλία Βενιζέλου σε πάνελ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Μαζί για κοινωνική δικαιοσύνη», με τον πρώτο γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ, τον γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Ίαν ΜακΝίκολ και την αρχηγό του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Σέλι Γιοσίμοβιτς.

Στην διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην σημερινή πραγματικότητα, όπου «κάποιες κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη αποφασίζουν για το τι πρέπει να γίνει σε άλλες χώρες», ανέδειξε την ανάγκη «να ανοίξει ξανά η θεσμική συζήτηση για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη βάση της ισοτιμίας των κρατών-μελών και των λαών τους» και σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι ανισότητες στο κόστος δανεισμού.

Είναι καθήκον των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να προτείνουν μια συνολικά διαφορετική προσέγγιση, η οποία, όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να αφορά μόνο την διαχείριση της κρίσης, το δημοσιονομικό σύμφωνο και την τραπεζική ένωση ή μόνο την προστασία των βασικών εγγυήσεων του κοινωνικού κράτους ή μόνο την ανεργία των νέων ή μόνο πολιτικές πρωτοβουλίες για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης για τις χώρες που εντάσσονται σε προγράμματα προσαρμογής.

Είναι ανάγκη, είπε, να ανοίξει η θεσμική συζήτηση για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη βάση της ισοτιμίας των κρατών-μελών και των λαών της. «Διαφορετικά, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει από δημοκρατική και κοινωνική έκρηξη», προειδοποίησε, ενώ αναφέρθηκε στην σημασία της ισότητας μεταξύ των κρατών-μελών στο θέμα του κόστους δανεισμού χωρών και νοικοκυριών, μιλώντας για «το πιο μεγάλο ντάμπινγκ στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».

«Η ανισότητα στο κόστος δανεισμού θα αναπαράγει όλες τις άλλες ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρώπης και θα αποκλείει στο διηνεκές την πραγματική σύγκλιση», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την δημοκρατία, για την οριστική υπέρβαση της κρίσης στην Ευρώπη».

πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου