Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

«Το Black Friday, ξεκίνησε στην Αμερική πριν εκατοντάδες χρόνια.

Δημήτριος Τραγάνης

Για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους , αρκετά ανεχόμαστε με τα ξενόφερτα έθιμα ..... μια αντί-μαρκετινγκ εκδοχή ....
«Το Black Friday, ξεκίνησε στην Αμερική πριν εκατοντάδες χρόνια.
Ήταν η μέρα που "έπεφταν " οι τιμές των σκλάβων, επειδή λόγω της εποχής του χρόνου δεν υπήρχε ανάγκη για το άμεσο μάζεμα του καλαμποκιού και των άλλων καρπών.
Αυτό γιορτάζουν σήμερα οι Αμερικάνοι.
Εσύ όμως γιορτάζεις τον οχετό της Αμερικάνικης Ιστορίας από τη μια...αλλά ταυτόχρονα και τη δική σου πραγματικότητα από την άλλη...» Νίκος Καραπατάκης
« Οι Νέγροι ή οι Μαύροι πουλιόντουσαν και αγοραζόντουσαν περίπου όπως τους χοίρους.......
Αφού λοιπόν οι Αγρότες τελείωναν τις Αγροτικές δουλειές, τους πουλούσαν για να μην τους ταΐζουν και τους στεγάζουν, στην περίοδο του Χειμώνα. Γινότανε το εξής περίεργο μια οικογένεια Μαύρων μπορούσε να πουληθεί, σε περισσότερους από έναν έμπορο! έτσι με την αλλαγή ιδιοκτήτη κάθε φορά, διαλύετε η οικογένεια. Πολλοί δε θα πέθαιναν από το κρύο. Την Άνοιξη θα αγόραζαν άλλους. Αυτοί που αγόραζαν μαύρους οι περισσότεροι ήταν έμποροι δούλων, για να τους πουλήσουν την Άνοιξη, διότι ασφαλώς η μαζική φροντίδα στοίχιζε λιγότερο απ' ότι η φροντίδα λιγοστών μαύρων!

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Στην Κίνα η πρώτη ψηφιακή δικτατορία -Σύντομα και κοντά μας;


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Την πρώτη ψηφιακή δικτατορία ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η Κίνα από το 2020. Με τη βοήθεια της βιντεοεπιτήρησης και τους σαρωτές αναγνώρισης προσώπων, θα επιτηρεί λεπτό προς λεπτό, κάθε έναν από τα 1,5 δισεκατομμύρια πολίτες της. Το πρόγραμμα ονομάζεται «κοινωνική πίστωση» και εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 40 πόλεις της αχανούς χώρας. Επί της ουσίας είναι ένας μαζικός έλεγχος των πολιτών, σε πραγματικό χρόνο, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο κάθε πολίτης, ανά πάσα στιγμή, φακελώνεται όπως οι κινήσεις και η συμπεριφορά του. Οι αρχές μπορούν να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να σαρώνουν το σώμα, να παρακολουθούν όλους τους πολίτες σε οποιοδήποτε σημείο της κινεζικής επικράτειας κι αν βρίσκονται. Παράλληλα οι κάμερες τροφοδοτούν το σύστημα «κοινωνικής βαθμολόγησης», το οποίο βασίζεται στην επιβράβευση, την τιμωρία και τη δημόσια ταπείνωση. Το σύστημα βαθμολογεί τους πολίτες ανάλογα με την συμπεριφορά που καταγράφουν οι κάμερες. Στη συνέχεια λογισμικά τεχνητής νοημοσύνης, διαχωρίζουν τους πολίτες σε καλούς – που δεν δημιουργούν πρόβλημα στην κοινωνία- και σε κακούς.

Πως γίνεται αυτό; Η βαθμολόγηση του κάθε πολίτη ξεκινάει στην ηλικία των 18. Το άριστα είναι το 1000 ή το Α. Αν οι κάμερες καταγράψουν ότι ο πολίτης βρήκε ένα πορτοφόλι και το παραδώσει στις αρχές, αν βοηθήσει έναν ηλικιωμένο να διασχίσει το δρόμο ή αν δώσει αίμα, τότε η βαθμολογία του αυξάνεται και συγκαταλέγεται στους αξιοσέβαστους και καλύτερους πολίτες της κοινωνίας. Κατά συνέπεια επιβραβεύεται. Έχει προτεραιότητα στις ουρές των δημόσιων υπηρεσιών, δεν πληρώνει εγγύηση στα νοσοκομεία, μπορεί να είναι μέλος του κόμματος, λαμβάνει τιμές σαν ήρωας και βεβαίωση αξιοπιστίας από το κόμμα. Αφίσες με τις φωτογραφίες, το όνομα και την βαθμολογία των «καλών» πολιτών αναρτώνται παντού στην πόλη.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Κάνει στην «άκρη» ο Μοράλες για «να μην γίνει εμφύλιος πόλεμος»

«Στο όνομα της ειρήνης», δηλώνει ότι παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του ο εκτοπισμένος βολιβιανός πρόεδρος, Εβο Μοράλες.

Σε συνέντευξή του στην Guardian από την Πόλη του Μεξικού, ο εκβιασμένος και εξόριστος πρόεδρος της Βολιβίας, τονίζει ότι απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στις επόμενες εκλογές της χώρας του προκειμένου να σταματήσει η υπάρχουσα κρίση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος «εμφύλιων συγκρούσεων».

«Αυτό είναι που φοβάμαι και είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε, γι 'αυτό αποποιούμαι την υποψηφιότητά μου. Στο όνομα της ειρήνης, πρέπει να γίνουν θυσίες και θυσιάζω την υποψηφιότητά μου, μολονότι έχω κάθε δικαίωμα σε αυτήν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μοράλες, ο οποίος έγινε ο πρώτος αυτόχθονος πρόεδρος της Βολιβίας όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2006, κατέφυγε στο Μεξικό στις 11 Νοεμβρίου. Αυτό συνέβη τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε καθώς έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του δεξιού Κάρλος Μέσα. Ακολούθησαν κατηγορίες από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) για παρατυπίες και κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες κορυφώθηκαν με τον επικεφαλής του στρατού που τον καλούσε σε παραίτηση.

Ζωγραφίζοντας τον πόνο και το τραύμα

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας
κατά των Γυναικών. Σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, δολοφονούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, από συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους επειδή είναι γυναίκες. Στην Ελλάδα το 2019, μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 11 γυναικοκτονίες. Το Κέντρο Διοτίμα είναι γυναικεία οργάνωση που ασχολείται με την έμφυλη βία. Η Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου, μιλά στο tvxs για αυτό το «αόρατο φαινόμενο», που και με τη νέα καμπάνια τους θέλουν να κάνουν ορατό…

Painted είναι ο τίτλος της καμπάνιας. Ζωγραφίζοντας τον πόνο και το τραύμα, ποιο είναι το μήνυμα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η γυναικεία οργάνωση Κέντρο Διοτίμα και η Make up & Digital Artist, Ελεάνα Δημοπούλου, ενώνουν τις δυνάμεις τους στην καμπάνια #PAINted.

Η καμπάνια #PAINted αξιοποιεί το χρώμα για να «μιλήσει» για όλες τις μορφές έμφυλης βίας: λεκτική, σωματική, ψυχολογική / συναισθηματική, οικονομική και σεξουαλική βία. Μορφές που συχνά δεν αφήνουν ορατά σημάδια, ωστόσο προκαλούν πολλαπλά τραύματα στα άτομα που τις έχουν βιώσει ή τις βιώνουν.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Άναψε το τσιγάρο, δως’ μου φωτιά

 από seisaxthiablog

Η σειρήνα απ’ τον ανιχνευτή καπνού ακούστηκε εκκωφαντικά μέσα στο φαστφουντάδικο.

Αμέσως μπούκαρε μια διμοιρία των ΜΑΤ κι έτρεξε προς την τουαλέτα. Ήταν εντυπωσιακή πια η ταχύτητα επέμβασης των δυνάμεων Εξευγενισμού και Προστασίας του Πολίτη.

Βγήκαν σέρνοντας, κλωτσώντας και χτυπώντας τον παραβάτη. Έδωσαν μερικές προληπτικές γκλομπιές στους παριστάμενους πελάτες, και πριν περάσουν την πόρτα, φώναξαν όλοι μαζί με στεντόρεια φωνή, «ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ, ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ».

Ευτυχώς εμείς δε φάγαμε καμιά ξώφαλτση. Είχα τραβήξει τη γυναίκα και το παιδί και είχαμε κολλήσει στον τοίχο. Ήξερα καλά τις υποχρεώσεις μου ως πολίτης και φρόντιζα να κολλάω πάντα στον τοίχο προληπτικά.

Στις ειδήσεις των 8 ακούσαμε ότι ο παραβάτης είχε κλειστεί στην τουαλέτα του φαστφουντάδικου, κάπνιζε και σιγομουρμούριζε το «τσιγάρο ατέλειωτο, βαρύ η μοναξιά μου, μοιάζει γυναίκα κουρασμένη απ’ το δρόμο».

Μάλλον για τον τελευταίο στίχο του απαγορευμένου τραγουδιού, τα όργανα Εξευγενισμού και Προστασίας του Πολίτη, τον φώναζαν, καθώς τον κλωτσούσαν, «παλιοπούστη».

«Μύδροι» Γερουλάνου κατά Γεννηματά: Πρέπει να φύγει, μας οδηγεί στον δρόμο που χάραξε το Ποτάμι

Ευθεία κι ολομέτωπη επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά εξαπέλυσε από το βήμα του 11ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος, θέτοντας για μια ακόμη φορά θέμα ηγεσίας.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, όταν «υπάρχει τέτοιο χάσμα μεταξύ ηγεσίας και κοινωνίας, η σφραγιδοποίηση είναι το πρώτο βήμα για το οριστικό κλείσιμο. Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής μπαίνει με σιγουριά στις όχθες που χάραξε το Ποτάμι». Γι αυτό , όπως τόνισε, χρειάζεται μεταξύ άλλων, «αν θέλουμε να κλείσουμε το χάσμα είναι να αλλάξουμε ηγεσία. Όχι για να υπηρετήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες αλλά για να υπηρετήσουμε συλλογικές ανάγκες».

Ο πρώην υπουργός κατηγόρησε την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ότι ζητάει να "θαφτεί" το ΠΑΣΟΚ και βρίσκεται σε χάσμα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας γι' αυτό και πρέπει να αλλάξει για να εκφράσει τις αγωνίες και τις απαιτήσεις του κόσμου του ΠΑΣΟΚ.

Άσκησε δε δριμεία κριτική για τη διαδικασία, καταγγέλλοντας «προσυνεδριακές απειλές», «εμμονική μυστικοπάθεια και αστείους τακτικισμούς» και έκανε λόγο για ένα «συνέδριο παρωδία», «πνιγμένο στη θολούρα και την ανασφάλεια».

Επιπλέον, ο Παύλος Γερουλάνος άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση πολιτικής κίνησης για να διεκδικήσει την ηγεσία στον χώρο.

Από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης, στις ερπύστριες της μετα-αλήθειας και της μετα-ιστορίας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.
1.Προβάλλει ως κοινή ομολογία και ως πολιτικό αξίωμα ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορύφωση ενός ασίγαστου πολύμορφου 7χρονου αντιδικτατορικού αγώνα και τον καταλύτη για την πτώση της Δικτατορίας, για την αρχή του τέλους της.

Αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο με άσβεστη φλόγα και μνήμη, με πυρακτωμένες αλήθειες γραμμένες με το αίμα 24 πιστοποιημένων νεκρών, με το αίμα και τον πόνο χιλιάδων τραυματιών, με τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια εκατοντάδων νέων ανθρώπων στα κρατητήρια της Αστυνομίας και του ΕΑΤ ΕΣΑ.
Αναμφίβολα ήταν ένας τεκτονικός σεισμός που συντάραξε συθέμελα το δικτατορικό καθεστώς και αμφισβήτησε ριζικά τις εξαρτημένες υποτελείς σχέσεις της χώρας. Ήταν ένα ηφαίστειο, που με τη λάβα του έκαψε το πρόσωπο και τα προσωπεία της Χούντας.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ως ορόσημο έχει ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά καταγραφεί, ως μια μαζική (με την αγωνιστική συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων νέων και δεκάδων χιλιάδων πολιτών) καταλυτική αποφασιστική αντιστασιακή ρήξη για την κατίσχυση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, για την εδραίωση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Προόδου.

Μετά την πρωτοφανή παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων Δημοκρατικών και Προοδευτικών Πολιτών στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου το 1968, και στην κηδεία του Νομπελίστα Ποιητή Γιώργου Σεφέρη το 1971, το Πολυτεχνείο ως πρωτόγνωρο γεγονός εξέγερσης άνοιξε νέους δρόμους και έδωσε νόημα και προοπτική στο συμπυκνωμένο μήνυμα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών Καθολικώς Διαμαρτυρομένων…»

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει έν…

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.
Η παγκόσμια διάσταση του προβλήματος

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ μια στις τρεις γυναίκες ή κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως από κάποιον στενό συγγενή τους. Μόνο το 52% των γυναικών που έχουν παντρευτεί ή συζούν, αποφασίζουν ελεύθερα σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις, τη χρήση αντισυλληπτικών και την υγειονομική περίθαλψη, ενώ 750.000.000 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια και 200.000.000 υπέστησαν ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.


Μια στις δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από τους συντρόφους ή την οικογένειά τους, ενώ μόνο ένας στους 20 άνδρες σκοτώθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες. Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες ή κορίτσια και 3 στις 4 από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου με αυτή του καρκίνου.
Η ελληνική διάσταση του προβλήματος

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΚΤΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο,
επειδή πιστεύουμε πως η Ελλάδα και η Ελληνική κοινωνία έχουν άμεση ανάγκη από μια σοβαρή και αξιόπιστη προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ. και πως τα κόμματα δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους και τα στελέχη τους αλλά για τους πολίτες στους οποίους οφείλουν να προσφέρουν λύσεις για τα προβλήματα του σήμερα και προοπτική για το αύριο της χώρας,
επειδή μια πρόταση Ελληνική, Ανθρωποκεντρική και Σοσιαλιστική δεν μπορεί να εκφραστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μόνο μεταφράζοντας τις αρχές και τις αξίες του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σε θέσεις και προτάσεις που αφορούν κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα σήμερα, επειδή πιστεύουμε ότι η συνεχής αδρανοποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενισχύει τον σημερινό δικομματισμό και απαξιώνει την προσπάθεια του Κινήματος Αλλαγής, και ότι η επιβίωση του τελευταίου εξαρτάται από την ενεργοποίηση και όχι την περιθωριοποίησή του πρώτου,
επειδή ως μέλη και φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρωτοπορήσαμε στις δημοκρατικές διαδικασίες και είχαμε πάντα το λόγο στις κρίσιμες στιγμές της πορείας μας, επειδή η Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεσμεύτηκε στις 25 Απριλίου 2017, πως το έκτακτο Συνέδριο θα εξέλεγε «νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή» και θα διαμόρφωνε «την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον οδικό χάρτη, για τα
επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και από τότε αποφασίστηκε η συγκρότηση, η λειτουργία και η κάθοδος σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής, ως ο ενιαίος – τουλάχιστον αρχικά – φορέας της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, χωρίς να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επειδή θεωρούμε πως οι προβλεπόμενες καταστατικές αποφάσεις του επικείμενου Συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ιστορικής σημασίας, αφορούν τον τρόπο που μας αντιλαμβάνεται η Ελληνική κοινωνία και δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταντήσει μια μικρή ηγετική ομάδα παντρεμένη με τις καρέκλες της,

Η Ντανιέλα Καράσκο δεν είναι πια εδώ

Η μίμος δεν είναι πια στους δρόμους. Η μίμος δεν είναι πια εδώ.

Η καλλιτέχνις του δρόμου πέθανε από ασφυξία. Η μίμος που γυρνούσε στις διαδηλώσεις δολοφονήθηκε. Βρέθηκε κρεμασμένη από χειροπέδες σ’ ένα φράκτη ενός πάρκου.

Η μίμος που διασκέδαζε τους διαδηλωτές στις πορείες της Χιλής θανατώθηκε.

Τελευταία φορά που την είδαν, ήταν στη σύλληψή της, κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Λένε πως η μίμος αυτοκτόνησε. Μα οι φεμινιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως η μίμος προπηλακίστηκε. Η μίμος βασανίστηκε. Η μίμος δολοφονήθηκε. Όπως δολοφονούνται από το φασισμό όσοι σκορπούν την ομορφιά, το γέλιο, τη χαρά. Όπως τυφλώνονται οι διαδηλωτές στις διαδηλώσεις της Χιλής από σφαίρες καουτσούκ, όπως εμποδίζονται οι νοσηλευτές να φτάσουν τους τραυματίες, όπως δολοφονείται καθένας που αντιστέκεται.

Η Ντανιέλα Καράσκο δεν είναι πια εδώ. Η μίμος δεν είναι πια στη Χιλή. Η κλόουν με την κόκκινη μύτη δολοφονήθηκε. Την βρήκαν κρεμασμένη από χειροπέδες στο φράκτη.

Για ιδέστε όλοι τη Ντανιέλα, για ιδέστε όλοι τη μίμο.» Για ιδέστε τον ακροβάτη που κι όταν πέφτει γελά και ποτέ δεν κλαίει, ποτέ δεν κλαίει… Με τον καιρό να ‘ναι κόντρα έχει τιμή σαν πετάς να μένεις μόνος, να μένεις μόνος.»

Επιστροφή στις Αμυγδαλέζες

H Nέα Δημοκρατία παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, που δεν είναι ούτε αυτό που έθεσε προεκλογικά, ούτε αυτό που εφάρμοσε μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είναι απλώς ένα πισωγύρισμα σε αποτυχημένες λογικές του παρελθόντος μπροστά στο μεγάλο αξιέξοδό της. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κλειστά κέντρα κράτησης, τα στρατόπεδα - φυλακές, επιστρέφουν σε 5 νησιά, σε πρώτη φάση, και επιχειρείται να αποσυμφορηθούν και, σταδιακά να κλείσουν οι υπάρχουσες ανοιχτές δομές. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο εκτός από κάποιες γενικόλογες διακηρύξεις για περιορισμό της πρόσβασης στο άσυλο και γενικευμένη αποτροπή, σχέδιο που ήδη έχει καταγγελθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, δεν κομίζει κάτι νέο αλλά επαναλαμβάνει την αποτυχημένη όσο και απάνθρωπη πολιτική της περιόδου Σαμαρά και του «Ξένιου Δία».

Η επιλογή αυτή δείχνει τόσο τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης όσο και τη αδυναμία να παράξει ένα σχέδιο συνεκτικό που θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, υποπολλαπλάσια αυτής που χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη στη Σάμο το δημοτικό συμβούλιο παραιτείται προκειμένου να μην εγκατασταθεί το κλειστό Κέντρο και δεν φαίνεται να συγκινείται από τις πολλές προσλήψεις και αντισταθμιστικά οφέλη, με τα οποία επιχειρείται να καμφθούν οι αντιστάσεις.

Κολομβία: Ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους κατά της νεοφιλελεύθερης κυβέρνηση


l
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της πολιτικής του δεξιού προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας μετά τα σκληρά νεοφιλεύθερα μέτρα λιτότητας που επέβαλε. Συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις, φορείς που εκπροσωπούν αυτόχθονες και αφροκολομβιανούς, καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν στις κινητοποιήσεις εναντίον των νεοφιλελεύθερων μέτρων και τις αθρόες δολοφονίες γηγενών και ακτιβιστών.

Χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μπολίβαρ της πρωτεύουσας Μπογοτά, πολλοί κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «ο λαός είναι σπουδαιότερος από αυτούς που τον κυβερνούν» ή «πρόεδρε, παραιτήσου».

Αν και οι κινητοποιήσεις ήταν ειρηνικές στις περισσότερες πόλεις της Κολομβίας, στην πρωτεύουσα Μπογοτά αναφέρθηκαν επεισόδια το απόγευμα της Πέμπτης [το πρωί της Παρασκευής ώρα Ελλάδας]. Η κυβέρνηση του Ντούκε επέβαλε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει των διαδηλώσεων, επικαλούμενη την ανησυχία της πως θα ξεσπούσαν ταραχές όπως αυτές που βιώνουν άλλες χώρες της περιοχής,

Εμφανίστηκε ο καταζητούμενος για την «Επαναστατική Αυτοάμυνα»: Πιάσατε άσχετους

Με ένα πολυσέλιδο κείμενο σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ο 46χρονος καταζητούμενος για συμμετοχή στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα» τοποθετείται δημόσια και υποστηρίζει ότι η Οργάνωση «έχει πάψει να υφίσταται ως πολιτικό σώμα, οργανωτική διεργασία και πρακτική δραστηριότητα ήδη από το 2017». Επιπλέον ισχυρίζεται ότι οι δυο συλληφθέντες δεν είχαν σχέση «με προηγούμενες ή μελλούμενες παράνομες πολιτικές δραστηριότητες».

Στο κείμενο που ανάρτησε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, επικρίνει «τα καθεστωτικά μέσα προπαγάνδας, που αναλαμβάνουν να σπείρουν τα σενάρια των διωκτικών μηχανισμών» εμφανίζοντας «τους δυο συλληφθέντες κι εμένα μαζί ως μέλη της ένοπλης οργάνωσης Επαναστατική Αυτοάμυνα, που ετοιμάζαμε, σύμφωνα με τις εικασίες της «αντι -τρομοκρατικής νέες επιθέσεις».

Για την απόφασή του να τοποθετηθεί:

«Επιπροσθέτως, η κατάσταση των δυο προφυλακισμένων (που είναι πλέον πολιτικοί κρατούμενοι εφόσον διώκονται στα πλαίσια μιας τέτοιας επιχείρησης), οι προσωπικές ευθύνες μου και το δίκαιο με υποχρεώνουν να μιλήσω δημόσια για το πραγματικό υπόβαθρο των γεγονότων». 

Για την οργάνωση:

Αργεντινή: Μια χώρα, ένα άλυτο ερώτημα και αρκετοί συνήθεις ύποπτοι


Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.

Κοιτώντας κάποιος μια υδρόγειος σφαίρα βλέπει, μια ήπειρο ανάμεσα σε δύο ωκεανούς. Το νοτιότερο σημείο αυτής της ηπείρου βρίσκεται κοντά στην Ανταρκτική. Ανάμεσα στις χώρες που την αποτελούν, βρίσκεται μια η οποία φημίζεται μεταξύ άλλων για τον αθλητισμό, και το τανγκό της. Μια χώρα, οι πολίτες της οποίας δυσκολεύονται όσο τίποτα να δώσουν απάντηση σε ένα ερώτημα:

“Θα τελειώσει κάποια στιγμή η οικονομική κρίση;” 

Η οικονομική κρίση αυτής της χώρας είναι αλληλένδετη με τη γεωγραφική της θέση. Θα μπορούσε να παρομοιάσει κάποιος τον γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται από το βορειότερο σημείο των Η.Π.Α. ως την Παταγονία, με μια μεγάλη πολυκατοικία η οποία εμπίπτει στην ιδιοκτησία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τουτέστιν, οι χώρες που βρίσκονταν στην πολυκατοικία, είτε θα ήταν “σωστοί” ένοικοι και θα πλήρωναν το νοίκι τους , είτε θα βρίσκονταν μεταξύ ακάλυπτου και υπογείου.

Η χώρα λοιπόν η οποία αναφέρθηκε προηγουμένως, βρέθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αποτελεί παράδειγμα σωστού ενοίκου. Μετά την 28η Οκτωβρίου όμως, αποτελεί ερωτηματικό η ακριβής κατοικία της.

“Μπορούμε πράγματι να πούμε πως η Λ. Αμερική είναι η πίσω αυλή των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι μόνο. Είμαστε χώρες γεμάτες με φυσικούς πόρους, αλλά αδύναμες οικονομικά”

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Γιατί αν γλιτώσουν τα παιδιά υπάρχει ελπίδα


«Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών» - Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παρόλο που, κατά γενική ομολογία, έχει βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των παιδιών σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν ακόμη εκατομμύρια παιδιά που ζούνε σε τραγικά άσχημες συνθήκες. Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες.

Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (bullying). Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στον εφησυχασμό της συνείδησης. Συχνά λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον ενός καλύτερου αύριο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το παρόν. Είναι το παρόν, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσουμε για ένα καλύτερο αύριο σε όλο τον κόσμο.

Στέλεχος ΝΔ για βασανισμό Γούλα: «Κάνε τεστ μπορεί να έχεις μείνει έγκυος και να έχεις μπασταρδάκι μπάτσου»

Σε μια χυδαία ανάρτηση προχώρησε ο Κώστας Κεφαλογιάννης, στέλεχος της ΝΔ και ξάδερφος του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, για τον Λάμπρο Γούλα, όπως καταγγέλλει και δημοσιεύει στο Facebook το ίδιο το θύμα, που υπέστη βασανιστήρια από αστυνομικούς το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου στα Εξάρχεια, επειδή απλώς βρισκόταν στην περιοχή.

Κατά την αναίτια σύλληψή του, ο Λάμπρος Γούλας δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό, βασανίστηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από αστυνομικούς. «Μου κατέβασαν το εσώρουχο και ένας κόλλησε από πίσω μου και άρχισε να φωνάζει: “Έτσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Όποιος δε δέχεται φάπα και πούτσα δε θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο”», ανέφερε μεταξύ άλλων στην καταγγελλία του, για την οποία μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση από την αστυνομία.

Αντιθέτως υπήρξε αντίδραση από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία παρακολούθησε τη σημερινή δίκη και ζήτησε άμεσα απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές και τη διερεύνηση της πολύ σοβαρής καταγγελίας. «Οι πρακτικές αυτές, όπως αναδεικνύεται και από τις εκθέσεις μας, δεν αποτελούν "μεμονωμένα περιστατικά", αλλά συνιστούν συστημικό φαινόμενο», σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.  

Σχολιάζοντας την είδηση που προκάλεσε σάλο και αποδείχτηκε πως ήταν μόνο η αρχή της άγριας καταστολής και της ωμής βίας βάσει του δόγματος «νόμος και τάξη» που αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ο Κώστας Κεφαλογιάννης ανέφερε σε ανάρτησή του: «Είσαι τυχερός που γλίτωσες... κάνε ένα τέστ όμως γιατί μπορεί να έχει μείνει έγκυος και να σηκώνεις το μπασταρδάκι ενός “μπάτσου”».

Βολιβία: «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος»

Η ένταση δεν σταματά να κλιμακώνεται στη Βολιβία αφότου ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες παραιτήθηκε από την προεδρία, έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων της δεξιάς αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Μπορεί ο Μοράλες να έφυγε στο Μεξικό, αλλά οι υποστηρικτές του πραγματοποιούν διαδηλώσεις, αποκλείουν δρόμους και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Συνολικά, 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια μέσα σε ένα μήνα ταραχών, σύμφωνα με την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το αποτέλεσμα της καταμέτρησης της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας στις 20 Οκτωβρίου έδωσε στον σοσιαλιστή πρόεδρο Έβο Μοράλες την απευθείας νίκη από τον πρώτο γύρο, καθώς έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του δεξιού Κάρλος Μέσα.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) ισχυρίστηκε ότι η ψηφοφορία περιείχε παρατυπίες - αλλά το ερευνητικό Κέντρο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών (CEPR) έχει παρουσιάσει ένα λεπτομερές έγγραφο σχετικά με τις εκλογές, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για παρατυπίες ή απάτη που αλλοίωσε το επίσημο αποτέλεσμα που έδωσε στον Μοράλες τη νίκη».

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Συγκλονίζει η 81 πρόσφυγας στην Πάτρα, που πιάστηκε ενώ πήγαινε Γερμανία να δει το στερνοπαίδι της!

Να αγκαλιάσω τον γιο μου κι ας πεθάνω»! Μια φράση που θα μείνει χαραγμένη στον μεταφραστή και σε όποιον άλλον την άκουσε. Και περικλείει το δράμα που βιώνει η 81χρονη Σύρια Sara Alhaled του Ali, η οποία συνελήφθη προχθές στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει χωρίς παραστατικά στην Ιταλία.
Με μειωμένη όραση και μοναδικό στήριγμά της το μπαστούνι της, αφού της είναι δύσκολο ακόμα και να περπατήσει, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι από την κόλαση του πολέμου προς την Ευρώπη, με ελπίδα να συναντήσει, στην Γερμανία, το μοναδικό εν ζωή παιδί της, από τα συνολικά πέντε (!) που αξιώθηκε να φέρει στον κόσμο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα έπεσαν θύματα της φρίκης του πολέμου στη Συρία. Ο άνδρας της, κι εκείνος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό. Στη δύση της ζωής της, λοιπόν, έμεινε χωρίς να έχει τίποτα πια να περιμένει και να ελπίζει (τουλάχιστον πίσω στη φλεγόμενη πατρίδα). Τελευταία αχτίδα φωτός, ο πέμπτος γιος της που ζει ακόμα, γιατί έγκαιρα τόλμησε τη φυγή του προς τη Δύση και κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του τρόμου, που για τους πρόσφυγες μοιάζει ατελείωτο. Φθάνοντας μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, από εδώ στην Ιταλία και καταλήγοντας, σώος, στη Γερμανία.

Στις 19/11/1948 εκτελέστηκε ο Νίκος Γόδας, βασικός του Ολυμπιακού και της λευτεριάς


Σαν αύριο πριν 70 χρόνια, στις 19/11/1948, εκτελέστηκε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Νίκος Γόδας, στο νησάκι Λαζαρέτο , λίγο έξω από την Κέρκυρα.
Τελευταία του επιθυμία ήταν να εκτελεστεί φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα και το σορτσάκι του Ολυμπιακού.
Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί και η Μικρασιατική Καταστροφή τον έστειλε μαζί με την οικογένειά του πρώτα στη Μυτιλήνη, μετά στην Κρήτη και τελικά στην Κοκκινιά, όπου και ρίζωσαν. Ο Νίκος, όπως και όλοι του οι συνομήλικοι, αναζητούσε μέσα από το παιχνίδι του με την μπάλα μικρές χαρές που θα τον έκαναν έστω και για λίγο να ξεχάσει τη δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετώπιζε. 

Αν και μικρός, το ταλέντο του φάνηκε αμέσως και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο με μια τοπική ομάδα της Κοκκινιάς. Μερικά χρόνια πριν τον πόλεμο, στο ισόγειο του πατρικού του ανοίγει μια ταβέρνα, «Τα Αραπάκια». Η επιτυχία του (και) στην επιχείρηση του είναι τόσο μεγάλη, που όλοι οι αστέρες της εποχής περνάνε από «Τα Αραπάκια» για να πουν μερικά τραγούδια. 
Εν μέσω του πολέμου, ο Γόδας παίρνει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, που ήταν η μεγάλη του αγάπη, ταυτόχρονα όμως περνάει και στην Εθνική Αντίσταση ως μέλος του 5ου Επίλεκτου Λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά, και είναι παρών σε όλους τους αγώνες για τη λευτεριά και την κοινωνική αλλαγή. Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού, ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι πρωταγωνιστής στο τελικό του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2. 

Καταγγελίες για στημένα στοιχεία από την αστυνομία στους συλληφθέντες φοιτητές


Ποινικές διώξεις για πέντε αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 28 συλληφθέντων μετά την μεγάλη και ειρηνική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν μετά τις 2 το μεσημέρι στην Εισαγγελία όπου από νωρίς τους ανέμεναν συγγενικά τους πρόσωπα. Κατά την μεταγωγή των 28 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν έφοδο στα δικαστήρια και επιτέθηκαν απρόκλητα στους συγκεντρωμένους συγγενείς και αλληλέγγυους. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή «δεν έλαβαν απολύτως καμία εντολή από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου να εκκενώσουν το χώρο, ενήργησαν προσχεδιασμένα και χωρίς οποιαδήποτε «αφορμή» με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων, ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: «όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο».

Οι αρχικές κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις αποσύρθηκαν και σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα οι 28 κατηγορούμενοι διώκονται, κατά περίπτωση, για πλημμελήματα και συγκεκριμένα για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών, εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων, επικίνδυνες σωματικές βλάβες τελεσθείσες και σε απόπειρα και παράβαση του νόμου περί κροτίδων, φωτοβολίδων κλπ.

Σύμφωνα με τους συλληφθέντες, η μεγάλη έκταση της δημοσιότητας και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του κατηγορητηρίου, ωστόσο τονίζουν ότι κι αυτές οι πλημμεληματικού βαθμού διώξεις βασίζονται σε εντελώς ανυπόστατες, ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες, που εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας τρομοκράτησης του κινήματος και της νεολαίας.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ανοιχτός πόλεμος Χαριλάου Τρικούπη - Γερουλάνου

Συνέχεια στον πόλεμο μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του Παύλου Γερουλάνου δόθηκε με αφρορμή την πρωτοβουλία του τελευταίου για συλλογή υπογραφών με σκοπό τη διεξαγωγή συνεδρίου με εκλεγμένους συνέδρους.

Πηγές μάλιστα της Χαριλάου Τρικούπη εγκαλούν ανοιχτά τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναιων ανοικτά για υπονόμευση. «Επειδή ο κ. Γερουλάνος γνωρίζει ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι και νόμιμο και δημοκρατικό και επειδή γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, όσα λέει, προκαλούν ζημιά στην παράταξη και είναι υπονομευτικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον αφήνουν αιχμές κατά του Παύλου Γερουλάνιυ, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί να κόπτεται για την παράταξη και το ΠΑΣΟΚ αυτός που παράτησε την υποψηφιότητα της ΚΕΔΕ 15 ημέρες πριν τις εκλογές».
«Δεν είναι ανταγωνιστικό το ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Αλλαγής»
Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ενημερωτικό σημείωμα προκειμένου να απαντήσει στην έντονη κριτική που δέχεται και από άλλες πλευρές για τους όρους διεξαγωγής του εκτακτου συνεδρίου.

Έφοδος των ΜΑΤ στην Ευελπίδων: «Όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο» ήταν η εντολή

Διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν λίγο μετά τις 14:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου περίπου 50 άτομα, συγγενείς, φίλοι και αλληλέγγυοι, περίμεναν τους συλληφθέντες των Εξαρχείων μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, και τους επιτέθηκαν απρόκλητα. Πρόκειται για τη συνέχεια της άγριας καταστολής που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Εξάρχεια με ξύλο, απρόκλητες επιθέσεις, όργιο αυθαιρεσίας και αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις στο σωρό. 

Κατά τη σημερινή έφοδο στην Ευελπίδων, οι αστυνομικοι έφτυσαν τους παρευρισκόμενους και άρχισαν να χτυπούν με γκλοπ, ασπίδες και μπουνιές όποιον έβρισκαν μπροστά τους σπρώχνοντας για να τους βγάλουν έξω από τον χώρο των δικαστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και από το παρακάτω βίντεο, πως χτύπημα δέχτηκε και ένας κύριος, που απλώς βρέθηκε στο δρόμο των αστυνομικών. «Τι έγινε ρε παιδιά; Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω», ακούγεται να λέει ύστερα από την γκλοπιά που δέχτηκε. «Όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο» ήταν η εντολή που ακουγόταν από τους ασυρμάτους σύμφωνα με καταγγελία δικηγόρων. 

Πρωτοφανές:Τα ΜΑΤ μπήκαν στην Ευελπίδων και άρχισαν να χτυπούν απρόκλητα όσους περίμεναν τους συλληφθέντες 

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Πώς η καύση των φακέλων αδυνάτισε την ιστορική μας μνήμη


Το 1989 ήταν μια χρονιά ορόσημο. Πτώση του τείχους του Βερολίνου και κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ. Η Ελλάδα βράζει με τα σκάνδαλα «Κοσκοτά» και «υποκλοπών» να κλονίζουν συθέμελα το πολιτικό σύστημα. Η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού (ΚΚΕ και ΕΑΡ) με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη, στις 29 Αυγούστου του 1989, έριξε στην πυρά της Χαλυβουργικής περίπου 17.500.000 φακέλους κοινωνικών φρονημάτων. Η απόφαση αυτή δικαιολογήθηκε ως μία δράση στο πλαίσιο μιας προσπάθειας παγίωσης της εθνικής συμφιλίωσης, παρά τις αντιδράσεις από αγωνιστές, ιστορικούς, επιστήμονες αλλά και το ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Την ίδια εποχή, στην υπόλοιπη Ευρώπη συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Άνοιγαν αρχεία όπως τα αρχεία της Στάζι στην Ανατολική Γερμανία. Από την πυρά γλίτωσαν μόνο 2.100-2.500 φάκελοι, όσων κρίθηκαν ηγετικά στελέχη από το ΚΚΕ και την Αριστερά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2016 ανακοινώνει πως είναι έτοιμη να επιτρέψει την άρση του απορρήτου για τους εναπομείναντες φακέλους και υπό προϋποθέσεις να δώσει δυνατότητα πρόσβασης σε συγγενείς και ιστορικούς.

Διαπιστώνεται πως αρκετοί από αυτούς είχαν συλληφθεί προκειμένου να αφαιρεθούν ονόματα πληροφοριοδοτών όπως η περίπτωση των φακέλων Πλουμπίδη και Φλωράκη. Οι φάκελοι παραβιάστηκαν «είτε για να καλύψουν πληροφοριοδότες και σπιούνους του καθεστώτος είτε ορισμένοι άλλοι για να εξωραΐσουν την ιστορική μνήμη της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου (1963-1965)» γράφει ο Χρ. Θεοχαράτος αργότερα.

Υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο;

Τα στοιχεία που θα παρουσιάσουμε δεν είναι άγνωστα (είχε γίνει ανάλογη μνεία στον «Ριζοσπάστη» στις 15/11/2012), περιλαμβάνονται στο κομμάτι της ιστορικής έρευνας του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» με τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973»που αφορά στους νεκρούς του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και αμέσως μετά την καταστολή της. Εκ τω προτέρων σημειώνουμε ότι δεν θα αναφερθούμε και στους 88 εκ των δολοφονημένων από τη χούντα που μνημονεύονται στην επέτειο του Πολυτεχνείου, ούτε σε προσωπικές μαρτυρίες (πλην αυτής που αφορά στον δολοφόνο Ντερτιλή), ούτε στους (πιστοποιημένα) 1.103 τραυματίες των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

Μένουμε στην έρευνα του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» και καταγράφουμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών,μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16/11/1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Μάρνη τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε νεκρός στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών».
Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16/11/1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ.

Επιστρέφει η μεγάλη των πραξικοπηματιών σχολή


Η αποκάλυψη ότι έξι από τους φερόμενους ως πρωτεργάτες του πραξικοπήματος στη Βολιβία εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ ξυπνά ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής, τη δράση της διαβόητης Σχολής της Νότιας Αμερικής

Η Σχολή της Αμερικής έχει εκπαιδεύσει τους περισσότερους δικτάτορες στην ανθρώπινη ιστορία

Γερουσιαστής Τζόζεφ Κένεντι

Oι περισσότεροι στη Βολιβία θυμούνται τον Μάνφρεντ Ρέγιες Βίγια ως τον δήμαρχο της πόλης Κοτσαμπάμπα, ο οποίος πυροδότησε τον «πόλεμο του νερού» -την εξέγερση που ακολούθησε την ιδιωτικοποίηση του δικτύου ύδρευσης από την αμερικανική εταιρεία Bechtel. Πολύ λιγότεροι γνώριζαν ότι ήταν και ένας από τους απόφοιτους του διαβόητου School of the Americas (SOA), της αμερικανικής στρατιωτικής σχολής από την οποία αποφοίτησαν ορισμένοι από τους πιο αιμοσταγείς δικτάτορες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Το όνομα του Βίγια περιλαμβάνεται τώρα σε ηχογραφημένες συνομιλίες πρώην και νυν αξιωματούχων του στρατού και της αστυνομίας της Βολιβίας, οι οποίοι φέρονται να προετοίμαζαν την ανατροπή του προέδρου Εβο Μοράλες, σε συνεργασία με πολιτικούς της αντιπολίτευσης και τη στήριξη των ΗΠΑ.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα στην ηλεκτρονική έκδοση Grayzone ο πανεπιστημιακός και ερευνητής Τζεμπ Σπραγκ, συνολικά έξι από τους φερόμενους ως πρωτεργάτες του πρόσφατου πραξικοπήματος στη Βολιβία είχαν θητεύσει στη SOA.

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Όργιο αστυνομικής βίας στη Χιλή: Τυφλώνουν διαδηλωτές με σφαίρες, τους πατάνε με μηχανές

Απίστευτες εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου από τη Χιλή, όπου εδώ και ένα μήνα ο λαός βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στην κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Η καταστολή των διαδηλώσεων είναι άγρια. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για βασανιστήρια. 

Τουλάχιστον 197 άτομα έχασαν την όρασή τους, αρκετές δεκάδες και το ένα μάτι τους από πλαστικές σφαίρες και σκάγια διασποράς, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), με την αστυνομία να πυροβολεί εναντίον ατόμων και να τους τυφλώνει ακόμη και από απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων.
Ενδεικτικά είναι μερικά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα δικτύωσης. 

Μεταξύ άλλων βίντεο καταγράφει αστυνομικούς να χτυπάνε με τις μηχανές και ρίχνουν κάτω από έναν διαδηλωτή, ενώ ένας άλλος αστυνομικός προσπαθεί να τον πατήσει. Όπως γράφει και ένας χρήστης του twitter, ο νέος σε 9 δευτερόλεπτα χτυπήθηκε 3 φορές.

Άγριες συγκρούσεις στη Βολιβία

efsyn.gr

Η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον υποστηρικτών του Έβο Μαράλες που διαδήλωναν για την επιστροφή του ηγέτη της Βολιβίας από το Μεξικό. Για τουλάχιστον πέντε νεκρούς κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες τραυματίες.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας φρόντισε με το καλημέρα να δώσει τα... δημοκρατικά διαπιστευτήρια της, καταστέλλοντας βίαια διαδήλωση στην Κοτσαμπάμπα. Δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από αξιωματούχο του τοπικού νοσοκομείου που μίλησε και για δεκάδες τραυματίες που έφεραν πληγές από σφαίρες.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) πάντως επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πρόσθεσε ότι υπάρχει απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών. Σε ανακοίνωσή της, καταδίκασε «τη χρήση δυσανάλογης βίας από την αστυνομία και τον στρατό», ειδικά τη χρήση πυροβόλων όπλων για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Βολιβία: Στρατός και αστυνομία δολοφόνησαν πέντε αγρότες υποστηρικτές του Μοράλες

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει τη χρήση πυροβόλων όπλων κατά των διαδηλωτών

Τουλάχιστον πέντε υποστηρικτές του Έβο Μοράλες δολοφονήθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού στην Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που μπόρεσε να δει τα πτώματά τους στο νοσοκομείο της πόλης. Επρόκειτο για πέντε κοκαλέρος, καλλιεργητές φύλλων κόκας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Έβο Μοράλες, 60 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου. Όμως η αντιπολίτευση με την συνδρομή στρατού και αστυνομίας και τη ωμή στήριξη των ΗΠΑ προχώρησε σε πραξικόπημα και εξώθησε τελικά τον Μοράλες σε παραίτηση την Κυριακή. Μετά την παραίτηση του κατέφυγε στο Μεξικό, όπου του προσφέρθηκε πολιτικό άσυλο, ωστόσο υποστηρικτές του διαδηλώνουν εναντίον του πραξικοπήματος της αντιπολίτευσης.

Η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Βολιβίας δεν ανακοίνωσε κανέναν θάνατο στα επεισόδια στην Κοτσαμπάμπα, περιοριζόμενη μόνο να αναφέρει ότι περίπου 100 πρόσωπα συνελήφθησαν. Μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας από την πλευρά τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον οκτώ τραυματίες στα επεισόδια.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί Φρουζή μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο επικεφαλής της Novartis και πρωταγωνιστής του σκανδάλου της φαρμακοβιομηχανίας, είναι ένας από τους οφελημένους από τη νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα που εισήγαγε η ΝΔ για «ξεπάγωμα» των λογαριασμών και ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων των υπόδικων προσώπων που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών. 

Πρόκειται για μια διάταξη που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας με τους Financial Times να «κατακεραυνώνουν» την κυβέρνηση λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα «πλυντήριο» βρώμικου χρήματος, παραβιάζοντας «τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Η διάταξη, όπως σημείωσαν και οι Financial Times, είναι «ευεργετική για εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες, τραπεζίτες». Η διάταξη προκάλεσε την αντίδραση και διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με θέματα διαφθοράς και καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. 

Όπως αποκάλυψε το Tvxs.gr, το θέμα τέθηκε την Πέμπτη στην Προανακριτική Επιτροπή όπου καταθέτει ως μάρτυρας ο Φρουζής για το σκάνδαλο Novartis. Όταν χύθηκε ο καφές του Mr. Novartis, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε με νόημα «λεφτά θα πάρετε...» και τον ρώτησε αν πρόκειται να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων που είχε ψηφίσει μια μέρα πριν η ΝΔ και θα ζητήσει αποδέσμευση των λογαριασμών του. 

H ανομία των λευκών κολάρων και των «αρίστων»

Oι Financial Times την περιέγραψαν ως πολιτική που, επί της ουσίας, μετατρέπει την Ελλάδα σε πλυντήριο μαύρου χρήματος και ξεπαγώνει τους λογαριασμούς επιχειρηματιών, εφοπλιστών και τραπεζιτών που ερευνώνται από την Δικαιοσύνη.

O Aλέξης Τσίπρας την προσδιόρισε πολύ πιο συνοπτικά ως ανομία «του λευκού κολάρου» - μια ανομία η οποία χαίρει πλήρους κυβερνητικής ασυλίας σε αντίθεση με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Στην πραγματικότητα, η διάταξη που εισήχθη στον ποινικό κώδικα και προβλέπει ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα που είναι ύποπτα για εγκληματικές απάτες και νομιμοποίηση μαύρου χρήματος, ακόμη κι εάν δεν έχει κλείσει η δικαστική έρευνα σε βάρος τους, δεν είναι παρά ένα μόνο αποτύπωμα αυτής της ανομίας.

Αντίστοιχα αποτυπώματα, με τις κυβερνητικές ευλογίες και φωτογραφικά υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων «βγάζουν μάτι» και στην ρύθμιση που δίνει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη και «καθαρίζει» τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, όπως και στην προωθούμενη – δια της συνταγματικής αναθεώρησης – διατήρηση της παραγραφής για πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας (όπως το σκάνδαλο της Novartis).

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Έτοιμος να επιστρέψει στη Βολιβία για «πολιτικό διάλογο» ο Έβο Μοράλες

efsyn.gr

Κινήσεις για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη χώρα του δεσμεύεται να πραγματοποιήσει ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει.

Ο Έβο Μοράλες εμφανίστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Μεξικό υιοθετώντας έναν πιο συγκαταβατικό τόνο και καλώντας τον στρατό και την αστυνομία της χώρας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μη βάψουν τα χέρια τους με το αίμα των πολιτών.

Επανέλαβε πως η παραίτησή του και η αποχώρησή του από τη χώρα προήλθαν εξαιτίας πραξικοπήματος, ενώ αρνήθηκε τη νομιμότητα της μεταβατικής προέδρου,Τζανίν Άνιες.


Άφησε, ακόμη, ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη Βολιβία δηλώνοντας «εάν το ζητήσει ο λαός μου, είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε (στη Βολιβία) για να αμβλύνουμε την κατάσταση» και προσθέτοντας «θα επιστρέψουμε αργά ή γρήγορα».

Ο Μοράλες, ο οποίος μετέβη χθες στο Μεξικό όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, απηύθυνε επίσης έκκληση για τη διεξαγωγή «πολιτικού διαλόγου», προκειμένου να επιλυθεί η κρίση που κλονίζει τη Βολιβία.

Καταφέρθηκε, ακόμη, εναντίον του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών και τους ισχυρισμούς για σοβαρές παρατυπίες στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου στη χώρα.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Ρατσιστικό μένος κοινότητας και ιερέα: «Σας συμπονούμε αλλά ούτε φάρμακα να πάρετε!»

Ψήφισμα εναντίον των προσφύγων, των μεταναστών και των «λαθρομεταναστών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, εξέδωσε τοΤοπικό Συμβούλιο Παλαιοχωρίου στο Δήμο Παγγαίου Καβάλας. Το ψήφισμα έδωσε στη δημοσιότητα, χωρίς τις υπογραφές που το συνοδεύουν, ο πρωτοπρεσβύτερος της περιοχής Θεοχάρης Καλπάκογλου.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr, στο κείμενο υποστηρίζουν ότι η «’φιλοξενία’ παράνομων μεταναστών στην Ελληνική Επικράτεια σκοπό έχει την αλλοίωση του γηγενή πληθυσμού» και ότι πρόκειται για θέμα «υψίστης Εθνικής ασφάλειας». Το Τοπικό Συμβούλιο φέρεται να αντιτίθεται στην απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αποσυμφόρηση των δομών φιλοξενίας και τη διασπορά προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα και ισχυρίζεται ότι «ο κύριος όγκος των προσφυγικών ροών κατευθύνεται προς την Χώρα μας και όχι προς τις λοιπές χώρες της ΕΕ».

«Σας συμπονάμε αλλά... ούτε φάρμακα να πάρετε»

Μάλιστα εκφράζει την… συμπόνοια του λέγοντας μεταξύ άλλων «συμπονούμε και προσευχόμαστε για τους μετανάστες και τις οικογένειες τους (…) αλλά θεωρούμε ότι, ούτε η κουλτούρα, ούτε ο πολιτισμός τους, είναι συμβατός με αυτόν της κοινωνίας μας».

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Μαζική η απάντηση των φοιτητών στη βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη


«Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται και το φοιτητικό κίνημα δεν καταστέλλεται», ήταν το σύνθημα που επικράτησε στη συνέλευση συντονισμού των φοιτητών (όπως αναφέρει η «Αυγή»), μετά το όργιο καταστολής στην πρώην ΑΣΟΕΕ, νωρίτερα.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν μια ομάδα φοιτητών με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Όταν έφτασαν στο χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ, έσπασαν το λουκέτο της σχολής και το λοκ άουτ της Σύγκλητου (από 11 έως 17 Νοεμβρίου), μπαίνοντας μέσα στο χώρο.

Η αστυνομία έσπευσε άμεσα, εγκλωβίζοντας τους περίπου 200 φοιτητές που βρίσκονταν στη σχολή, ενώ δε δίστασε σύμφωνα με τις μαρτυρίες να κάνει χρήση χημικών και αλόγιστης βίας προκαλώντας θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιους από τους συγκεντρωμένους. Φοιτητής μιλώντας σε δημοισιογράφους τόνισε πως υπάρχουν δύο συνάδελφοί του, με ανοιγμένα κεφάλια, και απαίτησε να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Μία σύλληψη

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

«Οι Αλεξανδρήδες, οι Τσάρτηδες και οι Τσιμτσιλήδες από την μια και οι παππούδες της Κοτύλης από την άλλη»

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η ανάρτηση μιας γυναίκας, που μεταφέρει την εμπειρία της από τη συμβίωση ντόπιων και προσφύγων σε ένα μικρό απομονωμένο χωριό στον Γράμμο. 
«Οι Αλεξανδρήδες, οι Τσάρτηδες και οι Τσιμτσιλήδες από την μια και οι παππούδες της Κοτύλης από την άλλη», όπως επισημαίνει στις αναρτήσεις της η Βασιλική Γκαρσία. 

Η ανάρτηση, η εμπειρία

«Τον περασμένο Γενάρη, σε ένα χωριό με 12 μόνιμους κατοίκους, πάνω στον Γράμμο, στα 1450μ. υψόμετρο, σε μια ξενοδοχειακή μονάδα, στεγάστηκε μια δομή προσφύγων. 29 παιδακια με τους γονείς τους. Αναγκασμένοι να συνυπάρξουν με 12 ηλικιωμένους ανθρώπους που οι περισσότεροι απο αυτούς, το πιο μεγάλο ταξίδι που έχουν κάνει είναι μέχρι την πρωτεύουσα του Νομού. Τις πρώτες μέρες, όταν ανέβηκα για πρώτη φορά, αντίκρυσα φοβισμένα παιδάκια που ζητούσαν σχολείο και βιβλία. Μεγάλη η συμβολή πολλών από εδω μέσα. Κατάφερα και μάζεψα βιβλία, σχολικά είδη παιχνίδια.

H «σοβαρή Χρυσή Αυγή» απειλεί την ΝΔ

Για κάποιους εντός ΝΔ – και εντός ελληνικού κοινοβουλίου – η διάλυση της Χρυσής Αυγής εκλαμβάνεται ως παράθυρο ευκαιρίας. Και δείχνει να λειτουργεί ως δέλεαρ για τους θιασώτες του εγχώριου σαλβινισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για την μελλοντική πολιτική τους έκφραση.
Είτε ως φυσική συνέπεια ακραίων ιδεολογικών καταβολών, είτε ως μέρος προσωπικής τυχοδιωκτικής ατζέντας, το προσφυγικό ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρό για το εν λόγω πολιτικό και κυβερνητικό προσωπικό. Τους δίνει την δυνατότητα να απευθυνθούν ευθέως στο «ορφανό» εκλογικό ακροατήριο του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, να ανταγωνιστούν στα ίσα την ακροδεξιά ρητορική του Βελόπουλου, και ταυτόχρονα να δώσουν το πρώτο, συντεταγμένο παρών εντός της Νέας Δημοκρατίας. Είτε ως εθνικιστική, υπερσυντηρητική συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος, είτε ακόμη και ως πολιτική απειλή.

Ο Θάνος Πλεύρης, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δίνουν πολιτικά, κοινοβουλευτικά και διαδικτυακά ρέστα ως εμπροσθοφυλακή αυτής της τάσης, εν είδει υπερπατριωτών σταυροφόρων προερχόμενων από την νεότερη γενιά των βουλευτών. Είναι οι ίδιοι που, προεκλογικά, πλειοδοτούσαν υπέρ του ανένδοτου των μακεδονομάχων και, μετεκλογικά, έφτασαν να αναδεικνύουν τον Κατσίφα περίπου ως εθνικό ήρωα.

Η καθόλου αθώα παράλειψη της λέξης «πρόσφυγες» Η σταδιακή μετάβαση από το «πρόσφυγες» στο «μετανάστες» δεν είναι τυχαία.


Oι λέξεις είναι πολύ δυνατές. Στα νομικά κείμενα (κείμενα που, ας θυμηθούμε, τα γράφει η Βουλή) συνεπάγονται δικαιώματα ή υποχρεώσεις. Το ίδιο και σε μια συζήτηση για το τι είναι ηθικό. Το πώς θα χαρακτηριστεί κάποιος ή κάτι μεταβάλλει τις υποχρεώσεις μας απέναντί του. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τοποθετούνται θεσμικοί παράγοντες. Είναι άνθρωποι που ασκούν εξουσία. Η επιλογή μιας λέξης και η απόρριψη μιας άλλης είναι κρίσιμη. Αν, για παράδειγμα, πεις, από μια θέση εξουσίας, ότι οι πρόσφυγες είναι απειλή για τη χώρα μας, έχεις και την αντίστοιχη ευθύνη μιας δήλωσης με άμεσο συναισθηματικό αντίκτυπο σε πολλούς, με πιθανά πολλαπλά και αστάθμητα αποτελέσματα. Ενδεχομένως πολλοί άνθρωποι να ένιωθαν και από μόνοι τους έτσι. Οι ξένοι είναι κακοί εισβολείς. Στο κάτω κάτω, γιατί να βλέπω προσφυγόπουλα στους δρόμους; Η εκφορά όμως του απορριπτικού προς τους πρόσφυγες λόγου από θεσμικά χείλη λειτουργεί νομιμοποιητικά για την ανήθικη στάση αρκετών συμπολιτών μας απέναντι στους πρόσφυγες. Όταν άνθρωποι με εξουσία λένε αυτό που λέμε κι εμείς, κάπως νιώθουμε δικαίωση. Αντί να αναζητούμε αν αυτά που λέμε έχουν βάση, αν στηρίζονται σε αξίες που μπορούμε να υποστηρίξουμε, νιώθουμε δικαιωμένοι επειδή το είπε και ο τάδε, που είναι κάτι, ή η τηλεόραση ή τα σάιτ. Ίσως αισθανόμαστε ακόμα και νομιμοποίηση να υπερθεματίσουμε, να πούμε κι άλλα, να ψήσουμε και κανένα σουβλάκι πλάι στους πεινασμένους, να πιούμε και καμιά μπιρίτσα πλάι στον κατατρεγμένο, να κάνουμε ένα ασπρουλιάρικο post «με καλή παρέα», όπου η αυτάρεσκη φάτσα μας είναι γεμάτη κέφι. Θέλω να πω, δεν είναι αθώο όταν κάποιος με εξουσία επιλέγει πώς θα χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας. Δεν είναι αθώο να μη λες τη λέξη «πρόσφυγες». Ούτε είναι αθώο όταν παριστάνει κανείς πως το θέμα μας δεν είναι αυτό, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά κάτι άλλο, δήθεν κάπως πιο νομικό, ένα ζήτημα άσκησης και περιορισμού δικαιωμάτων, οριακά ακαδημαϊκό, το θέμα του εάν ο νόμος μπορεί να σου επιβάλει να μην είσαι κακός. Δεν μπορεί.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Επιστρέφει το αυτόφωρο «Παπαθεμελή» για τη μουσική στα μπαρ

Μνήμες «Στέλιου Παπαθεμελή» φέρνουν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για το επιτρεπόμενο ωράριο μουσικής στα καταστήματα εστιάσης.
Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η παραβίαση του ωραρίου της μουσικής τις ώρες κοινής ησυχίας η συνέχισή της πέραν του ωραρίου εκτός αν έχει δοθεί παράταση από τον Δήμο αλλά και οι φωνασκίες των θαμώνων που μέχρι τώρα ήταν πταίσματα, θα είναι πλέον πλημμελήματα.
Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο υπεύθυνος του μαγαζιού εάν είναι παρών κατά την διάρκεια που σημειώνεται η παράβαση θα συλλαμβάνεται για να περάσει αυτόφωρο.
Αξίζει να τονισθεί ότι σε περίπτωση που ο αρμόδιος Δήμος δεν έχει δώσει παράταση ωραρίου για την μουσική τα μαγαζιά θα πρέπει να σταματούν να παίζουν τραγούδια στις 22:00 το βράδυ τον χειμώνα και στις 23:00 το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι το 1994 ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής, έφερε τα πάνω κάτω στη νυχτερινή Αθήνα καθώς τότε άρχισε να ισχύει ο νόμος που απαγόρευε στα νυχτερινά μαγαζιά να λειτουργούν μετά τις 2.00 τα ξημερώματα.

O πόλεμος για το Μεσανατολικό μέλλον. Η εποχή της διεθνούς οργής

του Alastair Crooke**

Ώωω, νάμαστε πάλι! Το 1967 ήταν η «απειλή» των έτοιμων αραβικών στρατευμάτων (με επακόλουθο τον εξαήμερο πόλεμο κατά της Αιγύπτου και της Συρίας. Το 1980 ήταν το Ιράν(με επακόλουθο τον πόλεμο του Ιράκ κατά του Ιράν). Το 1996 ήταν στρατηγικά σχέδια εναντίον κοσμικών εθνικιστικών αραβικών κρατών, που στιγματίζονταν ως «καταρρέοντα λείψανα της επάρατης Σοβιετικής Ένωσης» και εχθροί του Ισραήλ. Και στους πολέμους του 2003 και 2006, πρώτα εναντίον του Σαντάμ στο Ιράκ και έπειτα κατά του Εσμπολά στον Λίβανο, που απειλούσαν το «πολιτιστικό προγεφύρωμα» της Δύσης στην Μέση Ανατολή, (το Ισραήλ).

Και ναμαστε ξανά, άλλη μια φορά, με το Ισραήλ να μη μπορεί να ζήσει «με ασφάλεια» σε μια περιοχή που περιέχει ένα μαχητικό Εσμπολά.

Καθόλου παράξενο επομένως ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στην Βυρηττό Αλεξάντερ Ζασύπκιν αναγνώρισε την πολύ γνωστή πια πρακτική. Σε δηλώσεις του στην Αλ- Αχμπάρ, μια βδομάδα πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις στην Βυρηττό, ο πρεσβευτής απέκλεισε την προοπτική εξομάλυνσης των τοπικών εντάσεων και αντιθέτως επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση που αναπτυσσόταν επί χρόνια στον Λίβανο θα χρησιμοποιηθεί πιθανώς ως εργαλείο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για να σπείρουν το χάος στον Λίβανο ( και στην παράλληλη οικονομική κρίση του Ιράκ), για να πλήξουν το Εσμπολά και το Χασντ Α-Σααμπί –αντιπάλους του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην περιοχή.
Γιατί τώρα;

Η επιχείρηση παραγραφής για την Novartis


Κατά τον Ανδρέα Λοβέρδο ο Αλέξης Τσίπρας είναι «μπαχαλάκιας» επειδή ζητά να υπάρξουν εγγυήσεις στο σύνταγμα προκειμένου να μην δίνεται δυνατότητα παραγραφής – άρα και ποινικής ασυλίας – σε πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται για δωροδοκία.

Κατά τον ίδιο – ο οποίος αντιμετωπίζει ανοιχτές κατηγορίες δωροδοκίας στο σκάνδαλο της Novartis – η «μπαχαλοποίηση» που επιχειρεί ο Τσίπρας συνίσταται στο ότι οι εν λόγω εγγυήσεις έχουν «σκοπό να τινάξουν την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στον αέρα». «Είναι απαράδεκτο και αποκαλυπτικό: εκείνος (ο Αλέξης Τσίπρας) ενορχηστρώνει σταθερά όλες τις εμπρηστικές ενέργειες του κόμματός του εντός και εκτός Βουλής» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.

Η παρέμβαση Λοβέρδου θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του πως αντιλαμβάνονται την «επιστροφή στην κανονικότητα» η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Και σίγουρα είναι η επιβεβαίωση των φόβων του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του για το που στοχεύει η τακτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας (με την ορμητική αρωγή του ΚΙΝΑΛ) στην υπόθεση της Novartis.

Papicha: Ένα φιλμ ωδή στην ελευθερία των γυναικών του Ισλαμικού κόσμου


Βισκόμαστε στα ΄90s. Τρία κορίτσια που ζουν σε φοιτητική εστία πανεπιστημίου της Αλγερίας, νοικιάζουν παράνομο ταξί, επιβιβάζονται για να μεταφερθούν σε κλαμπ να διασκεδάσουν. Σε λίγη ώρα, βρίσκονται απέναντι από τα καλάσνικοφ φανατικών Ισλαμιστών σε παράνομο μπλόκο το οποίο είναι σχεδόν απόλυτα νομιμοποιημένο από την κοινωνία. Είναι η πρώτη σεκάνς του Γαλλολιβανέζικου φιλμ «Papicha» που παρακολουθήσαμε στο πλαίσιο του 60ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα.
Η Μούνια Μεντούρ, στηριγμένη σε αληθινά γεγονότα μας μεταφέρει στην Αλγερία του 1997. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, φέρνοντας την αυταρχική κυβέρνηση αντιμέτωπη με τρομοκρατικές ομάδες φονταμενταλιστών, που επιθυμούν να μετατρέψουν τη χώρα σε θεοκρατικό ισλαμικό κράτος. Σε αυτό το πνιγηρό περιβάλλον, οι γυναίκες που αρνούνται να συμμορφωθούν με τον ατελείωτο κατάλογο απαγορεύσεων γίνονται αντικείμενο βίαιων επιθέσεων και διώξεων. Μια νεαρή φοιτήτρια, παθιασμένη με τη μόδα, αποφασίζει να επαναστατήσει από το δικό της μετερίζι. Πείθει τις γυναίκες που φοιτούν στο πανεπιστήμιό της να διοργανώσουν μια επίδειξη μόδας, η οποία αποκτά συμβολικές διαστάσεις αντίστασης ενάντια στον σκοταδισμό.