Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Μαζική η απάντηση των φοιτητών στη βία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη


«Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται και το φοιτητικό κίνημα δεν καταστέλλεται», ήταν το σύνθημα που επικράτησε στη συνέλευση συντονισμού των φοιτητών (όπως αναφέρει η «Αυγή»), μετά το όργιο καταστολής στην πρώην ΑΣΟΕΕ, νωρίτερα.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν μια ομάδα φοιτητών με αφετηρία την πλατεία Βικτωρίας πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Όταν έφτασαν στο χώρο της πρώην ΑΣΟΕΕ, έσπασαν το λουκέτο της σχολής και το λοκ άουτ της Σύγκλητου (από 11 έως 17 Νοεμβρίου), μπαίνοντας μέσα στο χώρο.

Η αστυνομία έσπευσε άμεσα, εγκλωβίζοντας τους περίπου 200 φοιτητές που βρίσκονταν στη σχολή, ενώ δε δίστασε σύμφωνα με τις μαρτυρίες να κάνει χρήση χημικών και αλόγιστης βίας προκαλώντας θλαστικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα σε κάποιους από τους συγκεντρωμένους. Φοιτητής μιλώντας σε δημοισιογράφους τόνισε πως υπάρχουν δύο συνάδελφοί του, με ανοιγμένα κεφάλια, και απαίτησε να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Μία σύλληψη

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων τελικά η μία μετατράπηκε σε σύλληψη για αντίσταση κατά της αρχής και για απείθεια. Αντίθετα, οι άλλοι δύο προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», το απόγευμα έκανε ακόμα μία προσαγωγή, αυτή τη φορά έξω από τη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μια ομάδα νεαρών (η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για περίπου 15 άτομα) μετέβη στο κτίριο της ΓΑΔΑ περίπου στις 5:20, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις προσαγωγές ατόμων που είχαν γίνει νωρίτερα στην ΑΣΟΕΕ.

Ενώ δημοσιογραφικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Αθηναϊκου – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφεραν αρχικά πως τα επεισόδια πραγμαποιήθηκαν έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου ύστερα απο πρόκληση, στο βίντεο που ανάρτησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, φαίνονται καθαρά οι δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν εισέλθει εντός του χώρου του πανεπιστημίου, με τους φοιτητές να τους έχουν φράξει τον δρόμο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου.

Η αστυνομία από την άλλη, όπως καταγγέλλεται, εγκλώβισε μέσα τους φοιτητές και δεν άφηνε κανέναν να αποχωρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου