Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Έφοδος των ΜΑΤ στην Ευελπίδων: «Όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο» ήταν η εντολή

Διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν λίγο μετά τις 14:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου περίπου 50 άτομα, συγγενείς, φίλοι και αλληλέγγυοι, περίμεναν τους συλληφθέντες των Εξαρχείων μετά την πορεία για το Πολυτεχνείο, και τους επιτέθηκαν απρόκλητα. Πρόκειται για τη συνέχεια της άγριας καταστολής που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στα Εξάρχεια με ξύλο, απρόκλητες επιθέσεις, όργιο αυθαιρεσίας και αθρόες προσαγωγές και συλλήψεις στο σωρό. 

Κατά τη σημερινή έφοδο στην Ευελπίδων, οι αστυνομικοι έφτυσαν τους παρευρισκόμενους και άρχισαν να χτυπούν με γκλοπ, ασπίδες και μπουνιές όποιον έβρισκαν μπροστά τους σπρώχνοντας για να τους βγάλουν έξω από τον χώρο των δικαστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και από το παρακάτω βίντεο, πως χτύπημα δέχτηκε και ένας κύριος, που απλώς βρέθηκε στο δρόμο των αστυνομικών. «Τι έγινε ρε παιδιά; Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω», ακούγεται να λέει ύστερα από την γκλοπιά που δέχτηκε. «Όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο» ήταν η εντολή που ακουγόταν από τους ασυρμάτους σύμφωνα με καταγγελία δικηγόρων. 

Πρωτοφανές:Τα ΜΑΤ μπήκαν στην Ευελπίδων και άρχισαν να χτυπούν απρόκλητα όσους περίμεναν τους συλληφθέντες 

Σημειώνεται πως σε βάρος των 28 συλληφθέντων ασκήθηκαν τελικά διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και τέσσερις ανήλικοι οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, όλοι φοιτητές που ζήτησαν και πήραν αναβολή για τις 25 Νοεμβρίου, διώκονται κατά περίπτωση για: 
Προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών
Εξύβριση
Βία κατά υπαλλήλων
Επικίνδυνες σωματικές βλάβες, τελεσθείσες και σε απόπειρα
Παράβαση του νόμου περί κροτίδων, φωτοβολίδων κλπ.

Καταγγελία δικηγόρων 


Την «απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη ενέργεια» των πάνοπλων αστυνομικών οργάνων, των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ που επιτέθηκαν και χτύπησαν δεκάδες κόσμου στα δικαστήρια της Ευελπίδων καταγγέλλει η Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή. Στο πλήθος στο οποίο επιτέθηκαν οι αστυνομικοί βρίσκονταν δεκάδες συγγενείς, συνήγοροι και αλληλέγγυοι των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου.

Το κείμενο της καταγγελίας των δικηγόρων:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία με δεκάδες πάνοπλους άντρες των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, μέσα στον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων περικύκλωσε, επιτέθηκε, ξυλοφόρτωσε και απώθησε στο δρόμο (όπου κυκλοφορούσαν κανονικά αυτοκίνητα) δεκάδες συγγενείς, συνηγόρους και αλληλέγγυους των συλληφθέντων της 17ης Νοεμβρίου, οι οποίοι διέπραξαν το έγκλημα να περιμένουν ειρηνικά τους συλληφθέντες που μεταφέρονταν στον Εισαγγελέα. Η ενέργεια αυτή, η οποία έχει καταγραφεί σε βίντεο, οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τους άντρες των δυνάμεων ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΥΜΕΤ που βρίσκονταν στο χώρο ενώ δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα.

Δεν έλαβαν απολύτως καμία εντολή από τη Διοίκηση του Πρωτοδικείου να εκκενώσουν το χώρο, δεν έλαβαν καμία εντολή από οποιονδήποτε παριστάμενο δικαστικό λειτουργό. Ενήργησαν προσχεδιασμένα και χωρίς οποιαδήποτε «αφορμή» με μόνο σκοπό την κατατρομοκράτηση των συγκεντρωμένων, με κίνδυνο μάλιστα της ζωής τους αφού εκδιώχθηκαν κλοτσηδόν προς την οδό Ευελπίδων όπου κυκλοφορούσαν κανονικά τα αυτοκίνητα. Ήταν δε χαρακτηριστική η εντολή που ακουγόταν στους ασυρμάτους: «όχι συλλήψεις, μόνο ξύλο». Άλλωστε οι συγκεντρωμένοι το μόνο που έκαναν ήταν να στέκονται όρθιοι στο προαύλιο των Δικαστηρίων.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε σειρά δεκάδων απόλυτα παράνομων, απάνθρωπων και τρομοκρατικών ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες εβδομάδες (ΑΣΟΕΕ, ξυλοδαρμοί, «απαγωγές» κ.ο.κ), οι οποίες καταδεικνύουν ότι ένα νέο δόγμα εφαρμόζεται από το Υπουργείο ΠροΠο, αυτό την άμεσης, φυσικής, εξοντωτικής καταστολής, της κρατικής τρομοκρατίας, της επικράτησης οποιουδήποτε προσχήματος για την καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Είναι απολύτως αναγκαίος κάθε φορέας να καταδικάσει αυτή την εξέλιξη, προκειμένου να μην νομιμοποιηθεί και να μην γίνει συνήθεια ο απόλυτος αυταρχισμός, η υπεράνω του νόμου συμπεριφορά της αστυνομίας, η παραβίαση κάθε νομιμότητας και δημοκρατικού δικαιώματος. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας οφείλει να καταδικάσει το γεγονός και να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω των αρμόδιων επιτροπών του. Η ανεξάρτητη αρχή Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου οφείλει να ενεργοποιηθεί και να παρέμβει, υπηρετώντας το ρόλο της, και να μη σιωπά. Η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας οφείλει να δώσει εξηγήσεις, για το ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση της Αστυνομίας μέσα στην Ευελπίδων, για ποιο λόγο και για ποιο σκοπό. Από την πλευρά μας, θα σταθούμε απέναντι σε κάθε τέτοιου είδους ενέργεια με κάθε τρόπο».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου