Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Λιβύη: Στα χέρια των αντικαθεστωτικών η Τρίπολη

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του ΚαντάφιΑνθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Καντάφι
Στα χέρια των αντικαθεστωτικών βρίσκεται η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και υποστηρικτών του καθεστώτος.

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι. Πληροφορίες τον φέρουν είτε στη νότια Τρίπολη είτε να έχει φύγει από την χώρα.

Εντωμεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμφώνησε να αποδεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια έκτακτη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, κυβέρνηση του Μουάμαρ Καντάφι διεξήγαγε επιχείρηση άσκησης πιέσεων για να προσπαθήσει να σταματήσει το βομβαρδισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμά της της Παρασκευής πως ντοκουμέντα στην Τρίπολη δείχνουν πως οι ηγέτες της Λιβύης πίστευαν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν πιθανό να εξαπολύσουν εισβολή σε πλήρη κλίμακα «είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε τον Οκτώβριο».

Αναφέρει ακόμη πως τα ντοκουμέντα έδειξαν ότι η Τρίπολη προσέγγισε σημαντικούς διεθνείς διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως, σύμφωνα πάντα με τα ντοκουμέντα, ο Λίβυος πρωθυπουργός έγραψε τον Ιούνιο μια επιστολή προς τον Ομπάμα, στην οποία τον προσφωνεί «κε Πρόεδρε» και διαμαρτύρεται ευγενικά για την «άνευ προηγουμένου απόφαση» της Ουάσινγκτον να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης.

Η Guardian σημειώσει ακόμη πως ο Δημοκρατικός βουλευτής Ντένις Κούτσινιτς, ο οποίος είχε ψηφίσει κατά της στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, αρνήθηκε μια λιβυκή πρόταση να επισκεφθεί τη χώρα στο πλαίσιο μιας «αποστολής ειρήνης».

Το σχέδιο ήταν να συναντηθεί ο Κούτσινιτς με «ανώτερους Λίβυους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του Καντάφι». «Εξαιτίας των προσπαθειών που είχα κάνει από νωρίς για να τερματιστεί ο πόλεμος, άρχισα να δέχομαι τηλεφωνήματα από τη Λιβύη, ανάμεσα στα οποία και τηλεφωνήματα από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Κούτσινιτς, σύμφωνα με την «Guardian».

«Είχα αρκετά αιτήματα να πάω στη Λιβύη», πρόσθεσε. «Κατέστησα σαφές ότι δεν θα μπορούσα να διαπραγματευτώ για λογαριασμό της κυβέρνησης. Είπα ότι μιλούσα ως μέλος του Κογκρέσου που ενδιαφέρεται για το θέμα και είναι πρόθυμο να ακούσει τι έχουν να πουν. Όμως δεδομένου ότι η Λιβύη δεχόταν επίθεση, δεν ήταν ο κατάλληλος τόπος για την πραγματοποίηση συναντήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου