Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

"Φάντασμα" ο Καντάφι- Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τον ΟΗΕ

Φάντασμα ο Καντάφι- Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τον ΟΗΕ
Τη στιγμή που οι συγκρούσεις στην Τρίπολη και αλλού συνεχίζονται, τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν αυτοσυγκράτηση
και από τις δύο πλευρές, καθώς η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει καθημερινά παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες τόσο από τους υποστηρικτές του Καντάφι όσο και από τους εξεγερμένους στη Λιβύη.



Πάντως το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Άλλωστε το πρωί της Παρασκευής, οι αντικαθεστωτικοί είχαν σχεδόν ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους από την Βεγγάζη στην Τρίπολη, η οποία πλέον θα είναι η διοικητική βάση τους.


Πέραν των σποραδικών συγκρούσεων στην Τρίπολη, οι μάχες επικεντρώνονται κυρίως στην πόλη της Σύρτης, γενέτειρας του Συνταγματάρχη, όπου φαίνεται πως οι αντικαθεστωτικοί συναντούν ακόμη σθεναρή αντίσταση από τους υποστηρικτές του Καντάφι. Τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης θέσεις στην περιοχή το βράδυ της Πέμπτης.


Παράλληλα, ο ΟΗΕ έδωσε το «πράσινο φως» για «ξεπάγωμα» λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες.

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει πού βρίσκεται ο Μουαμάρ Καντάφι. Πληροφορίες τον φέρουν είτε στη νότια Τρίπολη είτε να έχει φύγει από την χώρα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η κυβέρνηση Καντάφι διεξήγαγε επιχείρηση άσκησης πιέσεων για να προσπαθήσει να σταματήσει το βομβαρδισμό της Λιβύης από το ΝΑΤΟ.


Η εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμά της πως ντοκουμέντα στην Τρίπολη δείχνουν πως οι ηγέτες της Λιβύης πίστευαν ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήταν πιθανό να εξαπολύσουν εισβολή σε πλήρη κλίμακα «είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε τον Οκτώβριο».


Αναφέρει ακόμη πως τα ντοκουμέντα έδειξαν ότι η Τρίπολη προσέγγισε σημαντικούς διεθνείς διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως, σύμφωνα πάντα με τα ντοκουμέντα, ο Λίβυος πρωθυπουργός έγραψε τον Ιούνιο μια επιστολή προς τον Ομπάμα, στην οποία τον προσφωνεί «κε Πρόεδρε» και διαμαρτύρεται ευγενικά για την «άνευ προηγουμένου απόφαση» της Ουάσινγκτον να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου