Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πολιτική αναταραχή στη Γερμανία - Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η Μέρκελ, πιθανή αναβολή της ψηφοφορίας για τον EFSF


Ο Χέλμουτ Κολ άσκησε σκληρή κριτική στην Μέρκελ, λέγοντας ότι «η Γερμανία εδώ και μερικά χρόνια δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη δύναμη, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό»Ο Χέλμουτ Σμιτ είναι ένας ακόμα πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, μετά τον Χέλμουτ Κολ, που άσκησε σκληρή κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στο θέμα της κρίσης χρέους, την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει ισχυρές πιέσεις από τους βουλευτές του κόμματος της (CDU) όσο και των άλλων κυβερνητικών της εταίρων.



«Πρέπει να μπορεί κανείς να στηρίζεται στους Γερμανούς, έχει απόλυτο δίκιο επ' αυτού ο Χέλμουτ Κολ», δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Σμιτ σε εκδήλωση της εφημερίδας Die Zeit στη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο Χέλμουτ Κολ σε συνέντευξή του επέκρινε σφοδρά την πολιτική των διαδόχων του στην καγκελαρία.

«Η Γερμανία εδώ και μερικά χρόνια δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη δύναμη, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό», είχε δηλώσει ο πρώην καγκελάριος, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Ο κ. Σμιτ επέκρινε έντονα και τους χειρισμούς του νυν κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο όσον αφορά την ελληνική κρίση.

«Καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε την εντύπωση ότι της είναι αδιάφορο εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η Γερμανία δημιούργησε την εντύπωση ότι ουσιαστικά δεν θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες. Αυτό δεν ήταν ούτε χριστιανικό ούτε ευρωπαϊκό», φέρεται να δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αναβληθεί κατά μία εβδομάδα η ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, λόγω της επίσκεψης του Πάπα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ ανέβαλε ήδη προγραμματισμένη για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου επίσκεψή της στη Ρωσία, όπου θα συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης θα ανακοινώσει την απόφαση για την συνταγματικότητα ή όχι του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και το ρόλο του κοινοβουλίου στον μηχανισμό στήριξης.

Την ίδια μέρα η καγκελάριος θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας και στη συζήτηση για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και την κυβερνητική πολιτική.

Μια ημέρα αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τους κανόνες λειτουργίας του διευρυμένου μηχανισμού στήριξης, όπως αποφάσισαν οι «17» στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. «Η σημασία του θέματος απαιτεί τη παρουσία της καγκελαρίου», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναβολή ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου, αλλά και αυτό είναι αμφίβολο αν θα γίνει, όπως επισημαίνει η DW.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνητικού συνασπισμού θέλει να αναβάλει τη ψηφοφορία για τις 29 Σεπτεμβρίου, λόγω της επίσκεψης του Πάπα στη Γερμανία την ίδια εβδομάδα.

Αρκετοί βουλευτές θέλουν να είναι παρόντες σε εκδηλώσεις προς τιμήν του, μια που ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είναι Γερμανός και η επίσκεψή του στη χώρα του και η ομιλία του στη γερμανική βουλή θεωρούνται ιστορικής σημασίας. Αυτό σημαίνει μια ακόμη καθυστέρηση για την έγκριση των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες, που προβληματίζει την κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών, που καταγγέλλουν παράκαμψη της κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης στη διαδικασία αποφάσεων για χορήγηση βοήθειας από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF).

«Το EFSF πρέπει να είναι ευέλικτο και λειτουργικό, αλλά θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου» δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Μπαρτλ, στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις αυτές που καταγράφονται και από άλλες παρατάξεις αφορούν κυρίως στο «μυστικό έγγραφο» του υπουργείου Οικονομικών που προωθεί τη γενική συγκατάθεση του Κοινοβουλίου στην εκταμίευση κονδυλίων από τον μηχανισμό και όχι κάθε φορά που καλείται να αποφασίσει.

Προτείνουν «κούρεμα» 50%

Ο οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ, Λαρς Φελντ, ένας εκ των «πέντε σοφών» της γερμανικής οικονομίας, προτείνει «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.

Το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» 20% μέσω της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών δεν επαρκεί, υποστηρίζει σε συνέντευξή του προς την αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Είναι απαραίτητο ένα haircut της τάξης του 50% και θα έπρεπε να το αποφασίσουμε σύντομα», τόνισε.

Ο κ. Φελντ σημείωσε ακόμα ότι οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες είναι σε θέση να «αντέξουν» μια τέτοια εξέλιξη: «Διάσωση θα χρειάζονταν μόνον ο ελληνικός τραπεζικός τομέας. Αυτό θα απαιτούσε 20 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να προέλθουν από τον EFSF», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου