Αν τον Καντάφι και το καθεστώς του ανέτρεπε ο Λιβυκός Λαός θα μιλούσαμε για επανάσταση και θα την χειροκροτούσαμε. Αλλά τον Καντάφι αντικαθιστούν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί κεφαλαιοκράτες, και για αυτό προβλέπουμε δεινά για το λαό......
Με περισσότερο από ένα εκατ. δολάρια επικήρυξαν οι εξεγερμένοι τον Μουαμάρ Καντάφι ενώ παράλληλα προσπαθούν να εντοπίσουν και να απομονώσουν τους τελευταίους συνεργάτες και συγγενείς του ηγέτη στην Τρίπολη. Οι αντικαθεστωτικοί έχουν υποσχεθεί, πέραν της μεγάλης αμοιβής, αμνηστία σε όποιον από το στενό κύκλο του Καντάφι τον παραδώσει ή τον σκοτώσει.
Ξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία των αντικαθεστωτικών, ζητώντας ενότητα και σεβασμό των νόμων για την αποφυγή της αιματοχυσίας. Ο Αχμεντ Καντάφ αλ Νταμ, που μοιάζει πολύ με τον Λίβυο ηγέτη, είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στο Κάιρο και την Τρίπολη. Όταν ξέσπασε η επανάσταση, εγκατέλειψε τη θέση του και χαρακτήρισε τον εαυτό του «ουδέτερο παρατηρητή».
Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Λίαμ Φοξ δήλωσε στο Sky News ότι το ΝΑΤΟ παρέχει πληροφορίες και μεθόδους ανίχνευσης στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς που αναζητούν τον Μουάμαρ Καντάφι και τους γιους του. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της Daily Telegraph ότι βρετανικές ειδικές δυνάμεις βρίσκονται στη Λιβύη και συμμετέχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.
Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε καναδική εταιρεία, οι εξεγερμένοι χρησιμοποιούν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις επιχειρήσεις κατασκοπείας των στρατευμάτων του Καντάφι.
Μέχρι και τα ξημερώματα στην Τρίπολη, αντικαθεστωτικοί συγκρούονταν με ομάδες υποστηρικτών του Καντάφι στην πρωτεύουσα, ενώ έχουν ήδη διώξει τον Λίβυο συνταγματάρχη από την έδρα του.
Οι ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων εντείνονται. Οι περισσότεροι πιστεύουν όμως πως το τέλος της περιπέτειας είναι κοντά και η κατάσταση θα αρχίσει σύντομα να ομαλοποιείται.
Παράλληλα, η Σύρτη και η Σάμπχα φαίνεται πως είναι δύο από τα τελευταία σημεία στη λιβυκή επικράτεια που οι δυνάμεις του Καντάφι διατηρούν κάποια ισχύ. Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών αναφέρουν στους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ πως βρίσκονται σε συνομιλίες με τους τοπικούς ηγέτες ώστε να επιτευχθεί ειρηνικό τέλος στις εκεί συγκρούσεις.
Ο ίδιος ο Καντάφι -που διαμήνυε σε ηχογραφημένο μήνυμά του την Τετάρτη πως θα βγει «νικητής ή μάρτυρας»- παραμένει άφαντος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακόμη καμία σαφής ένδειξη για το πού βρίσκεται ο Λίβυος συνταγματάρχης, με τους αντικαθεστωτικούς να θεωρούν πιθανό να είναι ακόμη μέσα στην πρωτεύουσα ή στην ευρύτερη περιοχή της.
Ορισμένοι φοβούνται επίσης πως ο Καντάφι μπορεί να αποσυρθεί στην έρημο, στοχεύοντας να αξιοποιήσει όποια υποστήριξη έχει στις ομάδες των φυλών για να διευθύνει κάποιου είδους αντάρτικη αντεπίθεση.
Ο Αμπντέλ Σαλάμ Τζαλούντ, ένας από τους συνεργάτες του που αυτομόλησε μόλις την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο Reuters: «Είναι εθισμένος στην εξουσία» είπε, «πιστεύει πως μπορεί να συγκεντρώσει υποστηρικτές και να επιτεθεί».
Σχετικά ο πρώην διοικητής της λιβυκής Κεντρικής Τράπεζας Φαρχάτ Μπενγκντάρα δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ότι ο Καντάφι «θα χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της χώρας του για να δωροδοκήσει προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία του και να προκαλέσει χάος».
Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός
Στο μεταξύ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει να μεταφέρει τη βάση του από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη. Παράλληλα, συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός για την επόμενη ημέρα με τους εξεγερμένους να έχουν μπαράζ επίσημων επαφών με ξένες ηγεσίες: Ο πρωθυπουργός των εξεγερμένων συναντάται την Πέμπτη στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μία ημέρα αφού τον υποδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος στο Παρίσι.
Επίσης ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγνώρισε το συμβούλιο των εξεγερμένων ως το νόμιμο αντιπρόσωπο του λιβυκού λαού και ανακοίνωσε πως είναι καιρός να ανακτήσει η Λιβύη τη μόνιμη έδρα της στο συμβούλιο του Συνδέσμου.
Την στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα για μερικό «ξεπάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,5 δισ. δολαρίων του λιβυκού κράτους προς όφελος των αντικαθεστωτικών.
Το σχετικό ψήφισμα προσκρούει στην άρνηση της Νοτίου Αφρικής, η οποία διατηρεί ακόμη δεσμούς με τον Καντάφι και η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς -περιμένοντας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την απόφαση της Αφρικανικής Ένωσης.
Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να παρακάμψει το «όχι» της Πρετόρια σχεδιάζοντας να στείλει το προσχέδιο του σχετικού ψηφίσματος στην ολομέλεια του Συμβουλίου, όπου δεν απαιτείται ομόφωνη απόφαση, αντί για την αρμόδια επιτροπή (στην οποία και το μπλοκάρει η Νότιος Αφρική). Αμερικανοί διπλωμάτες ανέφεραν πως θα παρουσιάσουν το προσχέδιο το απόγευμα της Πέμπτης, εάν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει γνώμη η Πρετόρια.
Όσον αφορά στις συναντήσεις των εξεγερμένων με την ιταλική ηγεσία, σημειώνεται ότι η Ρώμη είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Λιβύης με εμπόρικες σχέσεις της τάξης των 11 δισ. ευρώ ετησίως. Η ιταλική Eni έχει ήδη στείλει τεχνικούς της στη Βεγγάζη για να εξετάσει το πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τις επιχειρήσεις εξόρυξης πετρελαίου.
Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε «φυσική ιστορική εξέλιξη» τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει την ειρηνική απομάκρυνση από αυταρχικά καθεστώτα.
Ο Μπαν Γκι-Μουν έχει διοργανώσει για την Παρασκευή συνάντηση των σημαντικών οργανισμών της περιοχής για να σχεδιαστεί η στήριξη στη Λιβύη της επόμενης ημέρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου