Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

«Έχουμε τον έλεγχο της Μπρέγκα» δηλώνουν οι Λίβυοι εξεγερμένοι

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Μπρέγκα, η οποία βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που διαθέτει.



Οι αντάρτες δήλωσαν ότι κατέλαβαν την πόλη από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, οι οποίες υποχώρησαν προς τα δυτικά, αφού πρώτα ναρκοθέτησαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων του Καντάφι αποσύρθηκε στη Ρας Λανούφ», σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων προς τα δυτικά, δήλωσε ο Σαμσεντίν Αμπντελμολάχ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

Οι εξεγερμένοι δηλώνουν ότι περίπου 150 έως 200 άνδρες των δυνάμεων που είναι πιστοί στον Καντάφι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων δηλώνει ότι έχουν τελειώσει οι προμήθειες των δυνάμεων του Καντάφι σε τρόφιμα και νερό.

«Είναι θέμα χρόνου μέχρι να σταματήσουν να μπορούν να τα βγάζουν πέρα, ελπίζουμε ότι δεν θα χυθεί αίμα» δήλωσε.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του καθεστώτος στην Τρίπολη διέψευσε την κατάληψη του πετρελαϊκού λιμένα της Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, από τους εξεγερμένους.

«Η Μπρέγκα είναι απολύτως υπό τον έλεγχο των δυνάμεών μας, που τις βοηθούν οι φυλές και οι εθελοντές, και οτιδήποτε ανακοινώθηκε από το λεγόμενο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (όργανο των ανταρτών) είναι ψέματα και παραπληροφόρηση» δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος, Μούσα Ιμπραήμ.

Η Μπρέγκα έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια στη διάρκεια των μαχών μεταξύ των εξεγερμένων και των δυνάμεων του Καντάφι. Ορισμένοι από τους εξεγερμένους θα επιχειρήσουν να επιτεθούν στις δυνάμεις του Καντάφι που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί, η κατάληψη της Μπρέγκα αποτελεί σημαντική νίκη για τους εξεγερμένους της Λιβύης και θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν τον έλεγχο υποδομών που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου