Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Συμβιβαστική λύση - Γαλλογερμανική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής


Ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, που θα αποτελέσει βάση για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέριΟ Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, που θα αποτελέσει βάση για συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )




Βερολίνο, Γερμανία
Μετά από επτά ώρες συνομιλιών και με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Γαλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης (14:00 ώρα Ελλάδας) με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους. Συνάντηση με την Μέρκελ θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Παρίσι και Βερολίνο κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η συμβιβαστική λύση θα αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο για γαλλο - γερμανική συμφωνία και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που -σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.

Έπειτα από εβδομάδες αναταραχής, οι αγορές περιμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τους ευρωπαίους ηγέτες. Στην αντίθετη περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι θα στραφούν εναντίον χωρών που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.

Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου