Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ για τον Τζούλιαν Ασάνζ


Η Εθνοσυνέλευση του Εκουαδόρ με απόφασή της καταδίκασε χτες τις ενέργειες της Βρετανίας και τις απειλές που διατυπώθηκαν και με επίσημη επιστολή της προς την κυβέρνηση του Εκουαδόρ ότι «πρόκειται να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της» για εισβολή στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, προκειμένου να συλλάβει τον συνιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.
Ο Ασάνζ, ο οποίος τελούσε σε κατ' οίκον περιορισμό και σε αναμονή της έκδοσής του στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικά εγκλήματα, έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από τις 19 Ιουνίου, η οποία τελεί υπό αστυνομικό κλοιό από την Πέμπτη.
Η Εθνοσυνέλευση του Εκουαδόρ καταδίκασε επίσης και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φορέιν Οφις, παρά την παροχή πολιτικού ασύλου εκ μέρους του Εκουαδόρ, θα προχωρήσει στη σύλληψη του Ασάνζ αμέσως μόλις αυτός εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ αφού δεν πρόκειται να τους παρέχει ασφαλή διέξοδο. Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, οι ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης είναι συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας του Εκουαδόρ, του Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης της Βιέννης αλλά και της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ότι άσκησαν πιέσεις στη Βρετανία ώστε να προχωρήσει στη σύλληψη του Ασάνζ όπως ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ρικάρντο Πατίνιο, όταν δήλωσε ότι είναι «βάσιμοι» οι φόβοι του Ασάνζ για «πολιτική δίωξη» και για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ. Ο Πατίνιο εκτίμησε ότι ο Ασάνζ «μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή του θανάτου» για τις διαρροές εκατομμυρίων εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τέλος, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, αποδεχόμενος του αίτημα του Εκουαδόρ, αναμενόταν να πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο στην έδρα του στην Ουάσιγκτον για να εξετάσει την κατάσταση και τη «διατάραξη των σχέσεων Εκουαδόρ και Βρετανίας», ενώ και μια σειρά άλλων περιφερειακών οργανισμών προχωρούν σε έκτακτες Συνόδους.


Πηγή Ριζοσπάστης/ Red Rock Views