Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Για το ΤΕΙ Μεσολογγίου: Ένας δήμαρχος σε απεργία πείνας


Φωτογραφία του δημαρχείου Μεσολογγίου από το agrinioculture.gr

Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου μεταφέρθηκαν μετά από 10 ημέρες απεργίας πείνας ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» ο δήμαρχος της πόλης, Πάνος Κατσούλης και η Γιώτα Νικολοπούλου, διοικητική υπάλληλος του ΤΕΙ. Προχθες είχεδιακομιστεί στο νοσοκομείο και ο καθηγητής του ΤΕΙ, Φώτης Τσιφοπανόπουλος, ο τρίτος απεργός πείνας από το Μεσολόγγι, στον οποίο οι γιατροί συνέστησαν να διακόψει τη διαμαρτυρία του. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Πάνος Κατσούλης, μίλησε στοtvxs.gr για τις θέσεις του Δήμου και τις κινητοποιήσεις των φορέων της πόλης, διαμηνύοντας «εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα» και ελπίζοντας μόνο σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προτού εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Ο κ. Πάνος Κατσούλης, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, καθώς, σύμφωνα με το ίδιο, ένιωσε γενική δυσφορία και δυσκολία στην αναπνοή καθώς και πόνους στην καρδιά, κυρίως λόγο στρεσαρίσματος. Η κατάσταση της υγείας του δεν αποπνέει ανησυχία, ωστόσο, νοσηλεύεται προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις, στην καρδιολογική κλινική. 
Κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας που μετράει δέκα ημέρες, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, είχε «πολλές επαφές, έμμεσες ή άμεσες» με το υπ. Παιδείας και κυβερνητικά στελέχη. Από την πλευρά του, ο Δήμος Μεσολογγίου πιέζει για αλλαγές στο σχέδιο «Αθηνά», προκειμένου σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη «να διατηρηθεί με κάθε τρόπο το ΤΕΙ Μεσολογγίου και η συνέχεια της εξέλιξής του μέσα από μια ορισμένη αυτονομία της ύπαρξής του».

Χθες ανακοινώθηκε ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας, όπως διαμορφώθηκε μετά και τις τελευταίες αλλαγές στο σχέδιο Αθηνάς. Στο Μεσολόγγι το τμήμα ΕΠΔΟ που επρόκειτο να πάει στην Πάτρα, παραμένει στο Μεσολόγγι στην Σχολή ΣΔΟ. Το Τμήμα ΘΕΚΑ πάει στην Αμαλιάδα, ενώ ο ΜΥΠ και Αυτοματισμού είναι στα μεταβατικά Τμήματα, μέχρι το 2018. Παραμένει πάντως ανοικτό το θέμα της έδρας του Ιδρύματος που θα προκύψει από τη συνένωση των ΤΕΙ Πάτρας, Μεσολογγίου και Ιόνιων νήσων.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου δεν έμεινε ικανοποιημένος με τις αλλαγές. Σύμφωνα με τον κ. Κατσούλη το νέο σχέδιο «είχε αρκετές αλλαγές προς το χειρότερο».

Ο ίδιος σημειώνει ιδιαιτέρως τη μεταφορά του τμήματος φυτικής παραγωγής από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα. «Εδώ αυτό το τμήμα έχει υποδομές εκατομμυρίων ευρώ ενώ εκεί δεν υπάρχει τίποτα. Πρόκειται για μια ακόμη απάντηση στο πως λειτουργεί ακόμη το πολιτικό σύστημα. Με τη λογική των πελατειακών ρουσφετολογικών σχέσεων».

«Όσον αφορά την ουσία» υποστηρίζει «πλέον έχουμε ένα ενιαίο ΤΕΙ που απαρτίζεται από την Πάτρα και το Μεσολόγγι». Πρόκειται για «άρση της αυτονομίας του ιδρύματος. Μπαίνει πλέον σε ένα ενιαίο ίδρυμα, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το ΤΕΙ της Πάτρας».

«Θέλουμε αυτό το ίδρυμα το οποίο έχει 31 χρόνια παρουσία και είναι τρίτο στη διεθνή αξιολόγηση να συνεχίσει να υπάρχει και όχι μόνο να υπάρχει αλλά να αναπτυχθεί κι άλλο. Είναι ένα ίδρυμα που θα μπορούσε να αποτελεί κόσμημα για όλη τη χώρα κι όχι να επιχειρούν να το κλείσουν» ξεκαθαρίζει ο ίδιος αναφορικά με το ΤΕΙ της πόλης του και διαμηνύει «εμείς συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις μέχρι τώρα απαντήσεις που έχουμε λάβει για το σχέδιο Αθηνά».

«Υπάρχουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, τουλάχιστον μέχρι να δούμε το προεδρικό διάταγμα που δεν έχει φύγει ακόμη από το υπ. Παιδείας προς το ΣτΕ. Μέχρι τότε οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται» προσθέτει ο κ. Κατσούλης και καταλήγει: «ο Δήμος δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην επίσημη παρέλαση που γίνεται για την 25η Μαρτίου στην πόλη εκτός αν μέχρι τότε έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα και ικανοποιεί τις θέσεις μας».

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ι.Π. Μεσολογγίου στις 9 Μαρτίου

Από το Σάββατο 9 Μαρτίου, «Το Μεσολόγγι υψώνει μαύρη σημαία». Σε κάθε δημόσιο κτίριο, δημοτική υπηρεσία καθώς και στα καταστήματα της πόλης, υψώνεται «η Σημαία της Αδικίας και της Ασέβειας» προς την πόλη και τους πολίτες της.


Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου ξεκινάμε ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ στο Μουσείο – Πινακοθήκη, στην κεντρική πλατεία της πόλης.


Συμμετέχουμε και στηρίζουμε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών.


Ο Δήμος και οι φορείς της πόλης δεν συμμετέχουμε στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Στο χώρο των επισήμων θα υπάρχει μόνο το πανό της διαμαρτυρίας μας.


Στις φετινές Εορτές Εξόδου δεν θα προσκληθεί και δεν θα παραστεί πολιτειακός παράγων καθώς και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.


Αποστέλλεται επιστολή καταγγελίας της κυβέρνησης, προς όλες τις Πρεσβείες των ξένων κρατών που εκπροσωπούνται στις Εορτές Εξόδου.


Αποστέλλεται επιστολή καταγγελίας της κυβέρνησης, προς όλες τις πόλεις του παγκόσμιου δικτύου «ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», που θα φιλοξενήσουμε το προσεχή Οκτώβριο στην πόλη μας.


Καλούμε τους Αιτωλοακαρνάνες Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εφόσον το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» γίνει νόμος του κράτους με όσα αναφέρονται σε αυτό για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νομού μας και ειδικότερα για το ΤΕΙ Μεσολογγίου, να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση κηρύσσονται ανεπιθύμητοι στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Καλούμε κάθε πολίτη να στηρίξει ενεργά την απόφαση μας.
Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για την ύπαρξη του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ενάντια στο ΑΔΙΚΟ
Για το ΣΕΒΑΣΜΟ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου