Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΔΝΤ: Μοναδική περίπτωση η Κύπρος - ΙΙF: Πραγματική πιθανότητα η έξοδος από το ευρώ


Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκτίμησε ότι υπάρχει μια «πραγματική πιθανότητα» να βγει η Κύπρος από την Ευρωζώνη.

«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.

«Η Κύπρος υποφέρει απ' όλα τα κόστη που συνδέονται (...) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και την οικονομική «ύφεση» που αναγγέλλεται για τη χώρα.


«Η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση», η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα, δήλωσε ο Σατλ, εκτιμώντας πως μια έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη δεν θα είχε, σύμφωνα με τον ίδιο, «απαραιτήτως» επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.


Το IIF εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τις Τράπεζες της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (...) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες», ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ. «Αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες», πρόσθεσε.


ΔΝΤ: Μοναδική περίπτωση η Κύπρος, προχωράνε οι συζητήσεις για το μνημόνιο


Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν τα μέτρα της πρόσφατης απόφασης του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες.


Κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις δήλωσε ότι «δεν μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη».


Πρόσθεσε ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την «ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών» της συμφωνίας και αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απρίλη.


Στη συνέχεια, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για το χρηματικό ποσό της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία με τη Λευκωσία, όπως είπε, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος Απρίλη.


Σόιμπλε: Θα τους... περάσει


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε για τις αντιδράσεις των Κυπρίων πολιτών ότι «πάντα έτσι συμβαίνει όταν ένας πληθυσμός αγωνιά κι έχει προβλήματα». Ο λαός «αναζητά κάποιον να ξεσπάσει το θυμό του», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «αυτό θα περάσει», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό ραδιοσταθμό SWR2.


Αναστολή διαγραφής των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου


Το σενάριο, οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου να διατηρήσουν τους τίτλους τους, έστω και με τη μηδαμινή αξία που έχουν σήμερα, μελετά η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μετά το προσωρινό διάταγμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με το οποίο αναστέλλεται, μέχρι τις 5 Απρίλη, η απόφαση για τη διαγραφή των υφιστάμενων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, ύστερα από αίτημα της Αρχιεπισκοπής.


Η Κεντρική Τράπεζα φέρεται να ανέθεσε στον εξωτερικό νομικό της σύμβουλο, Αλέκο Ευαγγέλου, να μελετήσει το συγκεκριμένο σενάριο.


Σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα με τη συμμετοχή του νομικού συμβούλου και τεχνοκρατών. Η Κεντρική Τράπεζα θα απαντήσει κατά πόσον θα αποδώσει τους τίτλους στους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.


Υποβάθμιση ομολόγων των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής από τον Fitch


Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου από το Β+ στο Β, καθώς και τα ενυπόθηκα ομόλογα της Λαϊκής Τράπεζας, σημειώνοντας ότι η προοπτική τους διατηρείται «αρνητική».


Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η Λευκωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας.


«Ο Fitch θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.








Πηγή : wwww.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου