Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Iskra: ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΕΕ!

Η διαμόρφωση του Μνημονίου-προαπαιτούμενο για τη δανειακή σύμβαση- ολοκληρώθηκε χθες και "εορτάστηκε" με ανασχηματισμό. Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής υπέβαλε την παραίτησή του, που έγινε δεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος σχολίασε πως φανερώνει "πολιτική ευθιξία". Kαθήκοντα υπουργού Οικονομικών αναλαμβάνει ο μέχρι χθες υπουργός Εργασίας -και εξίσου "μνημονιακός"- Χάρης Γεωργιάδης. Επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας είναι από χθες η Ζέτα Αιμιλιανίδου.



Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης είπε: "Έστω με αυτή την καθυστέρηση, η κατάσταση πλέον ομαλοποιείται, σταθεροποιείται και δημιουργούνται οι συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας".

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου Τύπου και επιβεβαιώνοντας πλήρως τα περί"καλύβας του Χότζα", η κυβέρνηση, όχι απλώς "εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης αλλά πέτυχε "να μη γίνουν απολύσεις", "να μην κοπεί η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη", αλλά και "τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά τον σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο" και βέβαια "την επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, από το 2016 έως το 2018". Το ίδιο ισχύει και για τα περιθώρια για τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


* Περικοπές στους μισθούς της τάξης του 0,8% για τους χαμηλά αμειβόμενους στον δημόσιο τομέα, που φθάνει μέχρι το 2% για τους υψηλόμισθους.

* Προσωρινή εισφορά - ασφάλιστρο για 170.000 ασφαλισμένους της τάξης του 1,5% επί των μηνιαίων απολαβών, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ίδιο "όφελος" διασφαλίζεται, σε εθελοντική βάση, για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

* Τον περιορισμό στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων με 4.500 χιλιάδες απολύσεις για διευκολυνθεί η "εξομάλυνση" της δημόσιας υπηρεσίας μέσω αφυπηρετήσεων.

* Τη δυνατότητα διακανονισμού μεταξύ τραπεζών - πελατών για αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής των δανείων, με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι πολίτες. Η υποχρέωση διακανονισμού κατοχυρώνεται νομικά, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.

* Τη διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας, η οποία θα γίνεται στα δυόμισι χρόνια, με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.

* Την "ομαλή" εξυγίανση του Συνεργατικού Κινήματος και την αναδιάρθρωση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων.

* Σημειώνεται πως η περίοδος αποπληρωμής του δανείου, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι 22 χρόνια, με επιτόκιο 2,5%.

"ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ" ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ «απαιτεί όπως η κυβέρνηση αποστείλει προς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων το τελικό κείμενο του Μνημονίου Συναντίληψης, όπως αυτό συμφωνήθηκε με την τρόικα», ώστε "να είναι σε θέση να τοποθετηθούν και επί των επιμέρους πτυχών που έχουν συμπεριληφθεί ως καινούργια στοιχεία».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ξανά "ότι οι καταστροφικές συνέπειες της συμφωνίας Νίκου Αναστασιάδη - Eurogroup της 15ης Μαρτίου επιβάλλουν την αναζήτηση λύσεων εκτός μνημονιακού ζυγού, αφού η Κύπρος έχει εισέλθει σε βαθύ κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο, όσο παρέρχεται ο χρόνος, θα γίνεται ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο για τον κυπριακό λαό». Την ίδια ώρα στο ΑΚΕΛγίνονται συζητήσεις για την ενδεχόμενη απεμπλοκή της χώρας από την τρόικα και, αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, και από την Ευρωζώνη.

ΜΕΧΡΙ 9.000 ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Μετά και τη συμφωνία του Μνημονίου ήρθε χθες και το τρίτο διάταγμα για τις κινήσεις κεφαλαίωναπό το υπουργείο Οικονομικών. Επιτρέπονται πλέον οι πληρωμές μέσω επιταγών μέχρι του ποσού των9.000 ευρώ μηνιαίως ανά φυσικό πρόσωπο, ανά πιστωτικό ίδρυμα, προς λογαριασμούς που διατηρούνται σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές εμπορικές συναλλαγές, το νέο διάταγμα θα προνοεί πληρωμές προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι 25.000 ευρώ ημερησίως ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμούς. Στο προηγούμενο διάταγμα προνοούσε πληρωμές μέχρι 5.000 ευρώ.

Πληρωμή από 25.000 έως 200.000 θα υπόκειται στην έγκριση της ειδικής επιτροπής, όπως ίσχυε προηγουμένως, ενώ για πληρωμές πέραν των 200.000 ευρώ απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση της Επιτροπής.

Με το νέο διάταγμα μπορεί να γίνονται και πληρωμές εκτός της Δημοκρατίας με τα προηγούμενα όρια, δηλαδή μέχρι 5.000 ευρώ ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμό. Από 5.000 έως 200.000 ευρώ με την έγκριση της Επιτροπής και για πληρωμές πέραν των 200.000 ευρώ με προέγκριση της Επιτροπής.

Στο νέο διάταγμα δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πληρωμή διδάκτρων και εντός Κύπρου. Σε σχέση με τον τερματισμό κατάθεσης προθεσμίας το νέο διάταγμα προνοεί ότι μπορεί να τερματιστεί μια τέτοια κατάθεση, εφόσον το προϊόν χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μίας ή περισσότερων καταθέσεων προθεσμίας, συνολικού ποσού ίσου με τη χρονική κατάθεση και για χρονική περίοδο τουλάχιστον ίση με την αρχική περίοδο προθεσμίας της τερματισθείσας κατάθεσης.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Δεν έχει κοπάσει ακόμη ο θόρυβος από τα "χαριστικά δάνεια" και τις λίστες με τις εκροές χρημάτων από τις κυπριακές τράπεζες μια ανάσα πριν από την απόφαση του Eurogroup.

Το ΔΗΚΟ ζήτησε να "ριφθεί άπλετο φως στο όλο θέμα των τραπεζών" τονίζοντας πως "όλα και όλοι πρέπει να διερευνηθούν, καθώς και να απαντηθούν όλα τα γιατί και τα πώς".

Με επιστολή του προς τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ,Γιαννάκης Ομήρου, ζήτησε την κατάθεση το συντομότερο στη Βουλή του πορίσματος της Alvarez & Marsal, καθώς και του καταλόγου με τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απέσυραν καταθέσεις στο εξωτερικό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

«Ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να βοηθήσω τη συμφωνία της Κύπρου με την τρόικα για το Μνημόνιο, κάτι που έγινε κατορθωτό. Ο λόγος της παραίτησής μου είναι η διευκόλυνση του έργου της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία ορκίστηκε σήμερα» επισήμανε ο Μ. Σαρρής σε δηλώσεις του. Με δεδομένο πως χθες ξεκίνησε η έρευνα της επιτροπής, ανέφερε ο τέως υπουργός Οικονομικών, "η έρευνα της οποίας περιλαμβάνει και το χρονικό περιθώριο στο οποίο διετέλεσα πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, υποβάλλω παραίτηση προκειμένου να διευκολύνω το έργο της».


http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου