Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για τους πλειστηριασμούς


Προλιαίνεται το έδαφος για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να καθιστά πιο σαφείς από ποτέ τις προθέσεις της κυβέρνησης επί του θέματος, παρά το γεγονός πως διαβεβαίωσε αορίστως ότι θα υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια που θα καθοριστούν από το ΥΠΟΙΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργίαδης που έσπευδε να δηλώσει πως δεν υπάρχουν ταμπού για την κυβέρνηση. Έντονες οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύει να μην τολμήσουν να αγγίξουν «τις κατοικίες πετώντας οικογένειες στο δρόμο».
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, ο Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε πως πρώτος γνώμονας της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων είναι η προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και σε δεύτερη μοίρα έρχεται η ανάγκη της στεγαστικής πίστης και η αποφυγή κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.
Παρόλα αυτά υποστήριξε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο για όσους μπορούν να πληρώσουν. «Όποιος μπορεί να πληρώσει, θα το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι και για αυτή την περίπτωση θα καθοριστούν κριτήρια από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ την γενική ευθύνη για τους πλειστηριασμούς έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης,μιλώντας στο Mega. «Θα προστατεύσουμε αυτόν που δεν μπορεί να πληρώσει, εκείνον που η οικονομική του κατάσταση μετεβλήθη τα τρία χρόνια της χρεοκοπίας και κυρίως για της μικρής αξίας ακίνητα. Δεν μπορούμε να δίνουμε προστασία σε βίλες και σε ανθρώπους που έχουν χρήματα», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας βέβαια ότι δεν υπάρχουν ταμπού για την κυβέρνηση: «Δεν θα ψήφιζα άρση των πλειστηριασμών στις μικρές κατοικίες. Όμως δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι σε τίποτα. Το τίποτα δεν είναι πολιτική».


ΣΥΡΙΖΑ: «Μην το τολμήσετε»

«Η κυβέρνηση συνολικά και ο κ. Στουρνάρας ειδικότερα με την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, αφού έχουν αφαιμάξει την πλειοψηφία της κοινωνίας μέσα από τη μείωση μισθών και συντάξεων, χαράτσια και έκτακτους φόρους που γίνονται μόνιμοι και έχοντας στείλει εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία, είναι έτοιμοι να πάρουν και τα σπίτια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας την κυβέρνηση«να μην τολμήσει να αγγίξει τις κατοικίες πετώντας οικογένειες στο δρόμο. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια νέα 'σεισάχθεια' με την πρόταση που έχει από καιρό καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Εάν επιχειρήσει πράγματι να εφαρμόσει το σχέδιο των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση θα υποστεί πιθανά το “πολιτικό ατύχημα” που απευχόταν», σχολίασε, μάλιστα, ο Νίκος Βούτσης, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.

Κουβέλης: Το κράτος οφείλει την παράταση

«Το κράτος», υπογραμμίζει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, «οφείλει να παρατείνει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τουλάχιστον έως το 2015, και να προωθήσει ευνοϊκές ρυθμίσεις των "κόκκινων δανείων" ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες εξυπηρέτησής τους».

Ο κ. Κουβέλης σημειώνει ακόμη πως «είναι απαράδεκτο να βάλλεται το στοιχειώδες δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του, ειδικά όταν η ύφεση και η λιτότητα εξαφάνισαν το εισόδημά του».

ΚΚΕ: Κοροϊδία προς τον λαό

«Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία αλλά θα προστατευτούν δήθεν οι φτωχοί και αδύναμοι αποτελεί κοροϊδία και παγίδα προκειμένου να μην εκφραστεί μαζική λαϊκή αντίδραση», σχολιάζει ο Περισσός καλώντας σε μαζικές δράσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

ΑΝ.ΕΛ: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

«Μετά τη λεηλασία μισθών και συντάξεων οι τοποτηρητές του μνημονίου μεθοδεύουν πλέον το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, προκειμένου οι τράπεζες που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων να βγάλουν στο σφυρί, αντί πινακίου φακής, χιλιάδες σπίτια του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο», σχολιάζει από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Χ.Α: Κλοπή της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων

«Η κλοπή της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων από την κυβέρνηση και τους τοκογλύφους τραπεζίτες με εντολή των ξένων πιστωτών είναι ένα έγκλημα που δεν θα μείνει ατιμώρητο», προειδοποίησε στο μεταξύ η Χρυσή Αυγή, απαιτώντας «να πληρώσουν άμεσα οι τράπεζες για τεράστια κεφάλαια που έλαβαν μέσω των μνημονίων και να πάψει η εξαθλίωση του ελληνικού λαού».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου