Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Να σώσουμε την Πρωτοβάθμια Υγεία από τη διάλυση: Χαρίζουν την υγεία στους ιδιώτες

Σπύρος Αντωνίου, Θάνος Λυκουργιάς

Η  πιο βάρ­βα­ρη ως τώρα επί­θε­ση στην υγεία, που αφορά εκα­τομ­μύ­ρια αν­θρώ­πους σε όλη τη χώρα, πραγ­μα­το­ποιεί­ται με το νο­μο­σχέ­διο που κα­τέ­θε­σε η κυ­βέρ­νη­ση στη βουλή την Πα­ρα­σκευή 24 Γε­νά­ρη και ήδη συ­ζη­τιέ­ται στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή.

Το νο­μο­σχέ­διο όμως δεν δια­λύ­ει μόνο την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, κλεί­νο­ντας τα πε­ρισ­σό­τε­ρα πο­λυ­ϊ­α­τρεία του ΕΟ­ΠΥΥ-ΙΚΑ, αλλά οδη­γεί και σε δια­θε­σι­μό­τη­τα-κι­νη­τι­κό­τη­τα και τε­λι­κά στην από­λυ­ση 8.500 ερ­γα­ζό­με­νους, για να υπη­ρε­τη­θεί ο στό­χος Μη­τσο­τά­κη-τρόι­κας για 12.500 δια­θε­σι­μό­τη­τες.

Απο­κλει­σμός

Στην ουσία, με το σχέ­διο Αδ. Γε­ωρ­γιά­δη για το ΠΕΔΥ (Πρω­το­βάθ­μιο Εθνι­κό Δί­κτυο Υγεί­ας), γί­νε­ται ακόμα πιο δύ­σκο­λη η πρό­σβα­ση στη δη­μό­σια υγεία για κάθε ερ­γα­ζό­με­νο, άνερ­γο και ηλι­κιω­μέ­νο. Οι χα­μη­λό­μι­σθοι και η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των συ­ντα­ξιού­χων, με τη με­τα­τρο­πή του ΕΟΠΥΥ μόνο σε αγο­ρα­στή και όχι πά­ρο­χο υπη­ρε­σιών υγεί­ας, οδη­γού­νται στις ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές και τα ιδιω­τι­κά δια­γνω­στι­κά κέ­ντρα, που ση­μαί­νει ότι θα πρέ­πει να βά­λουν βαθιά το χέρι –στην άδεια τσέπη τους– για να έχουν πρό­σβα­ση σε υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας. Αυτή τη στιγ­μή πάνω από 3.000.000 άνερ­γοι και ανα­σφά­λι­στοι είναι απο­κλει­σμέ­νοι από το δη­μό­σιο σύ­στη­μα υγεί­ας.

Οι κυ­βερ­νη­τι­κές δια­βε­βαιώ­σεις ότι η με­τά­βα­ση στο νέο κα­θε­στώς δεν ση­μά­νει καμία κα­θυ­στέ­ρη­ση, είναι το λι­γό­τε­ρο γε­λοί­ες και κυ­νι­κές. Η κυ­βέρ­νη­ση κλεί­νει τις μο­νά­δες του ΙΚΑ-ΕΟ­ΠΥΥ (για απροσ­διό­ρι­στο χρο­νι­κό διά­στη­μα) και ο ένας μήνας είναι ανε­δα­φι­κή εκτί­μη­ση, καθώς οι διοι­κη­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες που απαι­τού­νται για την υπα­γω­γή των μο­νά­δων στο νέο σύ­στη­μα είναι εξαι­ρε­τι­κά χρο­νο­βό­ρες, με ανυ­πο­λό­γι­στες συ­νέ­πειες για την υγεία των λαϊ­κών στρω­μά­των.

Ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις

Η υπερ­φόρ­τω­ση των νο­σο­κο­μεί­ων για του­λά­χι­στον 8 μήνες, όσο υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα διαρ­κέ­σει η δια­δι­κα­σία υπα­γω­γής των μο­νά­δων του πρώην ΕΟΠΥΥ στις ΥΠΕ (Υγειο­νο­μι­κές Πε­ρι­φέ­ρειες) και η απορ­ρό­φη­ση του προ­σω­πι­κού που θα κρι­θεί «κα­τάλ­λη­λο» και δεν θα απο­λυ­θεί, είναι ανα­πό­φευ­κτο απο­τέ­λε­σμα της αντι­κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας.

Συγ­χρό­νως, υπο­νο­μεύ­ε­ται ο δη­μό­σιος χα­ρα­κτή­ρας της ΠΦΥ, κα­θι­στώ­ντας την υγεία προ­νο­μια­κό χώρο δρα­στη­ριο­ποί­η­σης του με­γά­λου κε­φα­λαί­ου, με­τα­κυ­λώ­ντας το κό­στος στους ασφα­λι­σμέ­νους. Ο ΕΟΠΥΥ, ως απο­κλει­στι­κός αγο­ρα­στής, ση­μαί­νει ότι έχει εξα­σφα­λι­σμέ­να τα πα­κέ­τα πα­ρο­χών από τα με­γά­λα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα –δια­γνω­στι­κά κέ­ντρα, κέ­ντρα φυ­σιο­θε­ρα­πεί­ας, ιδιω­τι­κές κλι­νι­κές– καθώς αυτές οι πα­ρο­χές θα είναι φτη­νό­τε­ρες, κυ­ρί­ως λόγω χα­μη­λού ερ­γα­τι­κού κό­στους και πε­νι­χρών μι­σθών στον ιδιω­τι­κό τομέα, και άρα θα προ­κρί­νο­νται ως πιο κα­τάλ­λη­λες.

Είναι τέ­τοιος ο πόθος της κυ­βέρ­νη­σης να τα δώσει όλα στους ιδιώ­τες, που επι­τρέ­πει με το νο­μο­σχέ­διο την επα­να­λει­τουρ­γία ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών που είχαν κλεί­σει από το 1991, δύο δε­κα­ε­τί­ες πριν δη­λα­δή, λόγω ακα­ταλ­λη­λό­τη­τας των κτι­ρί­ων όπου στε­γά­ζο­νταν. Επί­σης, δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα ακόμα και στα spa(!) να θε­ω­ρού­νται Μο­νά­δες Πρω­το­βάθ­μιας Υγεί­ας. Αν σε όλα αυτά προ­στε­θούν τα απα­νω­τά χα­ρά­τσια στα φάρ­μα­κα και τις επι­σκέ­ψεις σε νο­σο­κο­μεία και ια­τρεία και τα επι­πλέ­ον κλει­σί­μα­τα νο­σο­κο­μεί­ων που δρο­μο­λο­γού­νται, η κα­τά­στα­ση γί­νε­ται εφιαλ­τι­κή.

Η αρι­στε­ρή πρό­τα­ση

Η δη­μιουρ­γία ενός ενιαί­ου συ­στή­μα­τος δη­μό­σιας πρω­το­βάθ­μιας υγεί­ας, το οποίο θα εξυ­πη­ρε­τεί ισό­τι­μα όλη την κοι­νω­νία και όχι τα με­γά­λα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, θα είναι μια από τις άμε­σες προ­τε­ραιό­τη­τες της κυ­βέρ­νη­σης της Αρι­στε­ράς. Με ανα­γκαία πρό­σλη­ψη ια­τρι­κού προ­σω­πι­κού και με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δο για τους ήδη υπη­ρε­τού­ντες για­τρούς, προ­κει­μέ­νου να εντα­χθούν στο νέο σύ­στη­μα ή να προ­τι­μή­σουν το ιδιω­τι­κό τους ια­τρείο. Με γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, που θα εξα­σφα­λί­ζει την πλήρη και δω­ρε­άν πρό­σβα­ση σε όσους ζουν και ερ­γά­ζο­νται στη χώρα, ανε­ξάρ­τη­τα αν είναι ασφα­λι­σμέ­νοι ή όχι.

Η ορ­γά­νω­ση της αντί­στα­σης και η Αρι­στε­ρά

Το σύν­θη­μα «Να τους ανα­τρέ­ψου­με πριν μας πε­θά­νουν», που επέ­λε­ξε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για τις ανα­κοι­νώ­σεις και την αφίσα της Α’ Αθή­νας για την υγεία, εκ­φρά­ζει από­λυ­τα το τι δια­κυ­βεύ­ε­ται, αλλά και τα κα­θή­κο­ντα που μπαί­νουν για την κοι­νω­νία και την Αρι­στε­ρά.

Η επί­θε­ση της κυ­βέρ­νη­σης στη δη­μό­σια υγεία δεν αφή­νει πε­ρι­θώ­ρια για αυ­τα­πά­τες. Η διά­λυ­ση και ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας (ΠΦΥ), το 1 ευρώ ανά συ­ντα­γή και η συ­νο­λι­κή κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στα δη­μό­σια νο­σο­κο­μεία θα κο­στί­ζει –ξε­κά­θα­ρα πλέον– με αν­θρώ­πι­νες ζωές και με σαφή μεί­ω­ση του προσ­δό­κι­μου ζωής, κάτι που συ­νέ­βη σε όλες τις χώρες που πήγε το ΔΝΤ. Δεν υπάρ­χει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο εφη­συ­χα­σμού. Πρέ­πει να δώ­σου­με τη μάχη εδώ και τώρα!

Με βάση τα πα­ρα­πά­νω, η εδώ και δύο μήνες απερ­γία των για­τρών του ΕΟΠΥΥ και οι λίγες, αλλά ση­μα­ντι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις που υπάρ­χουν σε νο­σο­κο­μεία (π.χ. εκ­δί­ω­ξη Άδωνι από το νο­σο­κο­μείο Αγία Όλγα, προει­δο­ποι­η­τι­κή 48ωρη απερ­γία στα τα­μεία του Νο­σο­κο­μεί­ου Γεν­νη­μα­τάς σε πε­ρί­πτω­ση που εφαρ­μο­ζό­ταν το 25ευ­ρω) δεί­χνουν τις δυ­να­τό­τη­τες που υπάρ­χουν για να ορ­γα­νω­θεί η αντί­στα­ση.

Οι με­γά­λες δια­δη­λώ­σεις στο τέλος Νο­έμ­βρη απέ­δει­ξαν ότι με τις κα­τάλ­λη­λες προ­ϋ­πο­θέ­σεις υπάρ­χει δυ­να­μι­κό στους υγειο­νο­μι­κούς που θέλει και μπο­ρεί να κι­νη­το­ποι­η­θεί. Η προ­α­να­φερ­θεί­σα από­συρ­ση του 25ευ­ρω δεί­χνει ότι η κυ­βέρ­νη­ση μπο­ρεί να ανα­γκα­στεί να πάρει πίσω ψη­φι­σμέ­νο μνη­μο­νια­κό μέτρο, όταν αντι­λη­φθεί ότι θα δη­μιουρ­γη­θεί ανα­τα­ρα­χή.

Χρειά­ζε­ται όμως άμεσα να γί­νουν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρα. Χρειά­ζε­ται να ορ­γα­νω­θεί η σύν­δε­ση των υγειο­νο­μι­κών με τους υπό­λοι­πους κλά­δους που πλήτ­το­νται και συ­νο­λι­κά με την κοι­νω­νία. Και σε αυτή τη δια­δι­κα­σία είναι κομ­βι­κός ο ρόλος της Αρι­στε­ράς στο να λει­τουρ­γή­σει ως συν­δε­τι­κός κρί­κος, αλλά και ως δύ­να­μη πο­λι­τι­κής υπο­στή­ρι­ξης σε όσους δί­νουν τη μάχη στους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους.

Σε πρώτη φάση οι δυ­νά­μεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχουν αντα­πο­κρι­θεί κα­λύ­τε­ρα από άλλες φορές, κυ­ρί­ως στην προ­σπά­θεια να υπο­στη­ρι­χθεί η απερ­γία των για­τρών του ΕΟΠΥΥ. Κυ­κλο­φό­ρη­σαν άμεσα προ­κη­ρύ­ξεις και αφίσα και υπήρ­ξε σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις πα­ρου­σία στις συ­γκε­ντρώ­σεις στα κατά τό­πους κα­τα­στή­μα­τα, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πε­ριο­δεί­ες στους χώ­ρους του ΕΟΠΥΥ με βου­λευ­τές και με συν­δι­κα­λι­στές άλλων κλά­δων (π.χ. διοι­κη­τι­κοί των ΑΕΙ) και εκ­δη­λώ­σεις ενη­μέ­ρω­σης για την απερ­γία.

Επί­σης έγινε και το αντί­στρο­φο. Δυ­νά­μεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ με απερ­γούς για­τρούς επι­σκέ­φτη­καν νο­σο­κο­μεία, επί­σης άλ­λους ερ­γα­σια­κούς χώ­ρους, αλλά και λαϊ­κές αγο­ρές για την απευ­θεί­ας επαφή με τον κόσμο, που στην συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του στη­ρί­ζει ξε­κά­θα­ρα τους απερ­γούς.

Το κα­θο­ρι­στι­κό όμως θα είναι η συ­νέ­χεια της συ­γκρό­τη­σης λαϊ­κών επι­τρο­πών αγώνα, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την προ­σπά­θεια που ξε­κί­νη­σε το Σε­πτέμ­βρη με την απερ­γία των εκ­παι­δευ­τι­κών.

Σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σύ­σκε­ψη στο 7ο Δια­μέ­ρι­σμα της Αθή­νας, όπου απο­φα­σί­στη­κε οι διά­φο­ροι το­πι­κοί φο­ρείς και σω­μα­τεία να αλ­λη­λο­ϋ­πο­στη­ρί­ζουν κι­νη­το­ποι­ή­σεις που μέχρι τώρα διορ­γα­νώ­νο­νταν απο­κομ­μέ­να. Απο­φα­σί­στη­κε επί­σης η διορ­γά­νω­ση στο τέλος Φλε­βά­ρη κι­νη­το­ποί­η­σης σε τα­μείο νο­σο­κο­μεί­ου της πε­ριο­χής για την κά­λυ­ψη ανα­σφά­λι­στων πο­λι­τών.

Επί­σης, οι συ­γκε­ντρώ­σεις που πραγ­μα­το­ποιούν στις 30/1 τα Κοι­νω­νι­κά Ια­τρεία και Φαρ­μα­κεία έξω από τα αντι­καρ­κι­νι­κά νο­σο­κο­μεία Με­τα­ξά και Άγιος Σάβ­βας είναι ένα ση­μα­ντι­κό βήμα για τη σύν­δε­ση των δομών αλ­λη­λεγ­γύ­ης με τους ερ­γα­ζό­με­νους στα νο­σο­κο­μεία.

Αυτά τα πα­ρα­δείγ­μα­τα θα πρέ­πει να στη­ρι­χθούν και να λει­τουρ­γή­σουν σαν οδη­γός για τη συ­γκρό­τη­ση κοι­νού με­τώ­που αντί­στα­σης στη συ­νε­χι­ζό­με­νη κυ­βερ­νη­τι­κή επί­θε­ση. - See more at: 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου