Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ρ. Σβίγκου: Οι ευρωεκλογές να γίνουν η αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Β. Στολάκη

«Αυτές οι ευρωεκλογές θα πρέπει να γίνουν η αρχή του τέλους της αλαζονικής και αντιλαϊκής κυβέρνησης Μητσοτάκη» τόνισε η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στη «Μακεδονία της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Στολάκη. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει «μόνο με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του κόμματος που μπορεί και θέλει να αγωνιστεί, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για κοινωνική δικαιοσύνη, δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία και υγεία για όλους και όλες, για μια κοινωνικά δίκαιη και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη».

Αναφορικά με τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, απαιτούν πανευρωπαϊκές απαντήσεις» κι ότι αυτές, «είναι πολύ σημαντικό, τον Ιούνιο, να έχουν προοδευτικό πρόσημο, και να μην επικρατήσουν ούτε οι νεοφιλελεύθερες, ούτε οι ακροδεξιές φωνές».

Σε ερώτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη, και τη στάση της ΝΔ, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πέσει φως στο μέγιστο έγκλημα των Τεμπών» και για αυτό «από την πρώτη στιγμή, προσπαθούν να συγκαλύψουν το έγκλημα, να καλύψουν τις ευθύνες τους, να τα ρίξουν όλα σε ένα ανθρώπινο λάθος, κι αυτό κάνουν και τώρα, με το πόρισμά τους». Όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν θα τα καταφέρουν, γιατί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτε ο ελληνικός λαός θα τους αφήσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, μέχρι να αποδοθούν ευθύνες σε κάθε υπαίτιο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται».

Σχετικά με την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά το συνέδριο, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και προτάσεις, όπως «η παρουσίαση των προτάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολογική μεταρρύθμιση, το σχέδιο του κόμματος για μια άλλη Ευρώπη, τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια». Και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά μπροστά, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και αποφασιστικότητα, προτείνοντας λύσεις και δίνοντας καθημερινά αγώνες για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης».

Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά και πηγαίνει μπροστά, ανανεωμένος, με πνεύμα διαρκούς αυτοκριτικής, αλλά και κρατώντας τις μεγάλες παρακαταθήκες των αγώνων για μια καλύτερη κοινωνία». Τόνισε ότι «οι αριστεροί προοδευτικοί άνθρωποι περιμένουν πολλά ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να τους διαψεύσουμε». Και συμπλήρωσε ότι «αυτή την αγωνία εξέφρασε και ο ιστορικός μας ηγέτης, ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας, καταθέτοντας τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του, με την παρρησία που τον διακρίνει».

Τέλος, σε ερώτηση για τις ανυπόστατες κατηγορίες της ΝΔ εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης καλύτερα να μη μιλάει ούτε για ζητήματα διαφάνειας, ούτε για ζητήματα τήρησης των νόμων», υπογραμμίζοντας ότι «έχουν δοθεί καθαρές απαντήσεις, από την πρώτη στιγμή». Αναφερόμενη στον νόμο του 2016, σχολίασε ότι «ψηφίστηκε για να μην υπάρχουν σκιές στην πολιτική ζωή της χώρας μας». Και συμπλήρωσε ότι «μετά τη θέσπιση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τους ομογενείς, θα μπορούσε να υπάρξει μια νομοθετική πρόβλεψη, αφού εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την υπόνοια «μαύρου» χρήματος, αλλά με μια πραγματικότητα που αφορά μια καθ’ όλα νόμιμη δραστηριότητα».



Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Κυρία Σβίγκου, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης έδωσε πρόσφατα το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις εκλογές και ποιο το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Οι δημοσκοπήσεις άλλοτε σας θέλουν στη δεύτερη κι άλλοτε στην τρίτη θέση.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ευρώπη είναι ένα καθοριστικό πεδίο αγώνα, για ένα μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, με περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα. Γιατί τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως η κλιματική και η οικονομική κρίση, η αποδιάρθρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, απαιτούν πανευρωπαϊκές και διεθνείς απαντήσεις. Και τον επόμενο Ιούνιο, είναι πολύ σημαντικό αυτές οι απαντήσεις να έχουν προοδευτικό πρόσημο, και να μην επικρατήσουν ούτε οι νεοφιλελεύθερες, ούτε οι ακροδεξιές φωνές.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτές οι ευρωεκλογές θα πρέπει να γίνουν η αρχή του τέλους της αλαζονικής και αντιλαϊκής κυβέρνησης Μητσοτάκη. Που παραβιάζει καθημερινά το κράτος Δικαίου, ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα. Που απαξιώνει και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ, στερώντας ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, όπως η πρόσβαση όλων στην περίθαλψη. Το ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της ΝΔ, δεν μπορεί να δοθεί, ούτε με την αποχή, ούτε με την ψήφο σε δήθεν αντισυστημικά, ακροδεξιά και οπισθοδρομικά κόμματα. Αλλά μόνο με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον κορμό της προοδευτικής παράταξης. Του κόμματος που μπορεί και θέλει να αγωνιστεί, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, για κοινωνική δικαιοσύνη, δημόσια, δωρεάν και ποιοτική παιδεία και υγεία για όλους και όλες, για μια κοινωνικά δίκαιη και οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη. Κι όχι για να παίζει απλώς έναν συμπληρωματικό ρόλο στη ΝΔ του Μητσοτάκη, συμφωνώντας στα βασικά και διαφωνώντας σε κάποια επιμέρους. Γιατί η δική μας έγνοια είναι πώς θα ηττηθεί η ΝΔ και οι πολιτικές του κ. Μητσοτάκη, και όχι οι μικροκομματικοί διαγκωνισμοί και τα μικροπολιτικά οφέλη.

Το ψηφοδέλτιό σας ενόψει ευρωεκλογών θα προκύψει από προκριματικές εκλογές μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Διαδικασία πρωτόγνωρη. Πότε θα γίνουν αυτές οι προκριματικές εκλογές και με ποιον τρόπο; Ενδιαφέρον μέσω του iSYRIZA υπήρξε και ποια χαρακτηριστικά θα έχουν οι υποψήφιοί σας;

Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέλει ενεργά μέλη, που να έχουν λόγο και δύναμη. Για αυτό και θα κάνουμε προκριματικές εκλογές για τις υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο, στα μέσα Απριλίου. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα ανακοινωθούν σύντομα. Όπως γνωρίζετε, η κατάθεση των υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Έχουμε πολλές και εκλεκτές υποψηφιότητες, από όλες τις πτυχές της κοινωνίας. Από τον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, μέχρι το πεδίο των κινημάτων, του συνδικαλισμού, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Άνδρες και γυναίκες που εκφράζουν τη διαθεσιμότητά τους, και συστρατεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μεγάλη μάχη για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή, σε προοδευτική κατεύθυνση, που έχει ανάγκη η χώρα μας και η Ευρώπη.

Καταγγέλλετε την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Η εξεταστική ολοκληρώθηκε και υπερψηφίστηκε το πόρισμα της ΝΔ. Ποιες είναι οι βασικές διαφωνίες σας και τι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και στο εξής;

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πέσει φως στο μέγιστο έγκλημα των Τεμπών. Από την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα, προσπαθούν να συγκαλύψουν το έγκλημα, να καλύψουν τις ευθύνες τους, να τα ρίξουν όλα σε ένα ανθρώπινο λάθος. Αυτό έκαναν στην Εξεταστική, που αρνήθηκαν να καλέσουν ουσιώδεις μάρτυρες. Αυτό κάνουν και τώρα, και με το πόρισμά τους. Δεν θα τα καταφέρουν. Δεν θα τους αφήσουμε. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ούτε ο ελληνικός λαός. Πλανώνται αν νομίζουν ότι οι 57 νεκροί των Τεμπών θα ξεχαστούν. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαιοσύνη, μέχρι να αποδοθούν ευθύνες σε κάθε υπαίτιο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται. Καταθέσαμε το Πόρισμά μας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να συμπεριληφθεί στη δικογραφία του εφέτη ανακριτή. Θα ζητήσουμε την άρση της ασυλίας του κ. Καραμανλή. Έχουν εντοπιστεί ευθύνες, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον Χ. Τριαντόπουλο, για το ύποπτο μπάζωμα της περιοχής. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει, και θα δώσουμε μάχη για να λάμψει.

Στο πρόσφατο συνέδριό σας οι εσωκομματικοί τόνοι ανέβηκαν εκ νέου. Σήμερα, μετά και τις αλλαγές που έγιναν σε πρόσωπα ποια είναι η εικόνα στο κόμμα; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος;

Έχουμε αφήσει πίσω μας την εσωστρέφεια. Προχωράμε με γοργά βήματα στην ανασυγκρότηση του κόμματος, ώστε να είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι για όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Στο συνέδριο, ανανεώσαμε τη στρατηγική και τις θέσεις μας. Πριν από λίγες μέρες παρουσιάσαμε τις συγκεκριμένες, κοστολογημένες και κοινωνικά δίκαιες θέσεις μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αλλά και το σχέδιό μας, για μια άλλη Ευρώπη. Οργανώσαμε ήδη δύο περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Με λίγα λόγια, προχωράμε με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και αποφασιστικότητα. Προτείνοντας λύσεις και δίνοντας καθημερινά αγώνες για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, στο πλάι του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.

Ποια θέλετε να είναι εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής όπως λέει κι ο κ. Κασσελάκης και ποιες οι διαφορές του από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ; Άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα άλλος επί Κασσελάκη και πως σχολιάζετε τις τελευταίες παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού που συζητήθηκαν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά και πηγαίνει μπροστά. Με τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά, ανανεωμένος, με πνεύμα διαρκούς αυτοκριτικής για τα όποια λάθη κάναμε σε πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά και κρατώντας τις μεγάλες παρακαταθήκες των αγώνων για μια καλύτερη κοινωνία. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, απέναντι στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών. Για να πρωταγωνιστήσουμε και πάλι, ανανεωμένοι, και να ξαναγίνουμε κυβερνώσα δύναμη. Γιατί ο κόσμος, οι αριστεροί προοδευτικοί άνθρωποι περιμένουν πολλά ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να τους διαψεύσουμε. Αυτή την αγωνία εξέφρασε και ο ιστορικός μας ηγέτης, ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας, καταθέτοντας τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του, με την παρρησία που τον διακρίνει.

Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε: «έφτιαξαν το 2016 έναν νόμο εναντίον του Μητσοτάκη, αλλά τελικά αυτός στρίμωξε τον Κασσελάκη» αναφερόμενος στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τι απαντάτε;

Καλύτερα να μη μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, ούτε για ζητήματα διαφάνειας, ούτε για ζητήματα τήρησης των νόμων. Είναι ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και της παραβίασης του κράτους Δικαίου. Το ξέρουν οι πολίτες, το γνωρίζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουν δοθεί καθαρές απαντήσεις, από την πρώτη στιγμή και φυσικά θα υπάρξει πλήρης σεβασμός στη νομοθεσία. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2016, για να μην υπάρχουν «σκιές» στην πολιτική ζωή της χώρας μας. ’Έκτοτε βέβαια, θεσπίστηκε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τους ομογενείς. Οπότε θα μπορούσε να υπάρξει μια νομοθετική πρόβλεψη για τους Έλληνες που κατοικούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό, αφού εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την υπόνοια «μαύρου» χρήματος, αλλά με μια πραγματικότητα που αφορά μια καθ’ όλα νόμιμη δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου