Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ομπάμα: Γυρίστε στα σύνορα του '67


Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στη σημερινή ομιλία του, ότι τα σύνορα του Ισραήλ και ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να βασίζονται στα σύνορα του 1967, και ότι η ανεξάρτητη Παλαιστίνη θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη.



"Τα σύνορα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα πρέπει να βασίζονται στις γραμμές του 1967 με ανταλλαγές για τις οποίες οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι σύμφωνες, ώστε να εγκαθιδρυθούν ασφαλή σύνορα και αναγνωρισμένα και από τα δύο κράτη", τόνισε ο κ. Ομπάμα.

"Η πλήρης και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων θα πρέπει να συνάδει με την ιδέα της υπευθυνότητας της παλαιστινιακής ασφάλειας σε ένα κράτος κυρίαρχο και αποστρατικοποιημένο", επισήμανε ο κ. Ομπάμα.
"Πρέπει να συμφωνήσουν ως προς τη διάρκεια της μεταβατικής αυτής περιόδου, ενώ η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών ασφαλείας θα πρέπει να καταδειχτεί σαφώς", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ακόμα, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της Αιγύπτου και της Τυνησίας, και ότι οι δύο αυτές χώρες πρέπει να χρησιμεύσουν ως μοντέλο για όλη την περιοχή που περνά τώρα μια σημαντική αλλαγή.

"Τα γεγονότα των περασμένων έξι μηνών δείχνουν ότι οι στρατηγικές της καταπίεσης και της διαίρεσης δεν βοηθούν κανέναν", τόνισε ο κ. Ομπάμα.
Στην σημαντική σημερινή ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην αμερικανική εξωτερική πολιτική για την Μέση Ανατολή θέλοντας να δείξει την αμερικανική υποστήριξη στις ταχείες αλλαγές που συντελούνται εκεί μέσω των λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν οδηγήσει στην έξοδο από την εξουσία τους προέδρους Τυνησίας και Αιγύπτου.

Οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να ξεπεράσουν δεκαετίες μη εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.
"Μια αποτυχία μας στην αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάσταση μεταξύ των ΗΠΑ και των μουσουλμανικών κρατών", επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

Αρνητική η απάντηση του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε απόψε κάθε πιθανότητα "αναδίπλωσης" στα "ανυπεράσπιστα" σύνορα του 1967, απαντώντας στην έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα βασίζεται στα σύνορα αυτά.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Νετανιάχου τόνισε ότι "η βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να επέλθει σε βάρος της ύπαρξης του Ισραήλ".
"Για αυτό ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένει να ακούσει από τον πρόεδρο Ομπάμα να επαναβεβαιώνει τις δεσμεύεις που έκαναν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ το 2004", προστίθεται στο κείμενο, που παραπέμπει σε μια παλαιότερη επιστολή από την Ουάσινγκτον στην οποία οι ΗΠΑ άφηναν να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να διατηρήσει τους μεγάλους οικισμούς του στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.
Ο Νετανιάχου τόνισε τέλος ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και της Ιορδανίας και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους είναι "απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου