Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Επικαιρότητα

Όλα τα σενάρια για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, που κορυφώνονται εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και της κρίσιμης συνάντησης της Τετάρτης στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (πλατεία Καραϊσκάκη) στις 11 το πρωί και στη συνέχεια πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, με αίτημα την απόσυρση της προωθούμενης νομοθετικής ρύθμισης για το 40ωρο στο Δημόσιο. Οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί θα υπολειτουργούν μέχρι την Τετάρτη.

Απάντηση στα αλλεπάλληλα κρούσματα παραφωνίας υπουργών, που δεν έχουν βρει ακόμη κοινή γραμμή πλεύσης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναζητά ο πρωθυπουργός. Κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο στο θέμα της κυβερνητικής αρρυθμίας, όσο και στο καυτό ζήτημα του χρέους. Νωρίτερα, ο Γ.Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Δημιουργικές χαρακτήρισε τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής, Παντελής Οικονόμου, τονίζοντας πως αυτές γίνονται για να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος πλεύσης της χώρας μας. «Δεν μπορούμε να αντέξουμε και δεν έχουμε λόγο να αντέξουμε νέα βάρη» είπε στον Βήμα 99,5, τονίζοντας ότι «θα βγούμε στις αγορές, όποτε είμαστε έτοιμοι».

Εσπευσμένα στην Αθήνα από το Αγρίνιο μεταφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή για τον εορτασμό της γιορτής του Αγίου Χριστοφόρου υπέστη διπλό κάταγμα στο πόδι.

Κόσμος
Στο βομβαρδισμό διαφόρων στόχων στο κέντρο της Τρίπολης, κοντά στο κτηριακό συγκρότημα που χρησιμοποιεί ο Μουαμάρ Καντάφι, προχώρησαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Εξαιτίας του βομβαρδισμού καταστράφηκε ολοσχερώς το κτήριο της Ύπατης Αρμοστείας για Παιδιά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερα παιδιά να τραυματιστούν, δύο εξ αυτών πολύ σοβαρά. «Ξενάγηση» των δημοσιογράφων στα ερείπια κτηρίων από αξιωματούχους του καθεστώτος.

Ιστορικές αλλαγές για τους Κουβανούς θα σημαίνουν οι μεταρρυθμίσεις του Ραούλ Κάστρο στο σύστημα της κομμουνιστικής χώρας, όπως η άρση πολλών περιορισμών για ταξίδια στο εξωτερικό. Οι αδρές γραμμές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες ή πληροφορίες για το πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται. Εκτός από άνοιγμα σε πιο ιδιωτικές μορφές οικονομικής δραστηριότητας, μέρος του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί, προβλέπεται και σταδιακή κατάργηση του μετατρέψιμου κουβανικού πέσο.

Απαγόρευση πώλησης όπλων στη Σύρια επέβαλε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην βίαιη και αιματηρότατη καταστολή των διαδηλωτών από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Λίγες ημέρες νωρίτερα η ΕΕ είχε προχωρήσει και σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Η Ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο σήμερα, 9 Μαΐου. Η 9η Μαΐου δεν ορίστηκε τυχαία. Είναι η ημέρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν διακήρυξε το 1950 τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) και σηματοδότησε την απαρχή της μεγαλύτερης περιόδου ειρήνης που γνώρισε ποτέ η ευρωπαϊκή ήπειρος και την έναρξη ενός νέου είδους συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης. Της συνεργασίας που έγινε το θεμέλιο για την οικοδόμηση της σημερινής Ένωσης.

Στη διάψευση του δημοσιεύματος του Guardian ότι ένα από τα πολεμικά σκάφη του ΝΑΤΟ που εμπλέκονται στην επιχείρηση κατά της Λιβύης εγκατέλειψε στη τύχη τους 61 μετανάστες στα ανοικτά της χώρας, έπειτα από την αποτυχία να διασώσουν το σκάφος, τους προχώρησε η Συμμαχία αλλά και η Γαλλία.

Οικονομία
Στο δημοσίευμα των Financial Times που τιτλοφορείται «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα» τονίζεται πως η ανανέωση του πακέτου διάσωσης 110 δισ. ευρώ των Αθηνών που προτάθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την απόδοσή του πρώτου πακέτου διάσωσης, καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έθεσε η τρόικα.

Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, σήμερα, Τρίτη, με στόχο την άντληση κεφαλαίων έως 2 δσ. ευρώ. Στην τελευταία δημοπρασία εξάμηνων γραμματίων, στις 12 Απριλίου, το επιτόκιο είχε σημειώσει μικρή αύξηση στο 4,80% από 4,75% τον Φεβρουάριο.

Οι περικοπές από την 1/1/2012 στις επικουρικές συντάξεις, σε όσα Ταµεία είναι ελλειµµατικά, θα αφορούν και όσους ήδη παίρνουν συντάξεις, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς

Αθλητισμός

Θεωρητικά πήγε στο Λονδίνο για ένα «δυνατό» ματς, κόντρα σε έναν αξιόμαχο αντίπαλο. Τελικά, η Λίβερπουλ έκανε πάρτι στην έδρα της Φούλαμ, την οποία νίκησε με 5-2 στο «Κρέιβεν Κότατζ», με τον Μάξι Ροντρίγκες να πετυχαίνει χατ-τρικ.

Ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο έκανε για μία ακόμη φορά το καθήκον του, αλλά η Γιουβέντους δεν μπόρεσε να επικρατήσει της Κιέβο. Οι δύο ομάδες ανεδείχθησαν ισόπαλες 2-2 στο Τορίνο για την 36η αγωνιστική της Serie A και η Γηραιά Κυρία απέχει τρεις βαθμούς από τις ευρωπαϊκές θέσεις, ενώ υπολείπονται ακόμη δύο αγωνιστικές για το τέλος του πρωταθλήματος.

Ο Αδαμάντιος Πολέμης ήταν ο μοναδικός μέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κάλυψε το ποσοστό που αντιστοιχεί στο μερίδιο του για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 15 εκατ. ευρώ που είχε αποφασίσει το ΔΣ της ΠΑΕ. Ο ειδικός λογαριασμός, που συστάθηκε για αυτό το σκοπό, άνοιξε τη Δευτέρα 09/05 και μέσα υπήρχαν μόνο οι 266.000 ευρώ του γνωστού εφοπλιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου