Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων


H ανασκευή του συστήματος των αποδείξεων, οι συζητήσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση για μείωση των μισθών και κατάργηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η νέα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από Fitch και το σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.


"Ε": "Το αφορολόγητο στο απόσπασμα".

"Προ των πυλών βρίσκεται η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα μέτρα του νέου Μεσοπρόθεσμου 2012 - 2015 και το μεγαλύτερο πακέτο εκποίησης ΔΕΚΟ και ακινήτων του Δημοσίου. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ανασκευή του συστήματος των αποδείξεων, που από ...λάθος προκαλεί πολλές επιστροφές φόρου εισοδήματος λόγω "μπόνους"!

Η ΑΥΓΗ: "Σπάνε κατά 20% τον κατώτατο μισθό στους νέους".

"Επιδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αλλά και ειδική διάταξη που θα προβλέπει την πρόσληψη νέων έως 24 ετών με αμοιβή κατά 20% μικρότερη από ό,τι προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, συμφώνησαν σε χθεσινή συνάντησή τους η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη και το προεδρείο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρώνε ένα μηνιάτικο και αναβάλλουν τις πληρωμές για όσους συνταξιοδοτούνται".

"Το σχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση ενός μηνιάτικου από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, βρίσκεται στο τραπέζι των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να μαζέψει τα 6 και πλέον δισ. ευρώ που λείπουν φέτος από τον προϋπολογισμό ώστε να πετύχει μείωση του ελλείμματος!".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σοκ και δέος από το τριπλό χτύπημα των ξένων τοκογλύφων".

"Υποβάθμιση κατά 3 επίπεδα από τον οίκο Fitch που απειλεί να κάνει σκουπίδια τα ελληνικά ομόλογα. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε θέλει να σωθεί. Η Τρόικα απορρίπτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα μπλοκάροντας την πέμπτη δόση".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Μείωση 40% για όλους τους υψηλόμισθους".

"Μείωση των αποδοχών σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων μέχρι 40% με ταυτόχρονη αύξηση σε κάποιες άλλες μέχρι 15% ή δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους με παράλληλα οριζόντια περικοπή στις αμοιβές όλων είναι τα δύο εναλλακτικά σενάρια που μελετάει η κυβέρνηση στο υπό κατάρτιση νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων".

ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου: "Εκτακτη εισφορά φέτος στα ακίνητα".

"Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο σχέδιο για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Επιφυλάξεις διατύπωσε η τρόικα λόγω προσωρινότητας του μέτρου".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αμάν τι πάθαμε! Και θιασώτης της σαηεντολογίας ο πρωθυπουργός".

"Ο Γιώργος Παπανδρέου αποκαλύπτεται και ως πιστός της πιο φρικτής αίρεσης στον κόσμο - και να η αιτία που, τον Αύγουστο, έτρεξε να δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα των σαηεντολόγων «Christian Science Monitor»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σύμβουλος του Γιώργου ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας".

"Επί δύο χρόνια συμβουλεύει ανεπισήμως τον στενό του φίλο Γ. Παπανδρέου για θέματα οικονομίας, αναφέρει η εφημερίδα που σκιαγραφεί την προσωπικότητα Ντερβίς, αλλά και τις ερωτικές περιπέτειες που είχε".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χωρίς δώρα από τον Ιούλιο στο Δημόσιο".

"Οριστικό τέλος στα επιδόματα εορτών και αδείας -δηλαδή στον 13ο και το 14ο μισθό- για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου αποφάσισαν να βάλουν κυβέρνηση και ...«δάνειες δυνάμεις»".

ΕΣΤΙΑ: "θα αφυπνισθή ο Πρωθυπουργός;".

"Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στην εξουσία επί 19,5 μήνες. Κατά το διάστημα αυτό δεν έχει παύσει να κρούη τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ομως οι ενέργειές του δεν δείχνουν να έχη συναίσθηση του πραγματικού κινδύνου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Καταργούν όλα τα επιδόματα του Δημοσίου".

"Μετά από έντονες πιέσεις της τρόικας για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η ταχεία ψήφιση της ρύθμισης ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου. το σχέδιο προβλέπει κατάργηση σχεδόν όλων των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενσωμάτωση των υπολειμμάτων των Δώρων στους δώδεκα μισθούς και «φρένο» στην ωρίμανση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκτακτη εισφορά στα ακίνητα".

"Στην ακίνητη περιουσία στρέφεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, προκειμένου να αντλήσει πρόσθετα έσοδα και να καλύψει μέρος των μέτρων που απαιτούνται για τη μείωση του ελλείμματος του 2011, αλλά και των επόμενων ετών".

Η ΝΙΚΗ: "Συστράτευση και υπέρβαση κομματικών ταυτοτήτων".

"Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε ενωτικό μήνυμα προς «κάθε δημιουργική δύναμη», παραδέχθηκε ότι «και τα επόμενα χρόνια δε θα είναι εύκολα», μίλησε για «μάχη που είναι σε πλήρη εξέλιξη» και για προσπάθεια που δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι «η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της»".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέα υποβάθμιση από Fitch, στα ύψη τα σπρεντ".

"Σε νέα ύψη, στις 1.390 Μονάδες Βάσης, εκτινάχθηκε το σπρεντ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, ενώ το Χρηματιστήριο υποχώρησε κάτω από τις 1.300 μονάδες. Τα σπρεντ δέχονται ισχυρές πιέσεις από τη διαρκή σεναριολογία αναφορικά με το ελληνικό χρέος, αλλά και από τη χθεσινή προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι θα «κόψει» τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία η περιουσία του αστικού κράτους".
"Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» είναι επιβεβλημένο να γίνει, προς όφελος όμως των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας, και όχι προς όφελος της πλουτοκρατίας, όπως επιχειρεί σήμερα η κυβέρνηση. Το μήνυμα αυτό έδωσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με τη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε για το θέμα".

Στο ΚΑΡΦΙ του Σαββατοκύριακου: "Γιάλτα αλά... τρόικα".

'Νέα... Γιάλτα ετοίμαζε η τρόικα, ζητώντας την υπογραφή του Σαμαρά στο νέο μνημόνιο, αλλά τα πράγματα οδηγούνται σε... ψυχρό πόλεμο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε «όχι» και ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως θα προχωρήσει με όσους πιστεύουν και τολμούν να κάνουν πράξη την αλλαγή της χώρας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φιάσκο με τις αποδείξεις".

"Φορο-φιάσκο με το μέτρο των αποδείξεων για το αφορολόγητο. Δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ακόμη και με χαμηλά εισοδήματα, υποβάλλουν αποδείξεις μέχρι το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ, για να καρπωθούν το έξτρα φορο-πριμ. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλες επιστροφές φόρου και σημαντικές απώλειες εσόδων για το Δημόσιο".

Press time: "Νέο σκάνδαλο με την αμαρτωλή «ΜΑΝ»

"Στα... απόνερα του σκανδάλου των υποβρυχίων και με μοναδικό γνώμονα να «σωθεί» η ΕΛΒΟ, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ξανανοίγει την πόρτα στην «αμαρτωλή» γερμανική εταιρεία κατασκευής οχημάτων ΜΑΝ, γνωστή από το σκάνδαλο των τρόλεϊ και των υποβρυχίων.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κλείνουν 72 εφορίες στη Βόρεια Ελλάδα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Σχέδιο ρύθμισης οφειλών 2 δισ. ευρώ προς δήμους".

"Με στόχο την άντληση ρευστότητας από τους δήμους τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών προωθούν νομοθετική διάταξη για ρύθμιση οφειλών από τέλη και πρόστιμα".

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ψήφος στο πακέτο ή πάμε σε εκλογές".

"Πολιτικό δίλημμα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Συνταγή take it or leave it για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την οικονομία, που λαμβάνει χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. «Ναι» ή «όχι» οι επιλογές των βουλευτών στο πρόγραμμα 2011-2015".

Η ΑΞΙΑ: "Στάση πληρωμών;".

"Εκείνο που επισημαίνουν πλέον οικονομικοί αναλυτές και το οποίο ουσιαστικά περιέγραφε και στην αιτιολόγηση της νέας υποβάθμισης ο οίκος Fitch είναι ότι, αν δεν υπάρξει βοήθεια από την Ε.Ε., η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αν λοιπόν δεν ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για τη χορήγηση της νέας δόσης και δεν κλειδώσουν άμεσα οι διαδικασίες για το πρόσθετο δάνειο των 60 δισ. ευρώ, η χώρα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κηρύξει στάση πληρωμών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ανασύρονται από το συρτάρι και πάλι οι έκτακτες εισφορές".

"Οι εφετινές αποκλίσεις και η ανάγκη για πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ το 2011 επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων μέτρα που είτε είχαν εγκαταλειφθεί είτε είχαν απορριφθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έδαφος φαίνεται να κερδίζει η επιβολή μιας νέας έκτακτης εισφοράς στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και μάλιστα για το περυσινό έτος".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα ομόλογα και οι μετοχές στη δίνη της αβεβαιότητας".

"Νέα σημαντική επιδείνωση κατέγραψαν χθες τα ελληνική κρατικά ομόλογα, με spreads και αποδόσεις να αγγίζουν νέα ιστορικά υψηλά, πληρώνοντας το βαρύ τίμημα της αβεβαιότητας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης χρέους".

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Περικοπές παντού και γενικό πωλητήριο".

"Τα μέλη της κυβερνήσεως έχουν ειδοποιηθεί να βρίσκονται τη Δευτέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές και περιλαμβάνει ρηξικέλευθες παρεμβάσεις στα κρίσιμα μέτωπα των δημόσιων δαπανών και των αποκρατικοποιήσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου