Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σοκάρει η απολογία του 32χρονου Νορβηγού, ενώ έρχονται στο φως νέες αποκαλύψεις


Βομβιστική επίθεση στο ΌσλοΣοκαριστική είναι ακόμα και η απολογία του 32χρονου Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία, προκαλώντας τον θάνατο 93 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 97. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται, δε, να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι.
«Οι πράξεις μου ήταν απεχθείς, αλλά απαραίτητες» ετοιμάζεται να πει στην απολογία του, τη Δευτέρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε και συνεργό. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος.

18 φωτογραφίες

«Ομολόγησε τις πράξεις του -τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο και την επίθεση στο νησί Οτόγια- παρότι δεν δηλώνει ποινικά ένοχος» ανέφερε την Κυριακή ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ.

«Υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις καταθέσεις μαρτύρων στο νησί μάς κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας» πρόσθεσε ο Σπόνχαϊμ, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι για το μακελειό της 22ας Ιουνίου.

Μάλιστα νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση της Αστυνομίας σε περιοχές του Όσλο.

Η επιχείρηση αυτή, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, καθώς «δεν βρέθηκε καμία εκρηκτική ουσία» και «οι άνθρωποι που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι».

«Δεν συνδέονταν κατά κανέναν τρόπο με την υπόθεση» διευκρίνισε.

Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο άνθρωπος που βύθισε στο πένθος όλη τη Νορβηγία
Θρήνος, οδύνη και γιατί για τα θύματα της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία
Ο συνήγορος του 32χρονου, ο Γκέιρ Λίπεσταντ παραχώρησε συνέντευξη στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK, στην οποία υποστήριξε πως με τις πράξεις του ο Μπρέιβικ ήθελε «να αλλάξει την κοινωνία, να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται».

«Στο μυαλό του, έχει την αίσθηση ότι αυτό που έκανε δεν έχει τίποτε το αξιόμεμπτο» δήλωσε.

Ο Λίπεσταντ αρνήθηκε να σχολιάσει τα κίνητρα του Μπρέιβικ, αλλά είπε ότι ο πελάτης του ενδέχεται να δώσει ο ίδιος περισσότερες πληροφορίες κατά την απολογία του τη Δευτέρα, η οποία έχει ζητήσει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Νέα, σοκαριστικά στοιχεία

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις πράξεις του φερόμενου ως δράστη.

Βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του 32χρονου, ο οποίος φοράει ένα αδιάβροχο και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.

Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083».

Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του στο Facebook, η οποία έκλεισε.

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης ανέβασε στο Διαδίκτυο αντι-ισλαμικό μανιφέστο 1.500 σελίδων.

Περιγράφει το σχεδιασμό, την παρασκευή των εκρηκτικών και τη βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο, όπως και στο μακελειό που ακολούθησε στο νησί.

«Το μανιφέστο δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα» δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου.

«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει.

Ο Μπρέιβικ στο μανιφέστο αυτό επιτίθεται επίσης στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης», όπως και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτισμικότητας».

Εξάλλου, μία ευρωπαϊκή αντι-ισλαμική οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων.

Ο Αντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης «Σταματήστε την ισλαμοποίηση της Ευρώπης» εξήγησε ότι ο δράστης είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα μέλη της οργάνωσης στις Νήσους Φερόες είχε ελέγξει τους «φίλους» του Μπρέιβικ στο Facebook και είχε διαπιστώσει ότι ένας από αυτούς χρησιμοποιούσε ως φωτογραφία στο προφίλ του μία του Δανού νεοναζί ηγέτη Γιόνι Χάνσεν.

«Μας συμβούλευσε να μην επιτρέψουμε σε αυτόν τον τύπο να ενταχθεί στην οργάνωση ή να μπορεί να γράφει στον 'τοίχο' της σελίδας μας στο Facebook» είπε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Στίβεν Γκας.

Η οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει 30.000 οπαδούς στο Facebook, ιδρύθηκε από τον Γκρέιβερς και τον Γκας το 2007 με στόχο «να εμποδίσει το Ισλάμ να μετατραπεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη».

Ο Γκας είπε ότι η οργάνωση δεν είναι πολιτική και είναι αντίθετη τόσο στο Ισλάμ όσο και στο ναζισμό.

Πραγματοποίησε την πρώτη της διαδήλωση το 2007 στις Βρυξέλλες την ημέρα της επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου παρότι οι Αρχές το είχαν απαγορεύσει.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Όσλο

Δέηση στη μνήμη των 93 νεκρών της επίθεσης τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Όσλο.

«Είμαστε ένας λαός σε πένθος, αλλά μέσα στη λύπη αναζητούμε την ελπίδα» δήλωσε κατά την τελετή ο επίσκοπος Όλε Κρίστιαν Κβάρμε.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ και μέλη της κυβέρνησής του, όπως και όλων των πολιτικών κομμάτων, ο βασιλιάς Όλαφ, ο διάδοχος Χάραλντ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

«Η απώλεια καθενός από τα θύματα αποτελεί τραγωδία» τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή και ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 93 νεκρών.

«Τότε θα φανεί το εύρος του κακού» σημείωσε.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις αξίες μας» κατέληξε.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλοί πολίτες άναψαν επίσης κεριά στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου