Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Πρόγευση για τις ανατροπές στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) δίνει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής το οποίο επιδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Στο πόρισμα αναφέρονται επαγγέλματα που προτείνεται να ενταχθούν στη νέα λίστα, καθώς και τα...

επιστημονικά κριτήρια για την ένταξή τους. Η νέα λίστα -αφού λάβει την έγκριση της τρόικας- θα θεσμοθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα ισχύσει είτε αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2011 είτε από τη δημοσίευση του νέου νόμου.
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια ότι η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα στα ΒΑΕ (βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα) εντάσσονται 538.913 εργαζόμενοι. Aπό το νέο μέτρο δεν θίγονται όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015.
Δηλαδή, δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ. Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα θα αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόμενους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στο μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα ΒΑΕ.
Αποχαρακτηρισμοί
Την ίδια ώρα, όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ το μήνα, θα επιβαρυνθούν με 5 έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως και κατά 20%. Συγκεκριμένα, σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν από τα ΒΑΕ, θα υπάρξει:
1 Αύξηση των ορίων ηλικίας τουλάχιστον κατά μία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους εργαζομένους είναι κάτω των 65 ετών. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η συνταξιοδότηση στο 60ό έτος της ηλικίας, με την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.
2 Μείωση των αποδοχών από 50 έως και 250 ευρώ το μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα (εκτός αν υπάρξει ρύθμιση στη συλλογική σύμβαση εργασίας). Ακόμη και όσοι παραμένουν στα ΒΑΕ θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2012, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν δεν συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις.
Ασφαλίστικό
Επισημαίνεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (για μειωμένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσημα από τα οποία 7.500 σε ΒΑΕ.
Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συμπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσημα από τα οποία τα 3.600 σε ΒΑΕ (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).
Στο πόρισμα προτείνεται η ένταξη όλων των ομοειδών εργασιών για τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και ταυτόχρονα κρίση με βάση ειδικές μελέτες για τις κατηγορίες εργασιών.
Τα νέα επαγγέλματα που εντάσσονται
H Επιτροπή, ύστερα από μελέτη όλων των αιτημάτων που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί, θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ένταξη στο καθεστώς ΒΑΕ, εκτός από τις περιπτώσεις που έχει μελετήσει η Επιτροπή Λινού (πέντε συνολικά) και αυτές που αφορούν ομοειδείς εργασίες και είναι:
1. Οδηγοί σταθερής τροχιάς. Πρόκειται για ασφαλισμένους ύστερα από 1.8.2008.
2. Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και εφελκυσμό πλαστικών.
3. Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες.
4. Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου: μηχανοτενχίτες, ελασματουργοί, μονταδόροι, συναρμολογητές, ελασματουργοί μηχανικής κατεργασίας, χειριστές μηχανών παραγωγής - κατασκευής καλωδίων με αγωγούς χαλκού χαμηλής και μέσης τάσης.
5. Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων.
6. Εργαζόμενοι εντός φρεατίων (μουφαδόροι) τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
Εναερίτες
Επίσης, οι εναερίτες τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ως ομοειδής κατηγορία με τους εναερίτες επιχειρήσεων ηλεκτρισμού (σύμφωνα με το Πόρισμα της Επιτροπής Λινού).Κατά το πόρισμα έχει διαπιστωθεί ότι στο χώρο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας μεγάλος αριθμός του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού συνεχίζει να εργάζεται στην παραγωγή, στον έλεγχο ποιότητας, στη διασφάλιση ποιότητας και στην έρευνα και ανάπτυξη, ερχόμενος άμεσα σε επαφή με τους βλαπτικούς παράγοντες που υπάρχουν σ' αυτούς τους χώρους εργασίας (χημικούς, βιολογικούς, φυσικούς).
Για το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της παραπάνω κατηγορίας (κυρίως μηχανικοί) που εργάζονται σε χώρους ΒΑΕ, είναι απαραίτητο τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν σε σύσταση κλάδου ασφάλισης που να καλύπτει τα ΒΑΕ. Προτείνεται η ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζόμενων σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.
Ποια επαγγέλματα αφαιρέθηκαν
Αφαιρούνται ειδικότητες που δεν υπάρχουν πλέον, όπως οι τηλεγραφητές και οι αμαξοκαραγωγείς
Η επιτροπή κατέληξε στην επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερών καυσίμων, οι ραδιοτηλεγραφητές, τηλετυπιστές, χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, οι αμαξοκαραγωγείς, οι αρβυλεργάτες, οι βαρελοποιοί, απασχολούμενοι στην κατασκευή και επισκευή βαρελιών.
Το ίδιο ισχύει και για «φωτογραφικές» διατάξεις, που αφορούσαν συγκεκριμένα συγκροτήματα που δεν υφίστανται πλέον, όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχα νουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργεία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του κτιριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου