Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ

Πολλοί άνθρωποι που εγκαταλείπουν τη Σομαλία, η οποία πλήττεται από μεγάλη ξηρασία, χάνουν τη ζωή τους από την πείνα και την αφυδάτωση στην προσπάθειά τους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η...

οποία προειδοποίησε ότι είναι ανεπαρκής η διεθνής βοήθεια σ’ αυτήν την ανθρωπιστική κρίση.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ ανέφερε ότι υπάρχουν συγκλονιστικές αφηγήσεις γυναικών που έχασαν τα παιδιά τους στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τη χώρα για να γλιτώσουν από τη συνεχιζόμενη βία και τη μεγάλη ξηρασία που έχει προκαλέσει μια πραγματική έξοδο τις τελευταίες εβδομάδες.

Περίπου 1.700 Σομαλοί φθάνουν καθημερινά στην περιοχή Ντόλο Άντο της Αιθιοπίας, στα σύνορα, αναζητώντας νερό και τροφή. Οι περισσότεροι προσπαθούν να εγκατασταθούν στο μεγαλύτερο ροσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο, τον Ντανταάμπ στην Κένυα, που φιλοξενεί ήδη περίπου 400.000 ανθρώπους, ενώ έχει τη δυνατότητα να στεγάσει 90.000. Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες αναμένεται να μεταβεί στον καταυλισμό την Κυριακή.

Πάνω από 135.000 Σομαλοί έχουν εγκαταλείψει από τις αρχές του έτους τη χώρα τους. Πρόκειται για μια "απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία", σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά ότι πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία τα τελευταία 60 χρόνια στο Κέρας της Αφρικής, σε πολλές περιοχές του οποίου οι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποσιτισμού.

"Πάνω από το 50% των παιδιών από τη Σομαλία που φθάνουν στην Αιθιοπία είναι σε σοβαρή κατάσταση λόγω υποσιτισμού", τόνισε πρόσφατα η Φλέμινγκ, τονίζοντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών που φθάνουν στην Κένυα είναι 30% με 40%.

Η ξηρασία, άλλες κλιματικές καταστροφές και ο εμφύλιος, καθιστούν τη Σομαλία μια από τις χώρες του κόσμου που πλήττονται από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου