Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ

 
 Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρουσίασε, αργά χθες βράδυ, αναλυτικά, τα έκτακτα οικονομικά μέτρα -ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ- που η κυβέρνησή του πρόκειται να υιοθετήσει από φέτος και μέχρι το 2014.


Όπως είχε ήδη διαρρεύσει από τις προηγούμενες ημέρες, ο Καβαλιέρε, αποφάσισε να αναβάλει για μετά το 2012 τις σημαντικότερες παρεμβάσεις και περικοπές.

Η αναλυτική κατανομή των βαρών, ανά έτος, προβλέπει: μείωση των δαπανών και περικοπές της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2011, 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012, 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και άλλων τόσων για το 2014.

Πρόκειται να υιοθετηθούν τρεις, συνολικά, φορολογικές κλίμακες (20%, 30%, 40%),να αποφασισθεί βαθμιαία αναπροσαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και παράλληλα να επιβληθεί φόρος της τάξης του 20% στα κέρδη από κατοχή μετοχών.

Σε ότι αφορά τις δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με τον χώρο της πολιτικής, περιορίζεται αυστηρά η χρήση υπηρεσιακών πτήσεων για υπουργούς (οι οποίες περιορίζονται μόνο σε περιπτώσεις επίσημων αποστολών στο εξωτερικό), όπως και των αυτοκινήτων με οδηγό, που ανήκουν στο δημόσιο. Τα υπηρεσιακά αυτά αυτοκίνητα ( Auto Blu, στα ιταλικά, από το μπλε χρώμα τους) δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τα 1.600 κυβικά. Ο δε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος, έως τώρα μετακινιόταν με έξοδα του δημοσίου, θα πρέπει να χρησιμοποιεί, στο μέλλον, ιδιωτικό όχημα. Οι μισθοί των ιταλών βουλευτών (που με τις διάφορες αποζημιώσεις προσεγγίζουν τα 15.000 ευρώ) θα πρέπει να προσαρμοσθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι περικοπές, πλήττουν και την τοπική αυτοδιοίκηση, με μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων, της τάξης των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ. Όταν οι δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές, συμπίπτουν - με λήξη της εθνικής και τοπικής νομοθετικής περιόδου μέσα στο ίδιο έτος- όλες οι κάλπες θα πρέπει να στήνονται την ίδια ημέρα, προς εξοικονόμηση χρημάτων.

Σε ότι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, πρόκειται να υιοθετηθεί αυστηρότερη γραμμή, σε ότι αφορά τις απουσίες με αναρρωτική άδεια. Όταν η ασθένεια, προηγείται ή έπεται κάποιας αργίας, θα αποστέλλεται άμεσα κρατικός γιατρός για «επίσκεψη επαλήθευσης», ακόμη και αν η αναρρωτική άδεια κρατά μια μόνο ημέρα.

Παρατείνεται μέχρι το 2014, το «πάγωμα» στις αυξήσεις των μισθών του δημοσίου όπως και η αντικατάσταση των υπαλλήλων που βγαίνουν σε σύνταξη. Σε ότι αφορά την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών, θα είναι βαθμιαία και θα αγγίξει το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας, το 2032.

Η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», ενέκρινε, επίσης και την αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Οι ιταλοί που θα απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων για εξετάσεις, θα πρέπει, στο εξής, να συμβάλλουν οικονομικά, με δέκα ευρώ, ενώ, σε ό,τι αφορά τα μη επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, το ποσό ανεβαίνει στα είκοσι πέντε ευρώ.

Το οριστικό κείμενο των μέτρων, που εγκρίθηκε χθες βράδυ από την κυβέρνηση της Ρώμης, περιέχει, επίσης, και τη φορολόγηση των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων των τραπεζών, γνωστών ως «insider trading».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου