Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα θέτουν οι Βρυξέλλες


Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επέμεινε στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών
Στο κρίσιμο δεκαήμερο που θα ακολουθήσει έως την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα καθοριστικές θα είναι οι συζητήσεις στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά κυρίως στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επέμεινε στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών


Σε προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης και αποδραματοποίησης του κλίματος αδιεξόδου σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας και την καταβολή της 6ης δόσης των δανείων επιδόθηκε χθες η Κομισιόν.

Επισήμως, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επέμεινε στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και επιστροφή τους σε βιώσιμο δρόμο.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ σημείωσε ακόμη ότι από τη στιγμή που οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, θα ήταν ανεύθυνο και παρακινδυνευμένο εκ μέρους της Επιτροπής να υπεισέλθει σε σενάρια περί της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων. Μάλιστα, αρνήθηκε να προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με τη διαμόρφωση της ύφεσης για το 2011 στη χώρα μας, αλλά και για τις επιπτώσεις στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με μια λιτή και γενικόλογη ανακοίνωση η τρόικα περιορίστηκε στην αναφορά ότι υπήρξε "ικανοποιητική πρόοδος" στις συνομιλίες, αφήνοντας όμως περιθώριο δέκα ημερών στις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν το "τεχνικό έργο", που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 καθώς και τα διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η τρόικα επισημαίνει ότι προτίθεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένοντας από την κυβέρνηση, στο μεσοδιάστημα, να έχει ολοκληρώσει το τεχνικό αυτό έργο, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και να εκταμιευθεί η 6η δόση περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν αναμένει τη λεπτομερή παρουσίαση από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Ματίας Μορς, προκειμένου να διαμορφώσει ολοκληρωμένη εικόνα. Ωστόσο, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έντονη δυσφορία της Κομισιόν σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, διαμηνύεται στην Αθήνα ότι ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 7,6% ή 17 δισ. ευρώ το 2011 παραμένει αδιαπραγμάτευτος, ανεξάρτητα από το τελικό ύψος της ύφεσης.
Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι δεν έχει την εντολή να προχωρήσει σε τροποποίηση του στόχου που έχει τεθεί για το έλλειμμα από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης με αποφάσεις του Eurogroup και του Ecofin.
Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών λαμβάνει έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Στο κρίσιμο δεκαήμερο που θα ακολουθήσει έως την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα καθοριστικές θα είναι οι συζητήσεις στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά κυρίως στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου