Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ευρώπη δύο ταχυτήτων ζητά ο Πολωνός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας


Ο μόνος τρόπος διασφάλισης της επιβίωσης των 17 χωρών της ευρωζώνης είναι μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων με ενισχυμένη πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας.


"Είμαι υπέρμαχος μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, θα προτιμούσα να ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο.
Ομως προτιμάτε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων ή μία Ευρώπη ακίνητη που θα παραμείνει μπλοκαρισμένη και τελικά θα καταστραφεί;", υπογράμμισε ο Μάρεκ Μπέλκα, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας και πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, στο πολωνικό πρακτορείο PAP.

Επιπρόσθετα ο Μ. Μπέλκα τόνισε ότι: "Αν σήμερα ο καλύτερος τρόπος να σωθεί η ευρωζώνη περνά από μία πιο ενισχυμένη οικονομική ολοκλήρωση, ή ακόμη και από την πολιτική ολοκλήρωση στο πλαίσιο ενός είδους συνομοσπονδίας, τότε δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και δεν μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε. Οπότε, αν για να σωθεί η ευρωζώνη είναι απαραίτητο να πάμε σε μία συνομοσπονδία, είμαι υπέρ", υπογράμμισε ο Μπέλκα, ενώ επεσήμανε ότι: "Κατά τη γνώμη μου, για εμάς η μεγαλύτερη καταστροφή θα ήταν η διάλυση της ευρωζώνης και η κατάρρευση του κοινού νομίσματος".
Η Πολωνία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 και έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει το ευρώ χωρίς όμως να έχει καθορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου