Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σήμα κινδύνου από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τον παιδικό υποσιτισμό


Μπαγκλαντές 2009 (Ron Haviv)
Στην υποσαχάρια Αφρική, από τις ακτές της Σομαλίας μέχρι τη Μπουρκίνα Φάσο και το Νίγηρα η επισιτιστική κρίση γιγαντώνεται με θύματα κυρίως παιδιά. Κι ενώ γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του παιδικού υποσιτισμού η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Το ένα τρίτο από τους οκτώ εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο οφείλεται στον υποσιτισμό. Με αφορμή των Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα επισιτιστικής βοήθειας δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες που υπάρχουν.


«Έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η λήψη κατάλληλης τροφής μπορεί να σώσει τη ζωή μικρών, ευάλωτων παιδιών. Ωστόσο, το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με τις επαναστατικές κατακτήσεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα της διατροφικής επιστήμης», δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δρ. Ούνι Καρουνακάρα.

Ο υποσιτισμός προσβάλλει σύμφωνα με εκτιμήσεις 195 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο και ευθύνεται για το ένα τρίτο από τους 8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο παιδιών κάτω των πέντε ετών που ζουν κυρίως στον ανατασσόμενο κόσμο.

Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς επισιτιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης προς τις χώρες με σοβαρό πρόβλημα υποσιτισμού, όπως περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, αποτελείται από εμπλουτισμένα με μειγματασόγιας -καλαμποκιού (CSB) άλευρα τα οποία δεν περιλαμβάνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά προσέγγιση 130.000 μετρικούς τόνους υπο-πρότυπου μείγματος CBS που καλλιεργείται και τυποποιείται σε αμερικανικά αγροκτήματα.

«Ο κατάλογος των προϊόντων που διατίθενται για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας εξακολουθεί να παραμελεί κατάφωρα τις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων» τονίζει ο Δρ. Καρουνακάρα. «Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για άλλες καθυστερήσεις. Οι μεγαλύτερες δωρήτριες χώρες επισιτιστικής βοήθειας πρέπει επιτέλους να αναλάβουν δράση».

Στις 12 Οκτωβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστειλαν επιστολές στους εκπροσώπους των κορυφαίων δωρητριών χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, ζητώντας τους να σταματήσουν να προμηθεύουν χαμηλής ποιότητας τροφή στα υποσιτισμένα παιδιά και τα παιδιά που κινδυνεύουν από υποσιτισμό στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Οι μεγάλες επείγουσες κρίσεις, όπως αυτή που μαίνεται στη Σομαλία και την Κένυα σήμερα, είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου στο πρόβλημα του υποσιτισμού», διευκρινίζει ο Δρ. Καρουνακάρα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν αυτή τη στιγμή πάνω από 22.000 υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά τους προγράμματα σε καταυλισμούς σε Σομαλία, Αιθιοπία και Κένυα.

«Τα παιδιά δεν μπορούν να αντέξουν τις καθυστερήσεις έως ότου αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των νέων ειδικών τροφών από κάθε κυβέρνηση χωριστά, από τη μια κρίση στην άλλη», πρόσθεσε. «Αυτή η διαδικασία το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί την έναρξη των σωτήριων επισιτιστικών προγραμμάτων».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου