Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Πρίν ενάμιση χρόνο. Παπακωνσταντίνου - “Τώρα έχουμε το πιστόλι στο τραπέζι”


 Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την απόφαση για τον μηχανισμό στήριξης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν ένας μηχανισμός που θα δημιουργεί μια «αξιόπιστη απειλή», ένα «γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι» απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση της χώρας ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού». Βέβαια ο στόχος είναι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ, συμπλήρωσε ο υπουργός.




Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λόγω της συμμετοχής του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης καθώς το ΔΝΤ έχει μειοψηφικό ρόλο και συμπληρωματικό.
Επίσης ο υπουργός απαντώντας στην ερώτηση για το πώς αισθάνεται για το γεγονός ότι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση μειώνει τα εισοδήματα και φέρνει το ΔΝΤ είπε ότι «Μία υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ' όλα να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει να λειτουργεί στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και έχοντας έλεγχο και κυριαρχία στις αποφάσεις της.

Χρειάστηκε να εφαρμόσουμε έκτακτο σχέδιο διάσωσης και διαπραγματευτήκαμε με κύριο όπλο τις προσπάθειες που σήμερα καταβάλλουν οι Έλληνες. Έτσι, μια σοσιαλιστική κυβέρνηση κατάφερε σε μια συντηρητική Ευρώπη να επιτύχει την ευρωπαϊκή στήριξη και μια ευρωπαϊκή λύση. Έναν μηχανισμό που δεν θα υπήρχε αν η Ελλάδα δεν είχε κάνει αυτές τις επιλογές και προσπάθειες».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην ίδια συνέντευξη, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογίας αλλά ανάγκης και ισχυρίστηκε ότι τελικά οι εξελίξεις θα δικαιώσουν τις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων και οι πολίτες θα κρίνουν με βάση το τι κατάφερε η κυβέρνηση να κάνει για τον τόπο όταν η χώρα σταθεί ξανά στα πόδια της.

Τέλος στο σχόλιο ότι με την Λούκα Κατσέλη έχουν διαφορετική φιλοσοφία ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «Ουδείς στην κυβέρνηση «φιλοσοφεί». Ολοι δουλεύουμε για να σωθεί η χώρα, να αλλάξει πορεία και να προχωρήσει μπροστά. Στην προσπάθεια που κάνει σήμερα η χώρα και η κυβέρνηση είμαστε όλοι μαζί και ο καθένας υπεύθυνος για εκείνο το μέρος του προγράμματος που μας δεσμεύει απέναντι στους πολίτες».

(Πηγή φωτογραφίας: eurokinissi)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου