Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΒΟΛΕΣ ΚΟΝ-ΜΠΕΝΤΙΤ ΚΑΤΑ ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

Ο επικεφαλής των οικολόγων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, κατήγγειλε σήμερα την πρόσληψη του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ως συμβούλου από την κυβέρνηση του Καζακστάν, με ετήσια αμοιβή πάνω από 9 εκατ. ευρώ. "Αναρωτιέται κανείς συχνά γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο επιφυλακτικοί απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, όμως έχουμε ένα νέο παράδειγμα", δήλωσε ο Γαλλογερμανός βουλευτής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.


"Μαθαίνω πως ο Τόνι Μπλερ θα γίνει σύμβουλος του Καζακστάν για ενεργειακά θέματα. Θα γίνει λομπίστας για τον (πρόεδρο) Ναζαρμπάγεφ, για 8 εκατ. στερλίνες το χρόνο" (9,2 εκατ. ευρώ).

"Για μένα, αυτό είναι ένα πρόβλημα για την πολιτική ελίτ, αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει", σχολίασε ο Κον-Μπεντίτ, ο οποίος αναφέρθηκε εξάλλου στις δραστηριότητες του Μπλερ ως ειδικού απεσταλμένου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, καθήκοντα για τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός "βάζει στην τσέπη πολλά χρήματα και σπάνια βρίσκεται εκεί".

Το Καζακστάν κυβερνάται από τη σοβιετική περίοδο από τον πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, 71 χρόνων, ο οποίος επανεξελέγη φέτος για μια νέα πενταετή θητεία με ποσοστό άνω του 95%.

Μόνο το κόμμα του Ναζαρμπάγεφ, το Νουρ-Οτάν, εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο της χώρας αυτής, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. Ο ανεξάρτητος Τύπος είναι σχεδόν ανύπαρκτος στο Καζακστάν και από τη δεκαετία του 1990 έχουν φυλακιστεί ή σκοτωθεί πολλοί αντιπολιτευόμενοι ή επικριτές του καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου