Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Guardian: Συμφωνία Γερμανίας – Γαλλίας για ενίσχυση του EFSF

Guardian: Συμφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για ενίσχυση του EFSF στα 2 τρισ.
Guardian: Συμφωνία Γερμανίας – Γαλλίας για ενίσχυση του EFSF

Η Γαλλία και η Γερμανία φέρεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης στα 2 τρισ. ευρώ στο πλαίσιο ενός "συνολικού σχεδίου" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αναφέρει η βρετανική Guardian επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.
Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής στις Βρυξέλλες.



Με βάση το δημοσίευμα η συμφωνία περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέτει περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να εγγυάται πιθανές ζημιές για ομολογιούχους είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους διπλωμάτες, αυτό αναμένεται να πενταπλασιάσει τη δύναμη πυρός του ταμείου σε ένα ποσό που ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ από 440 δισ. ευρώ σήμερα.

Ουσιαστικά το EFSF θα λειτουργεί σαν ασφαλιστικός οργανισμός ξεπερνώντας έτσι τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την μετατροπή του σε τράπεζα.

Παράλληλα, Βερολίνο και Παρίσι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών ώστε να πετύχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core tier I στο 9% όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA)μετά την επαναξιολόγηση των επιπέδων έκθεσης των μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν θα πλησιάζουν τα 100 δισ. ευρώ αντί για τα 200 δισ. ευρώ όπως έχει δηλώσει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, αλλά και άλλοι.

Οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες, αναφέρουν οι πηγές, θα μπορέσουν να καλύψουν τους νέους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από μόνες τους χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν κυβερνητικά κεφάλαια ή τη συνδρομή του EFSF. Σε άλλες χώρες ωστόσο οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν κυβερνητική στήριξη ή τη βοήθεια του EFSF.

Το Βερολίνο και το Παρίσι φέρεται να βρίσκονται επίσης κοντά σε συμφωνία σε σχέση με την αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

"Δεν συζητείται μονομερή ή μονόπλευρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", δηλώνουν οι πηγές της εφημερίδας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, απομένει η οριστικοποίηση τεχνικών λεπτομερειών και ένα μέρος αυτών θα καλυφθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το Σάββατο, ενώ το υπόλοιπο θα πρέπει να επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής της G-20 στις Κάννες.

DJ: Καμία συμφωνία για το EFSF

Οι διαβουλεύσεις για το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνεχίζονται και τα δημοσιεύματα για συμφωνία μόχλευσης του ταμείου στα 2 τρισ. ευρώ είναι "τελείως λάθος", δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Dow Jones Newswires.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται για την επίλυση της κρίσης χρέους και θα πραγματοποιήσουν νέες συναντήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, αναφέρει το Dow Jones Newswires.

"Η συζήτηση για μόχλευση του EFSF συνεχίζεται", δηλώνει πηγή με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων στο πρακτορείο. "Ενδεχομένως να έχουμε κάποια απόφαση για το μέγεθος στη Σύνοδο Κορυφής ή απλά μια ανακοίνωση ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δύναμη του. Αλλά δεν υπάρχουν συζητήσεις για ένα ποσό κοντά στα 2 τρισ. ευρώ. Τέτοιες αναφορές για συμφωνία Γαλλίας – Γερμανίας είναι τελείως λάθος".

"Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι την Παρασκευή όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup)", δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

"Έχει υπάρξει συναίνεση ότι κάποια μορφή μόχλευσης του EFSF είναι επιθυμητή ώστε να υπάρξει το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας και η πρόταση να αναλάβει το EFSF τις πρώτες ζημιές μέχρι το 20% είναι το πιο πιθανό. Ωστόσο, οι υπολογισμοί για το αποτέλεσμα της μόχλευσης δεν είναι κάτι απλό. Η προσέγγιση της Guardian είναι πολύ απλοϊκή", προσθέτει.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου