Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

WSJ: Όχι και τόσο "μεγάλο" το ευρωπαϊκό σχέδιο

WSJ: Όχι και τόσο μεγάλο το ευρωπαϊκό σχέδιο
Υπό τον τίτλο «το όχι και τόσο μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης», αναλυτής της Wall Street Journal σταχυολογεί τα σημεία- κλειδιά της συμφωνίας των Βρυξελλών.


«Όσον αφορά στα τρία βασικά μέτρα- την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την ενίσχυση του πακέτου διάσωσης και της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών- μένουν να διευκρινισθούν βασικές λεπτομέρειες. Προηγούμενα «Μεγάλα Σχέδια» ανατράπηκαν μέσα σε λίγες ημέρες υπό το φόβο της έντονης λογοκρισίας των αγορών. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό το νέο σχέδιο θα κερδίσει κάποιο χρόνο», σημειώνει ο Simon Nixon.


Το μόνο σημαντικό νέο στοιχείο, σύμφωνα με την εφημερίδα, που προέκυψε από την Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, είναι η απόφαση να ζητηθεί από τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να δεχθούν ένα «κούρεμα» 50%.

Η ευρωζώνη πιστεύει ότι αυτή η απομείωση μπορεί να επιτευχθεί σε εθελοντική βάση, αποφεύγοντας την ενεργοποίηση των CDS. Ωστόσο η συμφωνία αυτή θα αφήσει την Ελλάδα με χρέος της τάξης του 120% του ΑΕΠ έως το 2020- πολύ μεγαλύτερο δηλαδή από αυτό που αρκετοί θεωρούν ως βιώσιμο.

«Η διαπίστωση αυτή θα αυξήσει τις ανησυχίες ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν έχει λάβει τέλος ακόμα», υπογραμμίζει ο αναλυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου