Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Γιόγκα για τους πόνους στη μέση

Οι πόνοι στη μέση είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αρρώστιες στη Γερμανία. Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως ένα καλό φάρμακο είναι η γιόγκα αλλά και γενικότερα η κίνηση.
Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους υποφέρουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από πόνους στη μέση και προσπαθούν να βρουν τρόπους να θεραπευθούν. Ενώ ο ένας προτιμάει μια θερμοφόρα και να κάθεται στο κρεβάτι, ο άλλος ψάχνει λύσεις σε ομοιοπαθητικούς.




Oι αφόρητοι πόνοι της μέσης...
Ο καιρός όμως που οι γιατροί συνιστούσαν στους ασθενείς να μένουν στο σπίτι και να μην κινούνται έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό που ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ότι οι γιατροί συνιστούν πλέον κίνηση αφότου έχει περάσει η ‘θερμή φάση’ του πόνου. Η κίνηση θεωρείται το καλύτερο φάρμακο μια και οι γιατροί καθιστούν υπευθύνους για τους πόνους στη μέση κυρίως την καθιστική ζωή του γραφείου και την έλλειψη άσκησης στον ελεύθερο χρόνο.

Το τελευταίο διάστημα οι ασθενείς στρέφονται στη γιόγκα. Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Health Research Institute στο Σιάτλ η γιόγκα βοηθάει πολύ. Εξέτασαν 228 ενήλικες τους οποίους μοίρασαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έκανε δυο φορές την εβδομάδα γιόγκα, η δεύτερη μια φορά την εβδομάδα και η τρίτη καθόλου. Η τρίτη ομάδα είχε ενημερωθεί μόνο θεωρητικά από ένα βιβλίο.

Όχι θεωρητική αλλά πρακτική άσκηση


Τα μασάζ βοηθούν αλλά περιορισμένα
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η γιόγκα και οι ασκήσεις τεντώματος είχαν πολύ θετικές επιπτώσεις στους πόνους. Επίσης σύμφωνα με άλλες έρευνες του ‘Journal of Neuroscience’ και οι ασκήσεις διαλογισμού βοηθούν σχεδόν τόσο όσο ορισμένα φάρμακα. Τέλος, θετικά επιδρούν και τα μασάζ αλλά για ορισμένο μόνο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα ακόμα και η ανάγνωση του βιβλίου για την μείωση των πόνων μέσω της γιόγκα φάνηκε να έχει θετικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν πάντως στην τακτική άσκηση και στον έλεγχο των στρεσογόνων καταστάσεων. Μια καθόλου εύκολη υπόθεση στις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου