Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ικανοποιημένο το Βερολίνο από την επιστολή Σαμαρά, δέσμευση «βλέπει» και το Παρίσι

H Aνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι απαιτείται δέσμευση όλων των κομμάτων που στηρίξουν την κυβέρνηση ΠαπαδήμουΟ Τσαμπουκάς πέρασε... H Μερκελ και λοιποί ικανοποιούνται όταν εμείς αυτοικανοποιούμαστε!! . Η επιμονή τους στην υπογραφή είχε συμβολικό χαρακτήρα. Επίδειξη δύναμης και δοκιμή αντιστάσεων. Η ταπείνωση του Σαμαρά, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αφορά αυτόν, αφορά όλους μας. Ταπεινωνόμαστε ολοι. Και πρέπει να αντιδράσουμε. ΓΖ



Την ικανοποίησή της εκφράζει ενεπισήμως η γερμανική κυβέρνηση από το περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά, σημειώνοντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος, ώστε το Eurogrοup της ερχόμενης Τρίτης, να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Μαθαίνω ότι ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε επιστολή στους δανειστές. Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και να πείσουμε τους υπουργούς του Eurogrοup να πάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης.»

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της καγκελαρίας είχε παραπέμψει στους παραλήπτες της επιστολής του κ. Σαμαρά ως τους κατ' εξοχήν αρμοδίους για την αξιολόγηση του περιεχομένου της. Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών όμως ξεκαθαρίζει τη στάση του Βερολίνου.

Το Παρίσι απέφυγε να τοποθετηθεί, δεδομένου ότι η επιστολή δεν έχει παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο. Εντούτοις, Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι «η επιστολή Σαμαρά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως δέσμευση».

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το Ευrogroup, στις 29 Νοεμβρίου, θα αποφανθεί εάν επαρκούν οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά» δήλωσε ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του κ. Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ. Σαμαρά.

Ανεπισήμως, πάντως, οι Βρυξέλλες φαίνεται να εκφράζουν ικανοποιήση για την ενέργεια του προέδρου της ΝΔ.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή, ερωτηθείς εάν έχει θετικές αντιδράσεις από την Ευρώπη είπε ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη. Τόνισε δε πως με τη σταθερή στάση του κόμματός του «τα πετύχαμε όλα» και πρόσθεσε πως σε αυτά που λέει, συμφωνεί και ο πρωθυπουργός.

Στην επιστολή του, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η ΝΔ στηρίζει τον Λουκά Παπαδήμο και υποστηρίζει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, ωστόσο προσθέτει ότι «συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος».

Προστίθεται ότι «πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου