Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Παραιτείται ο Μπερλουσκόνι


Παραιτείται ο ΜπερλουσκόνιΑπό ώρα σε ώρα αναμένεται η παραίτηση του Καβαλιέρε ο οποίος θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, το Κυρηνάλιο, για να παραιτηθεί, μετά την ψήφιση των μέτρων λιτότητας σήμερα το απόγευμα από την ιταλική βουλή. Υπέρ των μέτρων ψήφισαν 380 βουλευτές, 26 κατά ενώ τέσσερις απείχαν. Τα μέτρα υπερψηφίστηκαν και από μέρος των βουλευτών της κεντροαριστεράς και της κεντρώας αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο, εντείνονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Μάριο Μόντι, τεχνοκράτη και ισόβιο γερουσιαστή πλέον. Ο υπό παραίτηση πλέον ιταλός πρωθυπουργός είχε δίωρη συνομιλία με τον Μόντι. Μάλιστα ο "καβαλιέρε" κάλεσε τους συμμάχους του της Λέγκας να στηρίξουν στη Βουλή τη νέα κυβέρνηση. Ο Ουμπέρτο Μπόσι πάντως προς το παρόν αρνείται να συμπράξει.


Ένα από τα κύρια στελέχη του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα στο Μιλάνο, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, σε δήλωσή του στην ιταλική ιδιωτική τηλεόραση La7, τόνισε ότι "η κεντροδεξιά πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, με συγκεκριμένη και σαφή, όμως, χρονική διάρκεια, ώστε, στη συνέχεια, να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει κανονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας".

Σε λίγα λεπτά αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της διεύθυνσης του μπερλουσκονικού κόμματος, "Λαός της Ελευθερίας", που θα αποφασίσει υπό ποία μορφή και με ποιους όρους πρόκειται να προσφερθεί κοινοβουλευτική στήριξη στην νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να συνθέσει ο Μάριο Μόντι.

Περίπου διακόσια άτομα, έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, εν αναμονή της προσέλευσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ένα μέρος των πολιτών αυτών, φωνάζει το σύνθημα "dimissioni, dimissioni!" ("παραίτηση", "παραίτηση"!), τόσο έξω από το προεδρικό μέγαρο, όσο, κυρίως, έξω από την ιδιωτική κατοικία του "μίστερ τιβί", μέγαρο Παλάτσο Γκρατσιόλι.

Αύριο το πρωί, θα πρέπει, κατά το πρόγραμμα, να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις του Προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ αύριο το βράδυ είναι πιθανό να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Μάριο Μόντι και, αν όλα είναι έτοιμα, η νέα κυβέρνηση μπορεί να ορκισθεί την Δευτέρα το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου