Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Την Δευτέρα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Μόντι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι
Εν αναμονή του πακέτου οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης Μόντι βρίσκονται οι Ιταλοί. Από ότι φαίνεται τα μέτρα περιλαμβάνουν τόσο περικοπές, όσο και επενδύσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Το 48ωρο αυτό θα είναι ένα από τα κρισιμότερα για το μέλλον της Ιταλίας. Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι θα ανακοινώσει επίσημα την έκτακτη δέσμη οικονομικών μέτρων. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία άρχισαν φυσικά να διαρρέουν. Το συνολικό ύψος των μέτρων θα είναι πιθανότατα 25 δις ευρώ: 11 δις καθαρών περικοπών και 14 δις που θα πρέπει να επενδυθούν άμεσα για την οικονομική ανάπτυξη.


Τα συνδικάτα έχουν λάβει ωστόσο ήδη σαφείς αποστάσεις. Δεν θέλουν να γίνουν παθητικοί αποδέκτες ανακοινώσεων και ζητούν διάλογο έστω και σύντομο. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο ενδέχεται να αυξηθούν οι κύριες φορολογικές κλίμακες από το 41% στο 43% και από το 43% στο 45%. Να φορολογηθούν αποδοτικότερα τα αγαθά πολυτελείας, όπως τα σκάφη, αλλά να γίνουν και περικοπές στον τομέα της υγείας.

Έτοιμο για θυσίες το 67% των Ιταλών


Τα ιταλικά συνδικάτα ζητούν διάλογο για τα νέα μέτρα
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε δίωρη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζότζο Ναπολιτάνο για την λεπτομερή παρουσίαση όλων των οικονομικών μέτρων.

Δεν βλέπω κάνεnα στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλώνει η Σουζάνα Καμούσο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου CGIL. Αύριο το πρωί ο Μάριο Μόντι συναντάται με τους γραμματείς όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας. Απλή ενημέρωση ή διαπραγματεύση;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Demopolis to 67% των Ιταλών είναι διατεθιμμένο να κάνει θυσίες υπό την προϋπόθεση να είναι κοινωνικά δίκαιες.

Αθανασία Συγγελάκη, Ρώμη
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW-World.de: Deutsche Welle



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου