Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κουτρουμάνης: Επιμένει στις μειώσεις, μεταθέτει τις αποφάσεις - Τον Ιανουάριο το νομοσχέδιο με τον προσδιορισμό των μειώσεων

Κουτρουμάνης: Επιμένει στις μειώσεις, μεταθέτει τις αποφάσειςΆβυσσος η ψυχή του ανθρώπου....
Μειώσεις επικουρικών συντάξεων αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και ενοποίηση πέντε ταμείων (τριάντα ειδικών λογαριασμών) σε ένα από την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης. Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης αμέσως μετά την ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές στα επικουρικά ταμεία, τόνισε πως επιμένει στην λύση των μειώσεων των συντάξεων και της ενοποίησης των επικουρικών ταμείων και υπογράμμισε ότι θα παρουσιάσει το τελικό σχέδιο νόμου έως τις 15 Ιανουαρίου.


Υπογράμμισε πως τυχόν διαφωνίες από τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση θα αντιμετωπισθεί στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει πως το νομοσχέδιο θα καταρτισθεί αφού ακουσθούν οι απόψεις όλων των φορέων, τονίζει ότι η τρόικα έχει ενημερωθεί για την ψήφισή του εντός του Ιανουαρίου και υπογραμμίζει ότι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση αποτελούν υποχρέωση της χώρας που πηγάζει από το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Με νέα ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος για θέματα ασφάλισης κ. Ν. Νικολαΐδης απέρριψε και πάλι τις προτάσεις Κουτρουμάνη και σημείωσε ότι δεν δέχεται μειώσεις συντάξεων.

Επί της ουσίας ο υπουργός σημειώνει πως οι μελέτες δείχνουν ότι τα 31 ταμεία - λογαριασμοί εντός δεκαπέντε ετών, θα αντιμετωπίσουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Πολλά από αυτά ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) που είχε έλλειμμα 319 εκατομμύρια το 2011 και το έλλειμμα αυτό σε 10 έτη θα υπερτριπλασιασθεί.

Σε «ταμειακή ισορροπία» είναι τρία ταμεία που καλύπτουν μόλις το 4% του συνόλου των ασφαλισμένων. Πρόκειται για το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ΤΑΚΔΥ και το Ταμείο ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Οι μειώσεις που θα προβλέπει το νομοσχέδιο θα κυμαίνονται από 10% έως 25%, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις θα ξεπερνούν αυτά τα ποσοστά... Τα ταμεία που θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις θα είναι: των ναυτικών, των ΕΛΤΑ, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, τα ταμεία Τύπου, το ΤΕΑΔΥ, το ΤΕΑΠΟΚΑ, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών, το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων και το επικουρικό ταμείο δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων.

Στο νέο ενοποιημένο ταμείο, η αναπλήρωση θα κυμαίνεται από 20% έως 45% του συντάξιμου μισθού.

Το ΕΤΑΤ, ένα από ταμεία που θα ενταχθούν στο ενιαίο ταμείο, έχει ζητήσει να εξαιρεθεί. Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του 2012 οποιοδήποτε ταμείο μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθεί από το ενοποιημένο ταμείο ή ακόμη να ενταχθεί σε αυτό.

Πάντως όσα ταμεία συνεχίσουν αυτόνομα τη λειτουργία τους, θα πρέπει να φροντίσουν να εξασφαλίσουν με ίδιους πόρους τις παροχές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου