Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΗ ΧΏΡΑ. Tου Αλ. Βλαχογιάννη

 Αλέξανδρος Απ. Βλαχογιάννης 
Πρ. Πρόεδρος Ολυμπ. Αεροπλοΐας 
Υπ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Οι Έλληνες πολίτες βιώνουμε καθημερινά την χειρότερη κρίση που διαπερνά την χώρα και τον λαό, σε οικονομικό, κοινωνικό, αξιακό, πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο.
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για την αναζήτηση και απόδοση των ευθυνών, των υπεύθυνων, των άβουλων και μοιραίων που με τις εγκληματικές τους ενέργειες οδήγησαν τη χώρα και το λαό σ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Η Ελλάδα της «σύγκλισης», της «ισχυρής οικονομίας», της οικονομίας «τραβεστί», της «θωρακισμένης» οικονομίας, οδηγήθηκε στο χάος από την υπερχρέωση και την κακοδιαχείριση στην τελευταία δεκαετία και στη συνέχεια άρχισαν οι «επιχειρήσεις διάσωσης», με μοναδικό «διασώστη» τον εργαζόμενο, το συνταξιούχο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον άνεργο και τους συντονιστές της «διάσωσης» να κινδυνολογούν, να μιλούν για τιτανικούς και να επαίρονται για την δήθεν αποτελεσματική τους πολιτική που οι ίδιοι χαρακτήριζαν άδικη αλλά αναγκαία για την σωτηρία της χώρας.


Πλάϊ-πλάϊ με τους μοιραίους πρωταγωνιστές που «έσωζαν» τη χώρα όλοι εκείνοι που υπερψήφιζαν τα μέτρα και την επόμενη δακρύβρεκτοι έσπευδαν να δηλώσουν πόσο άδικα ήταν και παρότι είχαν πρόβλημα συνείδησης-λες και αυτή είναι λάστιχο- έλεγαν ναι, αναμένοντας ίσως κάποιο υπουργικό θώκο σ ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Την ίδια στιγμή όμως με την ψήφο τους ανέτρεπαν και ανατρέπουν κάθε οικογενειακό και οικονομικό προγραμματισμό με συρρίκνωση και αφαίμαξη του εισοδήματος έως και 50%, ραγδαία αύξηση της ανεργίας, ύφεση, ενώ η αχαλίνωτη και ασύδοτη αγορά αυξάνει τα αγαθά πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, καύσιμα, αύξηση του ΦΠΑ με πρωταγωνιστές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας(ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, εισιτήρια).
Οι εμπνευστές και εφαρμοστές της οικονομικής πολιτικής εκτελούν κυριολεκτικά το λαϊκό εισόδημα, με περικοπές μισθών και συντάξεων, με επιβολή νέων φόρων, έκτακτες εισφορές, μείωση του αφορολόγητου την ίδια στιγμή που η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή γιγαντώνονται, εις υγεία των κορόϊδων. Η επωδός της σωτηρίας της χώρας δυστυχώς συνοδεύεται με την χρεοκοπία και εξαθλίωση των πολιτών της που βρίσκονται σε απόγνωση. Σωσμένη χώρα με εξαθλιωμένους και χρεοκοπημένους πολίτες δυστυχώς παίρνει τη μορφή απολιθώματος.
Σ αυτό το κλίμα, σ αυτές τις συνθήκες και με την ευρωζώνη να καταρρέει, με τους ισχυρούς να επιβάλλουν την άποψή τους και την αλληλεγγύη των μελών της απούσα, δικαιούμαστε να ρωτήσουμε. Ποιος κυβερνά τη χώρα, την ευρωπαϊκή ένωση, την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία; Είναι πασιφανές πως οι δυνάμεις της πολιτικής έχουν παραχωρήσει τη θέση τους και την κυριαρχία στις δυνάμεις της αγοράς, και του συσσωρευμένου κεφαλαίου. Η πολιτική έχει παραχωρήσει το ρόλο της και οι πολιτικοί αναδεικνύονται σε πιόνια ενίοτε και «υπαλλήλους» των λεγόμενων αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος που υποδεικνύουν και επιβάλλουν ακόμα και πρόσωπα που υπηρετούν καλύτερα τις επιλογές τους.
Απάντηση αποτελεί η οργανωμένη, συλλογική και ανατρεπτική λαϊκή αντίδραση, η συμμετοχή του λαού στα κινήματα και η διαμόρφωση ή μετεξέλιξη πολιτικών σχηματισμών με σαφή ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής με στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και της χώρας, με ξεκάθαρη και στην πράξη απόρριψη των νεοφιλελεύθερων επιλογών και των εκφραστών τους που με μαεστρία και απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εισχώρησαν στο Κίνημα και επέβαλαν την μονεταριστική αντίληψη και την κυριαρχία των αγορών.
Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς έχουν ιστορική υποχρέωση να συσπειρώσουν και να διαμορφώσουν ισχυρό μέτωπο αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και μέτωπο εξουσίας ικανό ν ανατρέψει την πολιτική της πείνας και της εξαθλίωσης των πολιτών και σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια κινήματα να δώσουμε νέα προοπτική για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενοποίηση. Μπορεί και πρέπει να βάλουμε πάτο στο βαρέλι της φτώχειας, της ύφεσης, της ανεργίας και νέο όραμα για την ανάπτυξη, την ευημερία και την προκοπή.
Η κατάσταση είναι κρισιμότατη και κανείς δεν δικαιούται να σιωπά και να στηρίζει τις νεοφιλελεύθερες συνταγές του κεφαλαίου και των υποστηρικτών του. Η ευθύνη δεν είναι μόνο συλλογική. Είναι πρωτίστως ατομική ιδιαίτερα για εκείνους που με τη στάση τους, την ψήφο τους, τη συμμετοχή τους, ανέχονται, συνδιαμορφώνουν και στηρίζουν την βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των ανέργων και ολόκληρου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας.
Κοινές επιστολές, κοινά άρθρα και κάθε άλλη κίνηση εξαγνισμού δεν είναι ικανά ν απενοχοποιήσουν πρόσωπα και πολιτικές πόσο μάλλον όταν αυτά ήταν και είναι πρωταγωνιστές αλλά και φορείς των ακολουθούμενων επιλογών.
Οι πάντες κρίνοντα από την πράξη, το έργο και τις επιλογές και σε καμία περίπτωση από την εκ των υστέρων έκφραση δήθεν καλών προθέσεων. Πράξη ευθύνης και αυτοσεβασμού αποτελεί και η παραίτηση από θώκους εξουσίας ή άσκησης διοίκησης σε μετακλητές θέσεις.
Η κρίση του έλληνα πολίτη θα είναι πολύ αυστηρή και θ αποδώσει ατομικές και συλλογικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και άτομα που ασκούν κάθε μορφής εξουσία.
Η κρίση και η μήνις των πολιτών είναι ορατή και εθελοτυφλούν όσοι νομίζουν πως θα την αποφύγουν με επικοινωνιακά τεχνάσματα και θορυβώδεις παρεμβάσεις
άρθρων ή επιστολών των «τριών», των «έξι» ή των ευνοημένων χρυσο-κάνθαρων όψιμων επικριτών της ολέθριας πολιτικής στην οποία πρωταγωνίστησαν και πρωταγωνιστούν, συνδιαμόρφωσαν και στήριξαν, μόνιμοι ένοικοι των γνωστών τηλεοπτικών παραθύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου