Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΤΟ PSI! ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2013!!!

ΕκτύπωσηPDF
 ΤΟ PSI ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΡΩΣΙΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ ΣΤΟ PSI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Η τετριμμένη απάντηση ότι η αναχώρηση του επικεφαλής του IFF Τσαρλς Νταλάρα, μαζί με τον Ζαν Λεμιέρ για το Παρίσι, ήτανπρογραμματισμένη, ελάχιστους πείθει και πολύ λιγότερους καθησυχάζει.

Η διαπραγμάτευση για την τύχη του περίφημου PSI, περνώντας από διάφορες φάσεις «σκωτσέζικου ντους», συνεχώς περιπλέκεται, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει «ωσεί παρούσα», έτοιμη, μοιραία και άβουλη, να δεχτεί ότι της προσφερθεί!Η καλπάζουσα ύφεση στην ελληνική οικονομία μοιάζει να είναι ο άγριος πονοκέφαλος για το ΔΝΤ και τα κέντρα της ΕΕ, αφού η ύφεση αυτή δεν αφήνει κανένα περιθώριο να έχει το PSI την παραμικρή πιθανότητα – δεν την είχε έτσι κι αλλιώς – επιτυχίας!

Ήδη το ΔΝΤ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εκτιμά ότι η ύφεση το 2012 θα είναι πολύ μεγαλύτερη της επίσημης πρόβλεψης του 2,8% και ότι αυτή θα συνεχιστεί με τουλάχιστον 1% και το 2013!

Με τέτοια πρωτοφανή σε διάρκεια ύφεση, η απόπειρα μείωσης του χρέους, με τις προδιαγραφές του PSI, πέφτει κατευθείαν «στο κενό», πολύ περισσότερο αν οι όροι της ανταλλαγής ομολόγων, μεταξύ των οποίων και τα επιτόκια του, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί για την Ελλάδα.

Άλλωστε, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ευθέως ότι δεν θα κάνει καν το κόπο να συζητήσει (και όχι να συμφωνήσει) τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, αν δεν διασφαλισθεί ότι το 2020 το ελληνικό χρέος θα είναι κάτω από 120%!

Αυτή η «σκληρή» στάση του ΔΝΤ πηγάζει και από το γεγονός ότι στο Ταμείο υπάρχουν σφοδρότατες αντιδράσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, αφού θεωρούν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο και ότι θα ήταν προτιμότερη για τη χώρα μια πτώχευση.

Αυτή ήταν, μεταξύ άλλων, η στάση στο ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία και τηςΡωσίας, αλλά και της Βραζιλίας!

Έτσι, το ΔΝΤ, αλλά και η Γερμανία, δεν αποδέχονται με τίποτα επιτόκιο για τα υπό ανταλλαγή ομόλογα, που θα κινείται γύρω στο 4%, όπως μπορεί να αποδεχθούν οι τράπεζες και επιμένουν σε επιτόκιακάτω του 3,5%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ και ΕΕ σκέπτονται μια ριζική αναθεώρηση της συμφωνίας για το PSI, με μεγαλύτερο κούρεμα, μεγαλύτερη διάρκεια ομολόγων και άλλους όρους, ελπίζοντας (ματαίως) σε μια «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, για την οποία, όμως, το κεντρικό πρόβλημα είναι η καλπάζουσα ύφεση, που δεν κάνουν απολύτως τίποτα για την αντιμετώπιση της!

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες είναι πολύ αμφίβολο αν μπορούν να αποδεχθούν, χωρίς άλλα ισχυρά ανταλλάγματα, μικρότερα επιτόκια ή και δυσμενέστερη για αυτές αλλαγή πλαισίου για το PSI, αφού επιπλέον είναι ήδη πολύ προβληματική η εθελοντική συμμετοχή τους. Άλλωστε, μια συμφωνία για το PSI, μόνο ως προκαταρκτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού θα ήταν πολύ δύσκολο, χωρίς περαιτέρω συζητήσεις, να συγκεντρώσει γύρω της το σύνολο των τραπεζών – για να μη μιλήσουμε για συμμετοχή στο «κούρεμα» και των hedge funds, που μάλλον θα πρέπει να θεωρείταιαπό πολύ δύσκολη έως καθόλου πιθανή!

Άρα, η πτώχευση της Ελλάδας πρέπει να θεωρείται βέβαιη, με αδιευκρίνιστο το είδος της, αλλάιδιαίτερα σκληρές τις επιπτώσεις της. Και θα είναι σκληρές, διότι θα πρόκειται για πτώχευση με βούλα ΕΕ και ΔΝΤ και όχι για πτώχευση που θα προέλθει από μια αριστερή κυβέρνηση με στάση πληρωμών επί του χρέους για την εφαρμογή προοδευτικού προγράμματος.

Πέραν αυτών, ήδη εμφανίζονται ανησυχίες από κύκλους της ΕΕ και ισχυρούς τραπεζίτες ότι το «κούρεμα» της Ελλάδας θα ακολουθήσει ένα ανεξέλεγκτο «ντόμινο» πτωχεύσεων στην ευρωζώνη, αρχής γενομένης από την Πορτογαλία.

Το αξεδιάλυτο «κουβάρι» όλων αυτών των προβλημάτων και των αντιθέσεων γύρω από το PSI πρόκειται να συζητήσουν την Κυριακή το βράδυ στο Βερολίνο η Α. Μέρκελ με την Κ. Λαγκάρντ, χωρίς να διαφαίνεται προοπτική άμεσης επίτευξης, έστω κάποιου, (άδοξου) συμβιβασμού.

Όλα τούτα δείχνουν ότι το PSΙ, όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλάσυνιστά περιπέτεια σε βάρος της χώρας, που οδηγεί στη λεηλασία της!

Είναι προφανές ότι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποκτούν νέα επικαιρότητα οι προτάσεις της «Iskra» για μια θετική διέξοδο.