Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΚΤΙΜΑ Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Υπάρχει και το "καλό ΠΑΣΟΚ". Είναι το κόμμα του "από πουθενά", που στις δημοσκοπήσεις παίρνει σχεδόν αυτοδυναμία!. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ενα κόμμα να έχει τεράστια απήχηση στο λαό, πριν από τη σύσταση του, την οργάνωσή του, την εκλογή οργάνων και τη διατύπωση θέσεων.ΓΖ
Την εξαίρεση των ομολόγων, που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και μικροκαταθέτες, από τη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς από την Καβάλα όπου περιοδεύει σήμερα Παρασκευή και αύριο, Σάββατο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ.Κουβέλης τόνισε ότι τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται σε 25 δισ. ευρώ και μια πιθανή ανταλλαγή τους θα σημάνει αυτόματα την αποδυνάμωση των ασφαλιστικών φορέων και κατ’ επέκταση την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες παροχές προς τους ασφαλισμένους τους.



Επίσης, τόνισε ότι από τη διαδικασία του «κουρέματος» του δημοσίου χρέους πρέπει να απαλλαγούν και οι πολίτες που επένδυσαν τις οικονομίες μιας ζωής σε ομόλογα, πιστεύοντας ότι έτσι εξασφαλίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε ότι το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους δεν είναι ικανή διαδικασία για να αντιμετωπίσει χρονίζοντα προβλήματα. Απαιτείται, όπως σημείωσε, επανεκκίνηση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας και ενίσχυση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση και η τρόικα επιδιώκουν τη διαμόρφωση της κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων και της μισθωτής εργασίας. Υπογράμμισε ότι η ανταλλαγή των ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση συνοδεύεται από μέτρα δυσβάσταχτα, ανάλογα με αυτά που ελήφθησαν εξαρχής, την αναποτελεσματικότητα των οποίων ομολόγησε και η ίδια η τρόικα.

Ο κ.Κουβέλης επανέλαβε τη θέση του για άμεση προσφυγή στις κάλπες μέσα σε ένα ελεγμένο χρονοδιάγραμμα. Χαρακτήρισε ως προσχηματικές τις δικαιολογίες του Γιώργου Παπανδρέου για σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ανταλλαγή ομολόγων δεν ήταν στις επιλογές της Δημοκρατικής Αριστεράς, θυμίζοντας ότι πρόταση του κόμματός του ήταν η μεταφορά μέρους του χρέους και η απορρόφησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την ταυτόχρονη έκδοση ευρωομολόγου.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η πρότασή του αυτή, που δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, σήμερα δικαιώνεται καθώς πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΚΤ στη γενικευμένη χρήση χρέους που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη.

ΣΤΙΣ 19:28