Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Γαλλία: Στην τελική ευθεία η προεκλογική αναμέτρηση



Πέντε ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία οι προεκλογικές διαδικασίες κορυφώνονται με το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ και τις νέες δημοσκοπήσεις που φέρνουν στην ίδια θέση τους δύο μεγάλους αντιπάλους.
Στο ντιμπέιτ που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2 συμμετείχανπέντε υποψήφιοι και πέντε εκπρόσωποι των επικρατέστερων .... υποψηφίων. Πιο συγκεκριμένα, η Ευά Ζολί, ο Φιλίπ Πουτού, ο Νικολά Ντυπόν-Ενιάν, η Ναταλί Αρτό και ο Ζακ Σεμινάντ ήταν οι υποψήφιοι που έδωσαν το παρόν στο ντιμπέιτ, απέναντι στους εκπροσώπους τύπου των επικρατέστερων υποψηφίων.


Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η πυρηνική ενέργεια, το ζήτημα της εργασίας και της ανεργίας, το μεταναστευτικό αλλά και η οικονομία, στα πλαίσια της οποίας δεν παραλείφθηκαν οι αναφορές στο ζήτημα της Ελλάδας, αν και πλέον δεν είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος τύπου του Ζαν-Λυκ Μελανσόν μιλώντας για το χρέος της Γαλλίας, τόνισε πως τα χρέη δεν εξαλείφονται με μέτρα λιτότητας. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να μην γίνονται περικοπές στα έξοδα διότι το παράδειγμα της Ελλάδας επιβεβαιώνει πως κατ’ αυτόν τον τρόπο το χρέος διογκώνεται. Η λύση δηλαδή σύμφωνα με τον Φρανσουά Ντελαπιέρ είναι «Η ενεργοποίηση εκ νέου της δραστηριότητας της χώρας».
Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και η εκπρόσωπος τύπου του Νικολά Σαρκοζί, Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η οποία για ακόμα μία φορά έκανε σαφή τη θέση του κόμματος λέγοντας πως τα μέτρα λιτότητας στοχεύουν στη μείωση του χρέους της χώρας ώστε η Γαλλία να μη φτάσει στην κατάσταση της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο Νικολά Σαρκοζί δεν παραδίδει τα όπλα έτσι απλά κάνοντας νέες προτάσεις στην ομιλία του στην πλατεία της Κονκόρντ, μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Η μία εκ των προτάσεων αφορά την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τους περιορισμούς της που εμποδίζουν την ανάπτυξη της Ευρώπης. Η προσπάθειες, όμως, αναφέρει το skai.gr, του γάλλου Προέδρου για ανανέωση και πρωτοπορία δεν φέρνουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις καθώς σημειώνει πτώση της τάξεως των 2 μονάδων.
Η δημοσκόπηση της Ipsos που δημοσιεύθηκε σήμερα φέρνει το Φρανσουά Ολλάντ και το Νικολά Σαρκοζί στην ίδια θέση με 27%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Μαρίν Λε Πεν με 15,5%, ακολουθεί ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 14,5%, και στη πέμπτη θέση ο Φρανσουά Μπαϋρού με 10%.
Ο Φρανσουά Ολλάντ στο δεύτερο γύρο συνεχίζει σταθερά στην πρώτη θέση με 56%, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί ακολουθεί με 44%.

prwtagwnistis.blogspot.com