Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Κρατικοποίηση!! - Ισπανικά δισεκατομμύρια για τη διάσωση των τραπεζών



Η Ισπανία φέρεται να σχεδιάζει την κρατική διάσωση της Bankia, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, σε μια κίνηση που ενδέχεται να συνεπάγεται την χορήγηση δισεκατομμυρίων ευρώ δημόσιου χρήματος στην τράπεζα.


Σε μια απότομη αλλαγή πολιτικής, η ισπανική κυβέρνηση, η οποία είχε προηγουμένως επιμείνει πως δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κρατικά κεφάλαια για τον τραπεζικό τομέα της χώρας, επιβεβαίωσε ότι η παρέμβαση ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας.
Λίγο μετά την είδηση, ο Ροντρίγκο Ράτο, εκτελεστικός πρόεδρος την Bankia και πρώην διευθύνων σύμβουλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραιτήθηκε από την τράπεζα που είχε δημιουργηθεί το 2010 από τη συγχώνευση επτά ισπανικών ταμιευτηρίων.



Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η κυβέρνηση του θα εξετάσει την χορήγηση κρατικών κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Αν έπρεπε να επανενεργοποιήσουμε την πίστωση, για να σωθεί το ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν αποκλείω τη χορήγηση δημόσιων πόρων όπως έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Ραχόι.

Η φούσκα των ακινήτων στην Ισπανία εκτίναξε το επίπεδο των επισφαλών δανείων ως ποσοστό του συνολικού δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο του σε 18 χρόνια, αφήνοντας τράπεζες να διαχειρίζονται τεράστια χαρτοφυλάκια ακινήτων και κόβοντας τις πιστώσεις σε μια οικονομία που περνά τη δεύτερη ύφεση της σε τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση μπορεί να κινητοποιήσει το Frob, το ταμείο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, για την παροχή κεφαλαίων στη Bankia και μελετά τη χρήση μετατρέψιμων ομολόγων, όπως δήλωσε πηγή του υπουργείου οικονομίας.

Πόσα χρήματα θα χρειαστούν είναι άγνωστο. Όμως ισπανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Bankia θα μπορούσε να λάβει από €7 δις έως €10 δισ πρόσθετων κεφαλαίων. Η Bankia αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο κ. Ράτο, πρώην υπουργός Οικονομικών ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της Bankia με μικρή εμπειρία στον εμπορικό τραπεζικό τομέα, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος είχε προτείνει τον José Ignacio Goirigolzarri, πρώην διευθύνων σύμβουλο της ανταγωνίστριάς BBVA, ως διάδοχό του.

Ο κ. Goirigolzarri συστήθηκε μετά από διαβούλευση με την ισπανική κυβέρνηση, όπως ανέφεραν πήγες προσκείμενες στη Bankia.

Τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ ξεχώρισε τη Bankia ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα του ισπανικού τραπεζικού τομέα, με το ταμείο να συνιστά ότι αυτή και άλλες τράπεζες πρέπει να λάβουν «άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουν τα οικονομικά τους και να βελτιώσουν τις πρακτικές διαχείρισης και διοίκησης τους.»

Μέρος της τράπεζας ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης από το 2011, συγκεντρώνοντας €3,3 δις από ιδιώτες αποταμιευτές και ισπανικά ιδρύματα - μια κίνηση που επικρίθηκε από πολλούς αναλυτές και επενδυτές για την αδυναμία της να φανεί επαρκής στην αύξηση κεφαλαίου της Bankia.
http://wwwpraxisred.blogspot.com