Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Αλέκα Παπαρήγα: Παιχνίδια με τη σύνθεση της υπηρεσιακής





«Το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε και από τη συζήτηση για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και το θεωρώ απαράδεκτο» τόνισε η γγ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο. Η κυρία Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αυστηρά υπηρεσιακού σκοπού.

«Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, ούτε στα πλαίσια της ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ, κάποια ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει δέσμευση εναντίον του λαού.


» Και αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, κάτι απρόσμενο εν πάση περιπτώσει, με την διαδικασία της επικοινωνίας με τα κόμματα και με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της είχε προτάσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που γίνονται προτάσεις με πολιτικούς εκλογικούς σκοπούς, «τότε και αν είχαμε πρόταση θα την παίρναμε πίσω».

Εξήγησε μάλιστα: «Σκεφτείτε να κάναμε τώρα μια πρόταση ως ΚΚΕ και να προτείνουμε έναν άνθρωπο -και θα ζητούσαμε να συμφωνήσουν και οι άλλοι- που θα πήγαινε στα Σώματα και υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε για λογαριασμό όλων και θα προσέγγιζε τη δική μας άποψη. Από τη στιγμή που τη δική μας άποψη δεν μπορεί να την προσεγγίσει ένας που είναι και της αρεσκείας όλων, δεν προτείνουμε. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη για τη σύνθεση της κυβέρνησης».

Αργότερα σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ περιγράφονται οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη στο Προεδρικό:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος, πρόταση με την οποία συμφώνησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη. Με αυτές τις προτάσεις διαφώνησαν η Αλέκα Παπαρήγα και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Πάνος Καμμένος πρότεινε τον Παναγιώτη Πικραμένο.

Μετά την απόρριψη της πρότασης Αρσένη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την πρόταση για τον Λουκά Παπαδήμο. Αρνήθηκαν την πρόταση ξανά το ΚΚΕ, ο Φ. Κουβέλης και ο Π. Καμμένος. Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση Καμμένου για υπουργό εξωτερικών τον Παναγιώτη Ήφαιστο και άμυνας τον Δημήτρη Γράψα.

Στη συνέχεια ο Κάρολος Παπούλιας πρότεινε να αναλάβει ο αρχαιότερος δικαστικός, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, από την στιγμή που δεν υπήρχε ομοφωνία στις διάφορες προτάσεις».