Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ


Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Λίγες μέρες, λίγα 24ωρα μας χωρίζουν από τη στιγμή που θα βρεθούμε μπροστά στη μεγάλη και κρίσιμη στιγμή της κάλπης.

Και λέω κρίσιμη γιατί σε τούτη την εκλογική μάχη κρίνονται πολλά, όχι μόνο για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και για την Ελλάδα.
Η πιο κρίσιμη εκλογική μάχη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ο καθένας έχει την ιστορία του και την πολιτική του διαδρομή.
Γνωριζόμαστε όλοι σε αυτή τη χώρα.
Και ο Έλληνας πολίτης γνωρίζει ότι κάθε τι θετικό που έχει γίνει μετά το 1981 έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.
Δεν μπορώ να δεχτώ την προσπάθεια απαξίωσης ενός κινήματος που κατοχύρωσε τη Δημοκρατία, που έβαλε το λαό στο προσκήνιο των εξελίξεων, που χάραξε μια ανεξάρτητη πορεία, που οδήγησε τη χώρα στο ευρώ, που έφθασε σε ρυθμούς ανάπτυξης πρωτοφανείς.

Δεν μπορώ να μηδενίσω το ρόλο μας στην πορεία της χώρας που πριν τονΑνδρέα Παπανδρέου ήταν ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης.

Δεν μπορώ να ξεχάσω τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου στην 22η Σύνοδο της ΚΕ.

Έλεγε τότε:
«Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι πολύ καλά, πρώτα εμείς οι ίδιοι και μετά οι φίλοι και οι αντίπαλοί μας, ότι τα οράματά μας, οι ιδέες οι στόχοι και οι πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ έρχονται με αγώνες από μακριά και θερμαίνουν τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτή η αγωνιστική πορεία και η εξέλιξη δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ και από κανέναν. Πάντα θα συνεχίζεται και θα ανανεώνεται με μοναδικό κριτή τον κυρίαρχο λαό μέχρι την τελική δικαίωση και την πραγμάτωση τους»

Αυτό σας λέω και σήμερα:

Αυτό το κίνημα όσο και αν κάποιοι θέλουν να το τελειώσουν, όσο και αν τα διάφορα συμφέροντα θέλουν να το απαξιώσουν θα σταθεί και πάλι στα πόδια του, θα ακουμπήσει και πάλι στο λαό, θα δώσει τις μάχες του για την πατρίδα και θα δικαιωθεί, όσο και αν ματώσει, όσο και αν μας συκοφαντήσουν.

Τα όνειρά μας, οι αξίες μας και τα οράματά μας ούτε τα διαπραγματευόμαστε, ούτε τα μικραίνουμε.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες καλούνται μέσα από μια επαναληπτική εκλογική διαδικασία, να επιλέξουν το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναζητά τη δική του πορεία που θα το βγάλει από τα αδιέξοδα που έχει περιέλθει, εξαιτίας των επιλογών του κυρίως στην τελευταία διετία.

Μια πορεία που δεν είναι καθόλου εύκολη και ασφαλώς καθόλου σύντομη.

Μια πορεία στη οποία συγκρούονται οι αντιφάσεις των ιδεολογικών μας θέσεων και οι ανατροπές των κυβερνητικών μας δεσμεύσεων.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Όλοι κατανοούμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Με ένα κόμμα που κουβαλά στην πλάτη του μια εκλογική συντριβή και μια εκκωφαντική αποδοκιμασία του κόσμου για την πρόσφατη κυβερνητική πολιτική του.

Μια πολιτική ξένη ως προς αυτό, μακριά από τις Αρχές και τις Αξίες του, που την επέβαλαν όμως στο λαό όλοι αυτοί που θεώρησαν και θεωρούν, ότι η αξιοπρέπεια της χώρας και η λαϊκή κυριαρχία μειονεκτούν μπροστά στα συμφέροντα των Αγορών και των ισχυρά οικονομικών εταίρων μας στην Ευρωζώνη.

Η μετάλλαξη ενός κινήματος που έδωσε στο παρελθόν μάχες δίπλα στον εργαζόμενο και πλάι στον αδύναμο συμπολίτη μας, σηματοδότησε και την απομάκρυνση του από αυτούς για τους οποίους ιδρύθηκε να υπηρετεί.

Και αυτό αποτυπώθηκε στην κάλπη με πολύ καθαρό και σαφή τρόπο.

Το ερώτημα βέβαια είναι, αν και σε τι βαθμό αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Αν ήταν δηλαδή μια δυσάρεστη έκπληξη και μια επιλογή που δεν έχει σταθερή βάση και ιδεολογικό υπόβαθρο.

Όποια ερμηνεία και αν επιχειρήσουμε να δώσουμε για το αποτέλεσμα, προσπαθώντας να περιορίσουμε την ιδεολογική έκτασή του και να το αποδώσουμε στην επιλογή της διαμαρτυρίας και της καταγγελίας, δεν είναι ικανή να αμβλύνει την βαριά ήττα.

Ο λαός γύρισε την πλάτη στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μάλιστα χωρίς να νιώσει ούτε ενοχές ούτε οίκτο.

Η απάντηση για την εξέλιξη αυτή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μας το κόμμα.

Μέσα στον πυρήνα της ηγετικής του ομάδας τα τελευταία χρόνια αλλά και μέσα στην οργανωμένη του βάση που συμβιβάστηκε με το αρρωστημένο σύστημα του κυβερνητισμού και της εξουσίας που απορρέει από αυτόν.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, χάσαμε γιατί σταματήσαμε να συζητάμε μεταξύ μας.

Γνωρίσαμε μια βαριά ήττα γιατί απαξιώσαμε την ίδια μας την ψυχή, την οργάνωσή μας, τη συμμετοχή μας, την αγωνιστικότητά μας, τη δυναμική έκφραση των απόψεών μας.

Δεν μιλήσαμε τα τελευταία χρόνια στο λαό, δεν τον πλησιάσαμε και του γυρίσαμε την πλάτη ενώ κάναμε την ίδια περίοδο ως κυβέρνηση, συνομιλητές τους τραπεζίτες και τους οικονομικούς παράγοντες κάθε μορφής.

Σταματήσαμε να παράγουμε ιδέες, να προτείνουμε λύσεις, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να διεκδικούμε μαζικά τις αξίες και τα δίκαια του λαού μας.

Σίγουρα η περίοδος της δεξιάς διακυβέρνησης των τελευταίων χρόνων υπό τον κ. Καραμανλή ήταν προάγγελος δεινών που όμως έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε.

Αυτή ήταν άλλωστε και η καθαρή εντολή του λαού το 2009.

Δυστυχώς το φορτίο ήταν πολύ βαρύ και αυτοί που κλήθηκαν να το διαχειριστούν δεν το άντεξαν και παρέσυραν μαζί τους μια ολόκληρη παράταξη.

Αλλά αυτά πιστεύω θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε περισσότερο και να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα στο συνέδριό μας όπου πιστεύω όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο Β. Βενιζέλος θα είναι ένα συνέδριο αναγέννησης και ανασυγκρότησης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν ντρέπομαι, ούτε σκύβω το κεφάλι για όλα αυτά.

Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης.

Νομίζω ότι ο λαός και ειδικά οι δημοκράτες αναγνωρίζουν και μπορούν να αποδώσουν πέρα από τις συλλογικές και τις ατομικές ευθύνες για το παρελθόν.

Ωστόσο μπροστά μας έχουμε το παρόν και το μέλλον.

Έχουμε το δύσκολο έργο να κρατήσουμε τη χώρα όρθια.

Να μην επιτρέψουμε πλέον την αδράνεια, την ανικανότητα αλλά και το λαϊκισμό, να καθορίσουν την πολιτική μας.

Έχουμε την ιστορική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τις αδικίες και τις βάρβαρες αποφάσεις για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους συμπολίτες μας που βίωσαν και βιώνουν τις συνέπειες των Μνημονίων.

Συντρόφισσες και σύντροφοι έχουμε ένα καθήκον απέναντι στον τόπο μας.

Να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης, σταθερότητας και προοπτικής.

Μια κοινωνία που δεν θα αδιαφορεί, θα συμμετέχει, θα έχει ρόλο θα ελέγχει και θα απαιτεί. Μια κοινωνία σύγχρονη, χωρίς φόβους και ανασφάλειες, χωρίς αποκλεισμούς και λάθη του παρελθόντος.

Μια κοινωνία ανάπτυξης όπου οι νέοι θα δημιουργούν και θα καθορίζουν το μέλλον τους.

Και τα λέω αυτά γιατί απλά μου ξανάρχονται στη μνήμη. Ναι σύντροφοί μου, ήταν αυτά τα συνθήματα και τα ίδια οράματα που έκαναν πολλούς από εμάς κυρίως τη δεκαετία του ’80 να αγωνιστούμε για την αλλαγή.Και πετύχαμε.

Αλλάξαμε τη χώρα με μια επαναστατική διάθεση και σύμμαχο το λαό.

Είναι λοιπόν αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα.

Μια δυναμική και συντεταγμένη πορεία μαζί με το λαό, που σήμερα μας παρακολουθεί με καχυποψία και αμφισβήτηση.


Μαζί με το λαό στον οποίο σήμερα απευθυνόμαστε όχι από προνομιακή θέση, αλλά από θέση μάχης, τη στιγμή που κάποια άλλα κόμματα επιχειρούν να τον παραπλανήσουν και να τον κερδίσουν μέσα από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να απαντήσουμε ως δημοκράτες, στο ερώτημα γιατί να ψηφίσουμε ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μπροστά του μια νέα πρόκληση.

Στριμωγμένο στη γωνία καλείται να αντιδράσει και να δώσει σημάδια ζωής σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου αμφισβητείται η φυσιογνωμία του και σε ένα κλίμα πόλωσης, που δίνει χώρο για δυναμική παρουσία ακραίων ιδεολογικών ρευμάτων.

Με δυο λέξεις έχει μπροστά του ένα νέο ραντεβού με την ιστορία του και δεν μπορεί παρά να δηλώσει παρόν.

Με όλες τις αδυναμίες του και τις ευθύνες που το βαραίνουν, με το ακρωτηριασμένο από επιχειρήματα πολιτικό προσωπικό, με τη βαριά σκιά των Μνημονίων να το πλακώνουν και να το πνίγουν.

Οφείλει να δώσει τη μάχη, γιατί η ιστορία του και η συμβολή του στην αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας και στην εδραίωση της δημοκρατίας δεν του επιτρέπει τη φυγομαχία και την μοιρολατρία.

Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους, ότι κάθε τι που κατακτήσαμε, κάθε βήμα εμπρός που κάναμε ως κόμμα και ως κοινωνία, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και σκληρών αγώνων.

Αυτούς του αγώνες προσωπικά δεν τους ξεπουλάω, ούτε τους χαρίζω σε κανένα νεόκοπο της πολιτικής ούτε σε όψιμους αρχηγίσκους του δημοκρατικού λαού της χώρας μας.

Και είμαι σίγουρος ότι όλοι εσείς που στηρίξατε το κίνημα μας από την ίδρυσή του αλλά και στην πορεία του γιατί πιστεύετε στις Αρχές του σοσιαλισμού, θα συμφωνήσετε σ’ αυτό.

Σήμερα πέρα από τους ηγέτες χρειαζόμαστε κοινωνικές συμμαχίες και πολιτική σταθερότητα.

Μια σταθερότητα που μπορούν να την εγγυηθούν κόμματα συντεταγμένα, με σαφή πολιτική κατεύθυνση και καθαρό ιδεολογικό στίγμα.


Κόμματα που δεν θα λειτουργούν ως ένας απλός εκλογικός μηχανισμός, που θα ενεργοποιείται όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα, πρέπει να αναζητήσουμε κόμματα που θα παράγουν πολιτική, θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, θα καταθέτουν προτάσεις, θα συζητούν και θα στηρίζουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών τους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Μια νέα ταξική πάλη βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια πάλη όπου συγκρούονται δύο διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα που επιχειρούν να εδραιωθούν στο εγχώριο και νέο διεθνές περιβάλλον.

Πρόκειται για τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των αγορών και έχουν απέναντί τους τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και των ριζοσπαστικών τάσεων.

Οι πρώτες εκφράζουν τη συντήρηση που απορρέει από την επιβολή μέτρων και πολιτικών της άρχουσας τάξης αυτό δηλαδή που αποκαλούμε μεγάλο κεφάλαιο ενώ οι άλλες εκφράζουν τη μεσαία και χαμηλή κοινωνική τάξη προωθώντας μια προοδευτική και δημοκρατική προσέγγιση των πολιτικών που πρέπει να κυριαρχήσουν.

Σε αυτή την επιλογή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. οφείλει να τοποθετηθεί με καθαρή και στιβαρή άποψη.

Η ιδεολογική μας ταυτότητα δεν μπορεί να μπαίνει σε διαπραγμάτευση.

Η πολιτική μας πρόταση δεν μπορεί να μην έχει σημείο αναφοράς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που εργάζεται, παράγει, δημιουργεί και στηρίζει την Ελλάδα.

Σίγουρα ειδικά σε αυτή την εκλογική μάχη πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λειτουργήσουμε με ορίζοντα τα επόμενα χρόνια.

Όχι για να επανακτήσουμε την όποια κυβερνητική εξουσία, αλλά για να διαμορφώσουμε συνθήκες δημιουργίας μια ισχυρής κεντροαριστερής παράταξης που θα λειτουργήσει ενωτικά και συνεκτικά από την κορυφή μέχρι τη βάση.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει στη γωνία, ως μια παράταξη που η αποτυχία της ιδεολογικής της μετάλλαξης είναι ικανή να το αποβάλλει από το νέο πολιτικό σύστημα που διαμορφώνεται σταδιακά.

Είναι γεγονός ότι οι σημερινές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για να πείσουν μια κοινωνία που βομβαρδίζεται καθημερινά από λαϊκίστικες προτάσεις και ανέξοδους λεονταρισμούς των πρωταγωνιστών της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης.

Ειδικά όταν καλείται καθημερινά να απολογείται για την κυβερνητική του παρουσία που αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και της δυνατής εντολής του λαού.

Δεν πρέπει όμως να έχει μια σπασμωδική αντίδραση που θα το οδηγήσει σε πλήρη αποσύνθεση.

Οφείλουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε κυρίαρχα σημεία όπως, ποιο δρόμο θα βαδίσουμε, τι πολιτικές θα προτείνουμε και ποιες κοινωνικές συμμαχίες θα επιδιώξουμε.

Οι προτάσεις μας δεν μπορεί να παραπέμπουν σε συνταγές του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος που αποδοκίμασε καθολικά η κοινωνία.

Ο λόγος μας πρέπει να αγγίζει την ψυχή του κάθε έλληνα και όχι την τσέπη του κάθε κολλητού επιχειρηματία.

Οι ιδέες μας πρέπει να προβληματίζουν και παράλληλα να πείθουν τους νέους που αναζητούν ελπίδα και δουλειά.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα εμπιστευθούμε την τυχοδιωκτική πολιτική της ΝΔ;

Που θυσιάζει την πορεία της χώρας προκειμένου να ικανοποιήσει την προσωπική φιλοδοξία του κυρίου Σαμαρά να γίνει Πρωθυπουργός;

Του χρωστάει η χώρα άραγε;

Όχι μας χρωστάει και μας χρωστάει μια ξεκάθαρη εξήγηση για το πολιτικό έγκλημα των 5,5 χρόνων της Κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή.

Γιατί όσο σιωπά συγκαλύπτει το πραγματικό έγκλημα που έγινε σε αυτή τη χώρα.

Γιατί ποιος Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να σκεφτεί ότι αν η ΝΔ παρέδιδε στο ΠΑΣΟΚ το 2009 μια οικονομία σαν και αυτή που παρέλαβε το 2004 δεν θα υπήρχε λόγος να παρθούν τα σκληρά μέτρα.

Γιατί ποιος Έλληνας πολίτης δεν σκέφτεται τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για τη «Θωρακισμένη Οικονομία» του κυρίου Καραμανλή και τις εκτιμήσεις του τωρινού προέδρου της ΝΔ για έλλειμμα 4,5%;

Οι εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας κατηγορούν τους πυροσβέστες ότι δεν κάνανε σωστά τη δουλειά τους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τελικά ζούμε τον πολιτικό παραλογισμό σε όλο του το μεγαλείο:

Από τη μία το κόμμα του απόλυτου μηδέν, το κόμμα που μπέρδεψε όχι απλά τις πολιτικές του γραμμές αλλά τη φθήνια των εξαγγελιών του με τη διαρκή εναλλαγή θέσεων και προτάσεων και που οδηγήθηκε σε πιο συντηρητικές θέσεις, πιο αντιδραστικές λογικές, πιο ακροδεξιές διευρύνσεις.

Η ΝΔ του κυρίου Σαμαρά, της κυρίας Μπακογιάννη και των ακροδεξιών του ΛΑΟΣ είναι η έκφραση της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που μπορεί να προταθεί σήμερα.

Είναι ένα μέτωπο ενάντια στα συμφέροντα του λαού, του εργαζόμενου και του συνταξιούχου, ένα μέτωπο απέναντι στη λογική, ένα μέτωπο απέναντι στα ίδια τα συμφέροντα της χώρας.

Η μικροκομματική τους λογική οδήγησε σε αδιέξοδα τη χώρα, η ακροδεξιά τους ρητορική καλλιέργησε το υπόστρωμα για την παρουσία στη Βουλή της Χρυσής Αυγής, η πολιτική τους αδυναμία, η υποσχεσιολογία, και ο δεξιός λαϊκισμός, δημιουργούν τις συνθήκες για την κατάρρευση κάθε έννοιας σοβαρότητας.Δεν αλλάζουν.

Δεν μπορούν να αλλάξουν.

Τους ξέρουμε απλά σήμερα εμφανίζουν το χειρότερό τους εαυτό.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα εμπιστευτούμε τους καιροσκοπικούς σχεδιασμούς όσων προσπαθούν να επενδύσουν στην αγωνία των συμπολιτών μας;


Αυτών που προτείνουν με ευκολία λύσεις που οδηγούν μαθηματικά στην καταστροφή;

Γιατί ποιος Έλληνας πολίτης μπορεί να εμπιστευτεί τις σημερινές ηγεσίες των κομμάτων της λεγόμενης παραδοσιακής Αριστεράς;

Που εμπορεύονται τον πόνο και την αγωνία ενός λαού, χαϊδεύοντας τα αυτιά του με λόγια που πίσω τους κρύβουν μια τεράστια περιπέτεια και ένα εθνικό αδιέξοδο.





Συντρόφισσες και σύντροφοι,



Απέναντι στο δεξιό λαϊκισμό, η αγανάκτηση του κόσμου, η οργή και οι δικές μας αδυναμίες οδήγησαν στην ενίσχυση του αριστερού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ακούσαμε όλα:

Ακύρωση μνημονίου και εφαρμοστικών, μορατόριουμ, χάρισμα δανείων σε νοικοκυριά, κατάργηση ΜΑΤ, ανακήρυξη ΑΟΖ, αντικαπιταλιστική συμμαχία με Λατινική Αμερική, εθνικοποίηση τραπεζών, επαναφορά κατώτατων μισθών, επιμήκυνση επιδομάτων ανεργίας, πάγωμα ιδιωτικοποιήσεων, ταξιδιωτικά έγγραφα για όλους τους μετανάστες (με στόχο τη Δύση).

Λίγες ημέρες μας έμειναν για να μπούμε στη γη της Επαγγελίας.

Ένα αλαλούμ άκρατου λαϊκισμού, που αγνοεί την πραγματικότητα.

Που αρνείται να αντιληφθεί και την κατάσταση της χώρας και τις διεθνείς της συμμαχίες.

Που υπόσχεται το απραγματοποίητο με κίνδυνο να υπονομεύσει τη διεθνή παρουσία της χώρας και να οδηγήσει το λαό σε ακόμη μεγαλύτερες ήττες.

Το σκηνικό της τεχνητής πόλωσης που επιχειρείται να στηθεί είναι μια καρικατούρα διπολισμού, όταν είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν πια μονοκομματικές πλειοψηφίες και αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Ο ελληνικός λαός οφείλει πλέον να πάρει με την ψήφο του στις εκλογές του Ιουνίου ιστορικές αποφάσεις εν γνώσει των συνεπειών.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε, ότι δεν προειδοποιήθηκε, ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

Γιατί η επόμενη ημέρα των εκλογών απαιτεί Κυβέρνηση με πρόγραμμα, πυξίδα και σχέδιο.

Ένα εθνικό σχέδιο της χώρας για την έξοδο από τη κρίση.

Γιατί η πολυτέλεια για πειράματα στην πλάτη του λαού μας δεν υπάρχει.

Γιατί εδώ παίζεται η ίδια η ύπαρξη της δημοκρατικής παράταξης, το μέλλον των παιδιών μας, η πορεία μιας ολόκληρης γενιάς.

Οι πολιτικές μας πρέπει να αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια στην κοινωνία.

Στην ουσία πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή όπως την προσδιόρισε εύστοχα ο ίδιος ο πρόεδρός μας, ο Β. Βενιζέλος.

Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση που δεν διεξάγεται και κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Για να σταθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ όρθιο και να είναι ικανό να αντικρύσει με ελπίδα την επόμενη μέρα και να αναγεννηθεί.

Ξεκινάμε λοιπόν από μια νέα αφετηρία. Από εκεί που ξεκινήσαμε παλιά, όλοι μαζί, από την ίδια θέση και με το ίδιο πάθος για να ξανακάνουμε το κίνημα μας δυνατό και αποδεκτό στην κοινωνία.

Το συνέδριο που έχουμε μπροστά μας μπορεί να αποτελέσει αυτή την αφετηρία για την αναγέννησή του.

Ίσως η επιστροφή στις ρίζες μας αποδειχθεί λυτρωτική για όλους και ίσως μας κάνει πιο σοφούς, πιο τολμηρούς, πιο αποφασιστικούς, πιο δημιουργικούς.

Σίγουρα πάντως θα μας δώσει την ευκαιρία να μιλήσουμε με όρους πολιτικής, κάτι που θεωρώ ότι το έχουμε ανάγκη όλοι.

Ωστόσο μεσολαβεί μια προεκλογική περίοδος που όσο και αν φαίνεται σύντομη, είναι αρκετή για να καταφέρουμε πολλά, αρκεί να το πιστέψουμε και να προσπαθήσουμε.

Αρκεί να βάλουμε πάνω απ' όλα τη χώρα και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Μπορούμε να αναδείξουμε τα όποια θετικά σημεία και αποτελέσματα της πολιτικής μας, να υπερασπιστούμε την προσπάθεια μας και να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας.

Οφείλουμε όμως παράλληλα να προτάξουμε τις προθέσεις και τις σταθερές θέσεις της ηγεσίας μας.


Να προσδιορίσουμε πως, πότε και με ποιους όρους θα διαπραγματευτούμε την αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο και ποιες συμμαχίες θα επιδιώξουμε.



Να δώσουμε καθαρές απαντήσεις τι κοινωνία θέλουμε και σε ποια Ελλάδα θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας.

Να δείξουμε ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της προόδου και της αριστεράς.

Μπορούμε και έχουμε να κάνουμε πολλά.

Χρειαζόμαστε δύναμη, πίστη και έμπνευση.

Στοιχεία που πλέον δεν θα τα αναζητήσουμε απλά σε έναν πολιτικό ηγέτη αλλά στη δική μας οργάνωση, στη δική μας συλλογική προσπάθεια, στη συντροφικότητάς μας.



Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σήμερα που η χώρα απαιτεί ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες, συνεννόηση και κοινή προσπάθεια ψηφίζουμε συνειδητά ΠΑΣΟΚ.

Για να είναι ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Για να συγκροτήσουμε το μέτωπο ευθύνης και προοπτικής των δυνάμεων που θέλουν να προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις στη χώρα.

Για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων αυτά τα χρόνια.

Για να μπορούμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

Ενάντια στις προβλέψεις, ενάντια στον άκρατο λαϊκισμό, ενάντια στην καλλιέργεια ψεύτικων ελπίδων, πιστεύω ότι και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε.

Αρκεί να είμαστε όλοι μαζί.

Αρκεί να γίνει πίστη μας.

Αρκεί να μη νομίσει κανείς ότι περισσεύει ή περιττεύει από αυτόν τον αγώνα.

Η μάχη θα κερδηθεί αν δώσουμε πρώτα απ’ όλα ο καθένας τη μάχη μας με τον ίδιο τον εαυτό μας.

Γνωρίζω τη λειτουργία, τη δράση και την αυταπάρνηση που δείξατε όλα αυτά τα χρόνια.

Άλλωστε μαζί μας συνδέουν αγώνες.

Γνωρίζω και τα στελέχη μα πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους και τους συντρόφους.

Ξέρω ότι όλοι θα είσαστε παρόντες και σε αυτή τη μάχη.

Για αυτή τη μάχη θέλω να καλέσω σήμερα όσους πίστεψαν, πιστεύουν και ελπίζουν στο ΠΑΣΟΚ, όσους ταύτισαν τις ιδέες και τη ζωή τους με τις δικές μας ιδέες και τα δικά μας οράματα, όσους διαφωνούν ή και κατακρίνουν κάποιες κυβερνητικές μας πρακτικές αλλά συμπορεύονται στους στόχους και τις προτεραιότητες της Αυτοδύναμης Ελλάδας.

Τους καλώ να συστρατευτούν ξανά ή για πρώτη φορά μαζί μας σε ένα πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο Ενότητας και Υπευθυνότητας, Ανανέωσης και Προοπτικής.

Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι και αυτή την ώρα και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία:

Εμείς ΠΑΣΟΚ και Λαός, μπορούμε να απαντήσουμε για μια ακόμη φορά αξιόπιστα στις νέες ανάγκες του λαού και της κοινωνίας.

Δυνατά, Ενωμένα, μέχρι το τέλος.

Για τη Νίκη.

Για να έχουν οι ελπίδες μας συνέχεια.

Αν δεν αντιληφθούμε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε ως χώρα τότε θα βαδίσουμε χωρίς στόχο, χωρίς προορισμό.

Δεν υπάρχουν εκβιαστικά διλλήματα σε αυτές τις εκλογές. Υπάρχει μια πραγματικότητα και όποιος κάνει πως την αγνοεί, απλά δεν θέλει να την αποδεχτεί.

Μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε όλοι μας, σκληρή και δύσκολη, που είναι όμως ανατρέψιμη.

Αυτή την ανατροπή για την Ελλάδα, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη Δημοκρατία μας, έχουμε χρέος να την κάνουμε μαζί.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. μάθαμε και διδάξαμε τι θα πει αγώνας.Διαμορφώσαμε και κάναμε πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη.

Δώσαμε όραμα και ελπίδα στον απλό λαό και ανατρέψαμε κατεστημένα δεκαετιών.

Σήμερα, μέσα από την ήττα μας μπορούμε να διδαχτούμε και να γίνουμε ποιο δυνατοί, πιο αγωνιστικοί, πιο σίγουροι για την πολιτική μας.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά αρκεί να προσπαθήσουμε.



Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κυριάρχησε στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας και συνετέλεσε καθοριστικά για να αποκτήσει η χώρα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική μορφή.

Χειραφέτησε και συμφιλίωσε τον ελληνικό λαό, εμβάθυνε τη δημοκρατία, διεύρυνε τους κοινωνικούς δημοκρατικούς θεσμούς, θεσμοθέτησε ικανοποιητικό σύστημα δημόσιας υγείας, μείωσε τις κοινωνικές ανισότητες, εργάστηκε αποτελεσματικά για τη δημιουργία οικονομικών υποδομών και εν τέλει προσπάθησε να αποκτήσει ο πολίτης στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και συμμετοχή.

Και αυτή η ιστορία δεν εκποιείται ούτε μηδενίζεται στο όνομα της πανικόβλητης διαχείρισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής οικονομικής κρίσης με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.

Μια ιστορία που την λησμόνησαν κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι και εκείνους τιμώρησε ο λαός.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει πλούσια ιστορία με ισχυρούς δεσμούς στην κοινωνία και αυτή οριοθετεί το μέλλον του. Είναι η ώρα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και τις αξίες μας.

Εμείς δεν ξεχνάμε και καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες να μην ξεχνούν.

Λαός που ξεχνά και θέλγεται από τις ασαφείς υποσχέσεις λύτρωσης είναι καταδικασμένος να μην υποστεί μόνο τις καταστροφές αλλά να μετατραπεί σε λαό επαίτη.

Είναι βέβαιο ότι η παρούσα πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ οφείλει να εξαγγείλει ένα εφικτό πολιτικό πρόγραμμα και να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως από το 1974 και να πείσει τον ελληνικό λαό για τη δυνατότητα υλοποίησής του.

Μάθαμε από τα λάθη μας αλλά δεν ξεχνάμε τις αξίες μας.

Διεκδικούμε τη συνέχεια ως προϋπόθεση της αξιοπιστίας μας και δεν υιοθετούμε τη δυσφήμηση της παραδοσιακής αριστεράς που συνεχώς επιζητά την εκλογική μας αφαίμαξη.

Αριστερό δεν είναι η καταγγελία, η αναφορά σε χαμένους παραδείσους που υπήρξαν στην χώρα του ποτέ, αλλά η αναγνώριση των παγκόσμιων συνθηκών της κρίσης για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον του ελληνικού λαού.

Η δεξιά ταυτίζει το δημόσιο συμφέρον με την εξυπηρέτηση των ολίγων, η παραδοσιακή αριστερά με τον χυδαίο και παρασιτικό κρατισμό.

Εμείς οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον ως εγκαθίδρυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης με γνώση των διαφορών.

Γι' αυτό ζητάμε:Ένα κράτος ευέλικτο, ανασυγκροτημένο, αποτελεσματικό, ένα κράτος στρατηγό στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και στην υπηρεσία του πολίτη, ένα κράτος που θα προβεί σε θεμελιακή ανανέωση των εργαλείων που θα διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα, θα εγγυάται τα στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και θα εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών. Το θεμέλιο συγκρότησης του δημοσίου είναι το συμβόλαιο. Το κράτος συγκεκριμενοποιεί τους στόχους και στη συνέχεια συμβάλλεται με τις επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και τις περιφέρειες για την υλοποίησή τους. Το σαθρό πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικό φορολογικό σύστημα που θα πατάξει αποτελεσματικά τη διαφθορά και την φοροδιαφυγή, δημιουργώντας ταυτόχρονα στο φορολογούμενο το αίσθημα δικαίου μέσα από τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα όπου η κοινωνία θα αναλάβει τις ευθύνες της και οι επιχειρήσεις θα μετατρέψουν τις όποιες φοροαπαλλαγές σε θέσεις εργασίας.

Πρέπει να περιοριστεί η κυρίαρχη πολιτική της αναδιανομής. Οφείλουμε να συγκροτήσουμε το νέο σύστημα παραγωγής. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και στο μνημόνιο πρέπει να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για την οικονομική ανάπτυξη. Η οικονομική πολιτική, οι δημόσιοι οργανισμοί, οι τράπεζες, η ιεράρχηση των μισθών, η λειτουργία των συνδικάτων, οι τρόποι παραγωγής και κατανάλωσης πρέπει να συζητηθούν με βάση το δημόσιο συμφέρον.Δεν είμαστε η χώρα της αφθονίας, όμως οφείλουμε να γίνουμε η χώρα της ορθολογικής παραγωγής. Η Ευρώπη είναι το μέλλον όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Η παραδοσιακή και αναχρονιστική αριστερά θέτει στόχους που το μέγεθος της ευρωζώνης και η οργάνωσή της δεν μπορεί να υλοποιήσει. Εκείνο που απαιτείται είναι επαναδιαπραγμάτευση του προϋπολογισμού της, έκδοση ευρωομολόγων και ελαστικοποίηση του συμφώνου σταθερότητας για να δοθούν πόροι στην ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επέκταση του πέπλου κοινωνικής προστασίας.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν και να αγωνιστούν για την δυναμική παρουσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του Ιούνη.

Με μας άλλαξε η Ελλάδα.

Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας για να μην καταλήξουν χλεύη στο στόμα των λαϊκιστών που έμαθαν να παίρνουν χωρίς να εργάζονται, που έμαθαν να απαιτούν μόνο με γνώμονα το ιδιοτελές συμφέρον της αναχρονιστικής “αριστεράς” και της ξεπερασμένης δεξιάς.

Το διακύβευμα για μας δεν είναι πλέον να έχουμε εύκολα εκλογικά οφέλη αλλά να υπάρξει η Ελλάδα ισχυρή και αξιοπρεπής.

Γι' αυτό λέμε όχι σε όσους μας καλούν να λησμονήσουμε την ιστορία μας, να γίνουμε λωτοφάγοι και αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό, δυνατό και δημιουργικό ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της ευθύνης, της αλλαγής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του λαού και της Ελλάδος.